מולטי ויטמין לנשים בהריון: באיזה פרנטאל לבחור?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

אם את מתלבטת איזה תוסף פרנטאל לבחור (או אם בכלל כדאי לקחת תוסף כזה), בואי נראה מה התוספים שקיימים כיום בשוק ומה כל אחד מהם מכיל:

מה זה פרנטאל?

“פְּרֶנַטַאל” הוא כינוי לתוסף מולטי ויטמין ומינרל לנשים בהריון. באנגלית pre-natal פירושו, “לפני הלידה”. תוסף כזה אמור לספק ויטמינים ומינרלים שדרושים לנשים הרות. הכמוסות שלו גדולות למדי, כיוון שהן מכילות מגוון של ויטמינים ומינרלים.

האם כל אישה בהריון צריכה לקחת תוסף כזה?

בהריון הגוף שלנו זקוק לכמות גדולה יותר כמעט מכל רכיבי התזונה (למשל, 50% יותר ברזל), אבל לתוספת קלורית קטנה יחסית. הגוף מצידו, יעיל יותר בספיגה של רכיבי תזונה שונים, כך שעבור רוב הוויטמינים והמינרלים, אם התזונה שלך טובה, אפשר לקבל את הכמות הדרושה.

עם זאת, לא תמיד התזונה אופטימלית, ויש בכל זאת רכיבי תזונה שקשה מאוד לקבל את כל הכמות הדרושה שלהם מתזונה בלבד (כמו ברזל, ויטמין D ויוד).
למשל, בסקר מב”ת שערך משרד הבריאות בין השנים 2014-2016 נמצא שלמעלה מ-90 אחוזים מהנשים בגיל הפוריות צורכות ביום פחות ויטמין D מהמומלץ ולמעלה מ-80 אחוזים מהנשים בגיל הפוריות צורכות סידן בכמות שנמוכה מהכמות היומית המומלצת. גם צריכת היוד שלנו נמוכה מדי בגלל הסתמכות על מים מותפלים.

בנוסף, יש מצבים כמו הריון מרובה עוברים, טבעונות, הימנעות ממוצרי חלב מסיבות אחרות ועוד, שבהם התזונה זקוקה לחיזוק של ויטמינים ומינרלים מבחוץ.

בשנת 2017, עדכן משרד הבריאות את ההמלצות שלו לתוספים בהריון והמליץ על ארבעה רכיבי תזונה שיש לקחת כתוספים: חומצה פולית, ברזל, ויטמין D ויוד.
מכיוון שתוספים מסוג “פרנטאל” מכילים את הרכיבים האלה, הגיוני כבר ליטול תוסף מהסוג הזה ובכך גם ליצור מעין “רשת בטחון” תזונתית עבור ויטמינים ומינרלים נוספים.

מה ממליץ משרד הבריאות?

משרד הבריאות ממליץ על התוספים הבאים:
חומצה פולית – במהלך שנות הפוריות 400 מק”ג חומצה פולית כתוסף, לפחות חודש ימים לפני הכניסה להריון. (במצבים מיוחדים יש לשקול מתן מינון גבוה יותר של חומצה פולית).
גם במהלך ההיריון מומלץ להמשיך לצרוך חומצה פולית לצורך התפתחות העובר וגדילתו הנאותה וכן למניעת אנמיה אצל האישה.
ברזל – מתום החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה – 30 מ”ג בכל יום.
ויטמין D – במשך כל ההריון ותקופת ההנקה מומלץ ליטול ויטמין D במינון של 400-200 יחידות בינלאומיות (כמות המקבילה ל-5-10 מיקרוגרם).
יוד – מינון של 150-250 מיקרוגרם. לפחות חודש לפני שהאשה מתכננת להרות, במשך כל ההיריון וכל תקופת ההנקה.   

אז באיזה תוסף פרנטאל לבחור?

סיכמתי את הנתונים העיקריים של התוספים הנפוצים ביותר בטבלה, (מעודכנת לינואר 2024) שמציינת גם את הקצובה המומלצת לנשים בהריון, כך שתוכלי להשוות אליה. בטבלה לא מופיעים רכיבי תזונה נוספים שקיימים בתוספים, אתייחס אליהם בנפרד בסיכום בהמשך. נעבור על כל מותג ונראה איפה היתרונות והחסרונות של כל אחד (אם קיימים).

טבלת השוואה בין סוגים שונים של פרנטאלים בשוק בארץ, מעודכן לינואר 2024
מעודכן לינואר 2024

פרנטאל פלוס בטא קרוטן (מנון)

המותג הזה הוא היחיד מבין כל השאר שנחשב כתרופה ולא כתוסף תזונה ולכן יש עליו כללי רגולציה מחמירים יותר, שמבטיחים יעילות ובטיחות. בנוסף, עקב הגדרתו כתרופה, מחירו נמוך יותר עקב פיקוח מחירים. בזמן רישום תרופה, היא נדרשת לעמוד במבחני יעילות ובטיחות של אגף הרוקחות, כולל פיקוח ובדיקה של כל אצווה שמגיעה לארץ והקפדה על תנאי הובלה ואחסון נאותים ומכירה בבתי מרקחת בלבד.
אפשר לקבל אותו דרך מרשם רופא והוא במחיר הנמוך ביותר משאר הסוגים שמפורטים כאן (מחיר תרופת מרשם).
חומצה פולית – מכיל את המינון המקסימלי – 1000 מק”ג. אין בכך בעיה, אבל אם לוקחים עוד תוספים שמכילים חומצה פולית, כמו תוספי ברזל מסויימים, אפשר להגיע למינונים מיותרים של חומצה פולית.
ברזל – 60 מ”ג ברזל נטו (אלמנטלי, עם כמות של כ-180 מ”ג מהתרכובת פרוס פומראט), זהו התוסף עם כמות הברזל הגבוהה ביותר (כמות כפולה מזו המומלצת על ידי משרד הבריאות)  ובכך ייתכן שיכול בחלק מהמקרים לחסוך את הצורך בנטילת תוסף נוסף של ברזל.
סוג הברזל – פרוס פומראט – מלח ברזל שספיגתו טובה, אבל עלול לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול כמו בכל תרופה.
ויטמין  D – מינון שנמוך מהמינון המומלץ וגם מהמינון במותגים אחרים של פרנטאל, אך תואם את המלצות משרד הבריאות לתוספים בהריון. במידת הצורך אפשר להוסיף תוסף ויטמין D בנפרד בהתאם לתוצאות בדיקות הדם.
יוד – מכיל את המינון המומלץ לנשים שאינן בהריון ואינן מיניקות ותואם להמלצות משרד הבריאות. עם זאת, זה לא בהכרח חסרון, כיוון שזה מאפשר מעבר הדרגתי מהמינון הנמוך של יוד בתזונה אל המינון המומלץ – אבל ייתכן  שצריך יהיה להוסיף יוד בתוסף נפרד בסופו של דבר או לעבור למותג אחר של פרנטאל.
ויטמין A – מכיל גם בטא קרוטן וגם ויטמין בצורת רטינול. עם זאת, המינון נמוך בהרבה מהסף העליון המותר ואין בעיה.

מולטי ויטמין לנשים בהריון (אלטמן)

את המותג הזה קונים באופן פרטי, ללא צורך במרשם רופא אך בבתי המרקחת של קופות החולים מחירו אמור להיות נמוך יותר מאשר ברשתות הפארם או בתי מרקחת פרטיים.
חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ.
ברזל – מכיל את המינון המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות כמינון מניעתי למניעת אנמיה. ייתכן שבשלבים מתקדמים יותר של ההריון תזדקקי לתוסף ברזל בנוסף. סוג הברזל, ביס גליצינאט, נחשב כברזל בעל ספיגה גבוהה ועם סיכוי נמוך יותר לתופעות לוואי.
ויטמין D – נמוך מהמינון המומלץ, אבל תואם את המלצות משרד הבריאות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד בנוסף.
יוד – מכיל את המינון המומלץ.
ויטמין A – מכיל בטא קרוטן בלבד, ללא רטינול. זה המוצר בעל כשרות רגילה (בהשגחת חוג חת”ס פ”ת ובאישור הרבנות הראשית לישראל). קיים מוצר נוסף בעל כשרות מהודרת (בד”צ) הנמכר בעיקר במרכזים חרדיים ומכיל שילוב של ויטמין A ובטא קרוטן  (750 IU מכל אחד מהם)

פריג’נטלי (סופהרב)

גם את המותג הזה קונים באופן פרטי ללא צורך במרשם. כדאי לבדוק אם בבית המרקחת של הקופה הוא נמכר במחיר מוזל בהשוואה לרשתות הפארם ובתי מרקחת פרטיים. לאחרונה בוצעו שינויים במינונים של חלק מהוויטמינים והמינרלים במוצר, ראו טבלה להשוואה, מעודכן לינואר 2024.
חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ בצורת מתיל פולאט ולא חומצה פולית. מתיל פולאט היא הנגזרת הפעילה של החומצה הפולית. על ההבדל בין חומצה פולית למתיל פולאט כתבתי כאן.
ברזל – מכיל מעט יותר מהמינון המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות כמינון מניעתי למניעת אנמיה (וזה בסדר). ייתכן שבשלבים מתקדמים יותר של ההריון תזדקקי לתוסף ברזל בנוסף. סוג הברזל, ביס גליצינאט, נחשב כברזל בעל ספיגה גבוהה ועם סיכוי נמוך יותר לתופעות לוואי.
ויטמין D – התוסף היחיד שמכיל את המינון המלא של הקצובה המומלצת, 600 יחידות בינלאומיות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד בנוסף.
יוד – מכיל את המינון המקסימלי שמומלץ על ידי משרד הבריאות, אם כי מינון זה גבוה מהקצובה – 250 מק”ג לעומת 220 מק”ג בהתאמה.
ויטמין A – מכיל את הוויטמין בצורת רטינול. עם זאת, המינון נמוך בהרבה מסף הרעילות ואין בעיה.

מולטי ויטמין 9 חודשים+ (דרך חיים) – ירד מהמדפים ולא נמכר יותר

את המותג הזה משיגים בבתי המרקחת של הכללית.
חומצה פולית – מכיל מינון כפול מהמומלץ, עדיין מתחת לסף העליון המומלץ לצריכה.
ברזל – כמו בפרנטאל של מנון, התרכובת היא פרוס פומראט.
מלח ברזל שספיגתו טובה, אבל עלול לגרום לתופעות לוואי. המינון על פניו נראה כמו המומלץ, אבל בפועל הברזל נטו שיש בתרכובת הוא 9 מ”ג בלבד.
ויטמין D – נמוך מהמינון המומלץ, אבל תואם את המלצות משרד הבריאות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד.
יוד – שימו לב שתוסף זה אינו מכיל יוד כך שלרוב הנשים, התוסף הזה לא מתאים. התוסף יכול להתאים לנשים עם פעילות יתר של בלוטת התריס, שמומלץ להן להימנע מתוסף שמכיל יוד.
בנוסף: בניגוד לתוספים הקודמים, התוסף גם לא מכיל את המינרלים מגנזיום, נחושת, מנגן, כרום, מוליבדן ואת הוויטמינים ביוטין וחומצה פנטותנית
.

קוואנטום מולטי ויטמין לנשים הרות ומיניקות (Life)

מותג של חברת סופרפארם ונמכר ברשת החנויות. מחירו נמוך יותר משל חברות אחרות. נמכר ללא מרשם רופא.
חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ.
ברזל – מכיל את המינון המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות כמינון מניעתי למניעת אנמיה. ייתכן שבשלבים מתקדמים יותר של ההריון תזדקקי לתוסף ברזל בנוסף. סוג הברזל, ביס גליצינאט, נחשב כברזל בעל ספיגה גבוהה ועם סיכוי נמוך יותר לתופעות לוואי.
ויטמין D – נמוך מהמינון המומלץ, אבל תואם את המלצות משרד הבריאות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד בנוסף.
יוד – מכיל את המינון המומלץ.
ויטמין A – לא מכיל ויטמין A בשום צורה. לא כבטא קרוטן ולא כרטינול. זה לא אמור להוות בעיה אם התזונה עשירה בירקות ובפירות ומאוזנת באופן כללי.
יש לציין שלמרות שהתוסף נקרא “מולטי ויטמין לנשים הרות ומיניקות” המינונים מתאימים להריון ולא להנקה. (כמו בתוספים האחרים, שם פשוט לא מצויין שהם גם להנקה) עם זאת, אפשר ליטול את התוסף בהנקה ובמידת הצורך להשלים את החסר מהתזונה.

פרנטאב מולטי ויטמין – מינרל Prenatab Nutrients (סולגאר)

מחליף את הפרנטאל של סולגאר, מוצר חדש (דצמבר 2021). יש ליטול שתי כמוסות, בטבלה המינון הוא לכמוסה אחת.
בתנאי שנוטלת שתי כמוסות חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ.
ברזל – מכיל מינון נמוך מהמלצות משרד הבריאות למניעת אנמיה. שתי כמוסות מכילות רק 13.5 מ”ג. סוג הברזל – ברזל ביסגליצינאט, נחשב כברזל בעל ספיגה גבוהה ועם סיכוי נמוך יותר לתופעות לוואי, אך המינון נמוך.
ויטמין D – נמוך מהמינון המומלץ, אבל תואם את המלצות משרד הבריאות בתנאי שנוטלת שתי כמוסות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד בנוסף.
יוד – מכיל מחצית מהמינון שמומלץ לפני ההריון וזה בתנאי שנוטלת 2 כמוסות.
ויטמין A – בצורת בטא קרוטן ובמינון נמוך.
לעומת תוספים אחרים מכיל אינוזיטול וכולין וכן 40 מ”ג חלבון סויה. עם זאת, מינון הכולין הוא 2 מ”ג בלבד, לשתי כמוסות, כאשר ההמלצה בהריון היא 450 מ”ג, ולכן זניח לחלוטין. גם מינון האינוזיטול בשתי כמוסות קטן מאוד. לא ברור הצורך בתוספת חלבון כאשר היא כל כך קטנה.
כמות הסידן מכובדת ומגיעה ל-650 מ”ג לשתי כמוסות, אך מכיוון שהגוף לא יכול לספוג יותר מ-500 מ”ג סידן בבת אחת, יש להפריד בין הכמוסות. גם כמות המגנזיום לשתי כמוסות גבוהה מכמות המגנזיום בכל התוספים האחרים.
בשורה התחתונה: נטילה מסורבלת, חלק מהוויטמינים והמינרלים במינון נמוך מהמלצות משרד הבריאות.

תכשיר באבקה – מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

מוצר של חברת אלטמן שהבינה את הצורך בתוסף שאינו בבליעה.
שימו לב שלמרות שנקרא “מולטי ויטמין” הוא מכיל רק את 4 הרכיבים המומלצים בהריון ע”י משרד הבריאות שהם חומצה פולית, ויטמין D, יוד וברזל וכן ויטמין B12 וויטמין C.
שימו לב שלפי הגדרת המכונים האמריקאים לבריאות (ה-NIH), מולטי ויטמין מוגדר כתוסף תזונה המכיל 3 או יותר ויטמינים ומינרלים, כך שנכון שבהשוואה למולטי ויטמין בבליעה הוא מכיל הרבה פחות רכיבים, אבל רשמית עדיין אפשר לקרוא לתכשיר מולטי ויטמין.
חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ.
ברזל – מכיל את המינון המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות כמינון מניעתי למניעת אנמיה. סוג הברזל הוא ברזל ליפוזומאלי שנחשב בעל ספיגה גבוהה ועם סיכוי נמוך יותר לתופעות לוואי. אותו סוג ברזל כמו בתכשירים ברזל קומפורט וסידרל.
ויטמין D – מכיל את המינון המומלץ, במידת הצורך לפי בדיקות דם אפשר לקחת תוסף נפרד בנוסף.
יוד – מכיל מעט יותר מהקצובה אבל עדיין במסגרת המלצות משרד הבריאות
בנוסף: גם ויטמין B12 במינון מעט מתחת לקצובה בהריון, וויטמין C במינון מעט מתחת לקצובה בהריון.
בשורה התחתונה: לא מכיל את כל הוויטמינים והמינרלים שיש בתוספים אחרים, אבל מכיל את מה שהכי חשוב ויכול לתת מענה מצויין למי שלא מסוגלת לבלוע כמוסות.

tub in gum – מולטי ויטמין לנשים בהריון של סופהרב

מוצר חדש של חברת סופהרב כחלק מסדרת תוספי תזונה כגומי לעיסה, בעקבות הצורך בתחליפים לתוספים בבליעה. גם כאן, למרות הכינוי “מולטי ויטמין”, התוסף לא מכיל את כל הרכיבים שיש בתוסף לבליעה.
חומצה פולית – מכיל את המינון המומלץ של 400 מק”ג ובצורת מתיל פולאט, הצורה הפעילה של הוויטמין.
ברזל – מכיל את המינון המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות כמינון מניעתי למניעת אנמיה. עם זאת, סוג הברזל הוא “פריק פירופוספאט”, מלח ברזל שאמנם ספיגתו טובה אבל עלול לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול כמו כל תוספי מלחי הברזל האחרים.
ויטמין D – מכיל את המינון המומלץ. במידת הצורך לפי בדיקות דם ניתן ליטול תוסף נפרד בנוסף.
יוד – מכיל את המינון המומלץ.
פרט לארבעת הרכיבים שמשרד הבריאות ממליץ עליהם בהריון, התוסף מכיל גם 50 מ”ג ויטמין C.
בשורה התחתונה: מכיוון שצורת הברזל יכולה לגרום לתופעות לוואי ומכיוון שלא מכיל ויטמין B12, התוסף הזה פחות עדיף מהתוסף של אלטמן באבקה. יחד עם זאת, מי שלא מסוגלת לצרוך את התוסף באבקה, וזה התוסף היחיד שתהיה מסוגלת, בהחלט עדיף ליטול את התוסף הזה על פני אי נטילה של תוספים כלל.

עוד תוסף, פחות נפוץ, אבל קיים בארץ – מקסי הלת’ פרנטאל ללעיסה

לא כללתי אותו בטבלה העליונה כי הוא פחות נפוץ, אבל יכול להתאים לנשים שעברו ניתוח בריאטרי או נשים שלא מסוגלות לבלוע את הכדור.
חומצה פולית – מכיל מינון כפול מהמומלץ, עדיין מתחת לסף העליון המומלץ לצריכה.
ברזל – מכיל מינון כמומלץ, הברזל בצורת פריק גליצינאט.
ויטמין D – נמוך מהמינון המומלץ, אבל תואם את המלצות משרד הבריאות. כדאי לבצע בדיקת דם ובמידת הצורך ליטול תוסף ויטמין D בנפרד.
יוד – מכיל 100 מק”ג, מתחת להמלצת משרד הבריאתו. צריך להוסיף יוד בהדרגה עד למינון של 220 מק”ג.
ויטמין A – מכיל בטא קרוטן במינון של 3000 IU
בנוסף: מכיל את כל שאר הוויטמינים והמינרלים כמו התוספים האחרים (למעט “דרך חיים”)

הנה שוב טבלת ההשוואה, והפעם עם המקסי הלת’ ועם מולטי ויטמין קומפורט ומולטי ויטמין גומי של סופהרב

קצובה יומית מומלצת לנשים בהריון מולטי ויטמין לנשים בהריון אלטמן
תוסף תזונה
פרנטל פלוס בטא קרוטן
מנון
תרופה
פריג’נטלי
סופהרב
תוסף תזונה
פרנטאב סולגאר
כמוסה אחת
(שתי כמוסות)
תוסף תזונה
מולטי ויטמין comfortלנשים בהריון
אלטמן
תוסף תזונה
קוואנטום
“לייף” (סופרפארם)
תוסף תזונה
פרנטאל ללעיסה מקסי הלת’
תוסף תזונה
מולטי ויטמין לנשים בהריון tub in gum סופהרב
תוסף תזונה
חומצה פולית 400 מק”ג 400 מק”ג 1000 מק”ג 400 מק”ג (בצורת מתיל פולאט) 200 מק”ג
(400 מק”ג)
400 מק”ג400 מק”ג 800 מק”ג 400 מק”ג
ברזל 27 מ”ג 30 מ”ג 60 מ”ג 36 מ”ג 6.75 מ”ג
(13.5 מ”ג)
30 מ”ג בצורת ברזל ליפוזומלי30 מ”ג 28 מ”ג 30 מ”ג
ויטמין D 600 IU 400 IU 250 IU 600 IU 100 IU
(200 IU)
400 IU400 IU 400 IU 400 IU
יוד 220 מק”ג 220 מק”ג 150 מק”ג 250 מק”ג 37.5 מק”ג
(75 מק”ג)
225 מק”ג220 מק”ג 100 מק”ג 220 מק”ג
ויטמין A 2566 IU 1500 IU בטא קרוטן 1500 IU בטא קרוטן ועוד 1500 IU רטיניל אצטט 1500 IU רטיניל אצטט 1250 IU בטא קרוטן
(2500 IU)
לא מכיללא מכיל 3000 IU בטא קרוטן לא מכיל
ויטמין B6 1.9 מ”ג 10 מ”ג 10 מ”ג 10 מ”ג 0.63 מ”ג
(1.26 מ”ג)
לא מכיל10 מ”ג 20 מ”ג לא מכיל
ויטמין B12 2.6 מק”ג 12 מק”ג 12 מק”ג 12 מק”ג 2 מק”ג
(4 מק”ג)
2 מק”ג12 מק”ג 20 מק”ג לא מכיל
סידן 1000 מ”ג 250 מ”ג 250 מ”ג 250 מ”ג 325 מ”ג
(650 מ”ג)
לא מכיל250 מ”ג 200 מ”ג לא מכיל
מגנזיום 360 מ”ג 125 מ”ג 50 מ”ג 100 מ”ג 112.5 מ”ג
(125 מ”ג)
לא מכיל125 מ”ג 50 מ”ג לא מכיל
אבץ 11 מ”ג 11 מ”ג 25 מ”ג 12.5 מ”ג 11 מ”ג
(22 מ”ג)
לא מכיל11 מ”ג 15 מ”ג לא מכיל

האם עדיף להזמין מחו”ל?

כניסה לאתרים דוגמת iherb תציג בפנינו שפע של אפשרויות לתוספים עבור נשים בהריון. תוכלי להשוות לטבלה כדי לוודא שהרכיבים במינונים המומלצים. אישית, אני חוששת להזמין מחו”ל בדואר מוצר רגיש כמו תוסף תזונה, כיוון שאין לי מידע על תנאי האחסון והשינוע שלו. בנוסף, אין לנו מידע על רמת הפיקוח במפעל.

למה הכמוסה כל כך גדולה?

מסיבות טכניות. אם רוצים להכניס לכמוסה אחת מספר גדול של ויטמינים ומינרלים, היא לא יכולה להיות קטנה. אם יש תכשירים בהם הכמוסות קטנות, סימן שהם מכילים מינון נמוך יותר ואפשר לראות על האריזה שצריך ליטול ביום יותר מכמוסה אחת.

האם להמשיך לקחת את הפרנטאל גם אחרי הלידה?

ברוב המקרים, אפשר וכדאי להמשיך לקחת את התוסף, גם כדי לסייע לגוף, לאחר שנלקחו ממנו רכיבי תזונה רבים וממשיכים להילקח ממנו בהנקה, וגם כי חלק מהרכיבים – כמו יוד וויטמין D מומלצים כתוסף גם בהנקה לפי המלצות משרד הבריאות.
ב-6 השבועות הראשונים לאחר הלידה מומלץ ליטול את תוספי הברזל של ההריון בגלל אובדן הדם בלידה.
נכון שבהנקה יש ירידה בצרכי הברזל כל עוד האישה נמצאת באל-וסת, כך שמינוני הברזל בתוספי פרנטאל אולי מיותרים. לכן חשוב לבצע בדיקות דם ולבדוק מה מצב משק הברזל אצלך.

סיכום:

התוספים של מנון, לייף, אלטמן (הכוונה לתוסף בכמוסות) וסופהרב (הכוונה לתוסף בכמוסות) מכילים בנוסף למה שמצויין בטבלה גם את רכיבי התזונה הבאים: ויטמינים – B1, B2, B3, B5, ביוטין, ויטמין C, ויטמין E.
מינרלים – מנגן, נחושת, מוליבדן, כרום וסלניום
התוסף של דרך חיים מכיל בנוסף למצויין בטבלה את הרכיבים הבאים: ויטמינים C, E, B1, B2, B3.
התוסף של אלטמן (בכמוסות), התוסף של לייף והתוסף פריג’נטלי של סופהרב (בכמוסות) הם הקרובים ביותר להמלצות של הקצובה ושל משרד הבריאות. שימו לב שהתוסף של לייף לא מכיל ויטמין A .התוסף של אלטמן בכמוסות והפריג’נטלי דומים עקרונית אך יש ביניהם הבדלים: בפריג’נטלי יש את המינון המלא של הקצובה המומלצת של ויטמין D, מתיל פולאט לעומת חומצה פולית באלטמן, פחות מגנזיום, יותר אבץ, עוד 1500 IU של רטינול, כמות כפולה של מגנזיום ו-6 מ”ג יותר ברזל, עם זאת מכיל מינון יוד שגבוה מהקצובה המומלצת (אך עדיין במסגרת הטווח של המלצות משרד הבריאות). לפעמים נשים מדווחות על סבילות טובה יותר לתוסף זה או אחר, ולכן אם אחד מהתוספים גורם לך במקרה לאי נוחות או לעצירות, אפשר לנסות מותג אחר. התוסף של אלטמן באבקה והתוסף של סופהרב בצורת גומי יכולים לתת מענה למי שלא יכולה לבלוע כמוסות, אך חשוב לשים לב שאת שאר הרכיבים (למשל סידן, אבץ, מגנזיום וויטמינים אחרים מקבוצה B) מקבלות מהתזונה או מתוספים בודדים במידת הצורך.


מקורות לקריאה נוספת:

Academy of Nutrition and Dietetics. Practice Paper: Nutrition and lifestyle for a Healthy pregnancy outcome July 2014.

תזונה בריאה בהריון – משרד הבריאות

סקר רב מב”ת מבוגרים – סקר לאומי שני בנושא מצב הבריאות והתזונה בבני 18-64 2014-2016 המרכז הלאומי לבקרת מחלות , חטיבת טכנולוגיות רפואיות, מידע ומחקר משרד הבריאות פברואר 2019

תודה רבה למירי פבזנר, רוקחת ויועצת הנקה מוסמכת, על עזרתה בהכנת הפוסט.


המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: