גלוטן בהריון ובהנקה

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

האם בטוח לצרוך גלוטן בהריון ובהנקה? התשובה היא כן. בואו נכיר את הגלוטן שיש סביבו הרבה מיתוסים ונבין מה נכון ומה לא.

מה זה גלוטן ואיפה הוא נמצא

גלוטן הוא חלבון שנמצא בדגנים מסוימים כמו חיטה, שעורה ושיפון. מה לגבי שיבולת שועל? במקור היא לא מכילה גלוטן, עם זאת, גלוטן יכול להגיע מדגנים אחרים במהלך הקציר והעיבוד. לכן צריך למצוא שיבולת שועל שעל האריזה שלה מצוין שהיא ללא גלוטן.

חיטה היא גם בורגול, סולת, גרישה, פריקה, קמוט וכוסמין (כן, כוסמין זה פשוט זן של חיטה), כך שכל אלה מכילים גלוטן. גם גריסים (שהם שעורה) וכל המוצרים שמכינים מהם כמו לחם, פסטה ועוד. סייטן, תחליף הבשר הטבעוני, הוא גלוטן טהור.

עד כאן ראינו את הגלוטן ה”גלוי”, כלומר, מזונות גולמיים שמכילים גלוטן. אבל יש גם גלוטן “סמוי” שמסתתר במזונות מעובדים שמוסיפים להם עמילן חיטה לצורך מילוי, הסמכה או יצירת נפח כמו למשל נקניקים. יש גם גלוטן באבקות מרק רגילות, רטבים, תערובות תיבול, פירות יבשים (שמקמחים כדי למנוע הידבקות) וכמובן בירה וויסקי. גם רכיבים כמו דקסטרימלטוז, עמילן, לתת, סובין או בטא גלוקאן הם רכיבים שמכילים גלוטן. גם אם כתוב על התווית “חלבון צמחי” ייתכן שזה חלבון חיטה, כלומר גלוטן. יש גם משחות שיניים שמכילות גלוטן וגם תרופות שמכילות אותו.

האם הימנעות מגלוטן עוזרת להרזייה

הרבה מאוד תוכניות דיאטה ושיטות הרזייה בשני העשורים האחרונים מבוססות על הימנעות מגלוטן. יש גם מסגרות שמציעות “גמילה” מסוכר ומגלוטן. המציאות היא, שלגלוטן אין שום קשר למשקל. הוא לא ממכר (הוא גם לא נדבק למעיים אלא מפורק לחומצות האמינו שמרכיבות אותו), והימנעות ממנו לא תוביל להרזייה. איך בכל זאת אפשר להסביר שאנשים ש”מורידים גלוטן” מהתזונה יורדים במשקל? מכיוון שכך נמנעים מהרבה סוגים של מאכלים כמו מאפים (עוגות, עוגיות, בורקסים, פיצות, לחמים וכו’) וכתוצאה מכך נמנעים מהרבה קלוריות ובשאיפה גם אוכלים בריא יותר כי מתבססים על יותר ירקות, פירות, קטניות ודגנים אחרים. כלומר, הירידה במשקל, אם קיימת, נובעת מהוצאה של מזונות עתירים בקלוריות ופחות מזינים ומהחלפה שלהם במזונות מזינים יותר ופחות קלוריות.

בנוסף, לא הוכח באף מחקר שעצם ההימנעות מגלוטן היא בעלת יתרון כלשהו בירידה במשקל. כדאי גם לדעת שבמוצרים ללא גלוטן כמו למשל עוגיות, לחמים וכו’ ללא גלוטן, אין בהכרח פחות קלוריות! כך שאם נמנעים ממזונות שמכילים גלוטן אבל אוכלים תחליפים למאפים שונים, לא תהיה ירידה במשקל.

אנשים אוהבים חוקים פשוטים לדיאטה שלהם וקל מאוד פשוט להוריד קבוצה של מזונות, אבל אין לזה קשר לגלוטן עצמו ואין ביסוס מדעי, לא משנה כמה סלבס בהוליווד יעשו את הדיאטה הזאת.

מי כן צריך להימנע מגלוטן

אנשים עם צליאק. צליאק היא מחלה אוטואימונית שיכולה להופיע בכל גיל וגורמת למערכת החיסון לתקוף את התאים במעיים בעקבות חשיפה לגלוטן (ליתר דיוק, החלבון גליאדין שמהווה חלק מהגלוטן). שכיחות הצליאק בארץ היא בערך 1%, כלומר, לאחד מכל 100 אנשים יש צליאק. שכיחות הצליאק נמצאת בעלייה, כמו מחלות אוטואימוניות אחרות, אבל זאת המחלה האוטואימונית הכי “בריאה” שיש, כי ברגע שנמנעים מגלוטן, היא פשוט לא קיימת. העניין הוא שצריך להימנע מגלוטן לחלוטין כל החיים, כיוון שאפילו כמות מזערית של החלבון עלולה לגרום לפגיעה. תסמיני הצליאק יכולים להיות במערכת העיכול – שלשולים, עצירות, כאבי בטן והקאות, אבל גם אנמיה, נשירת שיער, גרד בעור, מיגרנות, פגמים באמייל השן, עייפות, חולשה, הפלות חוזרות, אי פריון, אוסטיאופורוזיס ועוד. אצל ילדים התסמינים הקלאסיים הם פגיעה בגדילה, בטן נפוחה ובחלק מהמקרים גם קושי להתרכז וירידה בלימודים.

גם אנשים עם רגישות לגלוטן שאינה צליאק, כדאי שיימנעו מגלוטן. יש אנשים שמדווחים שהוצאת הגלוטן מהתפריט מקלה על תסמינים שונים למרות שהם שללו צליאק.

בכל מקרה, מי שצריכים להימנע מגלוטן מסיבות רפואיות, צריכים לעשות זאת בליווי דיאטנית שמתמחה בתחום.

מה ההבדל בין “ללא גלוטן” לבין “נטול גלוטן”

רגע של עברית 😉 המילה “ללא” פירושה “מעולם לא היה בו” ואילו המילה “נטול” באה לומר “היה – והוציאו”. מכיוון שגם כמויות מזעריות של גלוטן פוגעות באנשים עם צליאק, אין באמת דבר כזה “נטול גלוטן” (אבל תודו שזה פלינדרום משעשע) כי אנחנו מחפשים מזונות שלא מכילים גלוטן בכלל, לא מזונות שמכילים גלוטן ולהסתכן בשאריות שיישארו. לכן המונח הנכון לומר הוא “ללא גלוטן” או בקיצור – לל”ג או פשוט ללג. כן ניתן להשיג עמילן חיטה שאינו מכיל גלוטן, אז טכנית הוא “נטול גלוטן” אבל גם על האריזה שלו כתוב “ללא גלוטן”.

האם כל מוצר כשר לפסח הוא גם ללא גלוטן

פסח נחשב כ”חג הצליאקים” כי הרבה מוצרים כשרים לפסח מיוצרים ללא חיטה או דגן אחר שמכיל גלוטן ופס הייצור עובר ניקיון קפדני. כך יש ופלים, קרקרים, חטיפים, פסטות ואבקות מרק כשרים לפסח שלא מכילים גלוטן ואפשר להצטייד במלאי לכל השנה. זה יכול ליצור בלבול שכל מה שכשר לפסח הוא ללא גלוטן אבל לא כל מזון כשר לפסח הוא ללא גלוטן! הדוגמה הכי בולטת היא המצה – היא עשויה מקמח חיטה וכמובן מכילה גלוטן. בקיצור, לפעמים כשל”פ ≠ לל”ג.

האם גלוטן בטוח בהריון?

נכון שיש רשימה של מזונות שלא מומלצים בהריון, אבל גלוטן הוא לא אחד מהם! אפשר לאכול גלוטן בהריון (חוץ מנשים עם צליאק כמובן). באשר לשאלה האם הימנעות מגלוטן בהריון יכולה למנוע או להקטין את הסיכון לצליאק אצל הילד/ה, הרי שלפי מחקרים התשובה היא שלא נמצא קשר בין צריכת גלוטן בהריון והסיכון לצליאק אצל הילדים.

לאחרונה גם הסבו את תשומת ליבי לפוסט באינסטגרם שהכותרת שלו היא: “אוכלת גלוטן בהריון? כדאי שתיזהרי” שמדבר על מחקר שנערך על יולדות בדנמרק, עקב אחרי צריכת הגלוטן שלהן בהריון ובדק את שכיחות הילדים שלקו בסוכרת סוג 1. המחקר הזה נערך בשנת 2018 ומשום מה במדיה החברתית הוא מתפרסם כמשהו חדש. עובדה שהמלצות התזונה לא השתנו מאז. המחקר מצא קשר בין מינון עולה של צריכת גלוטן לשכיחות גבוהה יותר של סוכרת סוג 1. לכאורה מפחיד נכון? אבל כשקוראים את הטקסט המלא של המחקר מבינים שמכאן ועד הסקת מסקנות שצריך להימנע מגלוטן בהריון – הדרך ארוכה מאוד מאוד. בקצרה – מדובר במחקר תצפיתי ולא במחקר התערבותי, ומציאת קשר אינה מעידה על סיבתיות. בנוסף, בסקנדינביה יש שכיחות גבוהה יותר של סוכרת סוג 1 לעומת מדינות אחרות בעולם. יתרה מזאת, שכיחות הילדים עם סוכרת סוג 1 במחקר הייתה נמוכה יותר משכיחות סוכרת סוג 1 באוכלוסייה הכללית. בשנת 2018 אחוז האנשים עם סוכרת סוג 1 בדנמרק היה 0.44% ואילו במחקר שכיחות הילדים עם סוכרת סוג 1 הייתה 0.37%. חבל שמפרסמים כותרת כזאת שרק מפחידה נשים, בשעה שאין שום הצדקה לכך.

בסוגריים אומר שאכן אנשים עם סוכרת סוג 1 הם בסיכון גבוה יותר לצליאק, אבל מה הקשר בין זה לבין נשים בריאות שאוכלות בהריון מזונות שמכילים גלוטן? לאלוהי הגלוטן פתרונים.

האם גלוטן בטוח בהנקה?

בהנקה יש מיתוסים רבים על תזונה וגזים (קוליק) אצל התינוק אבל אין ביסוס מדעי להימנעות ממזון מסוים לבין מניעת קוליק, כולל גלוטן. אין צורך להימנע ממזונות המכילים גלוטן בהנקה! (חוץ מנשים עם צליאק כמובן) באשר לשאלה האם הימנעות מגלוטן אצל האם המיניקה מפחיתה את הסיכון לצליאק אצל התינוק, גם כאן אין שום תימוכין בספרות המדעית לכך. הנקה באופן כללי קשורה בסיכון נמוך יותר למחלות אוטואימוניות בזכות רכיבי מערכת החיסון שחלב אם מכיל ולכן היא הדרך העדיפה להזנת התינוק. אם יש לך שאלות על התזונה שלך בהנקה, מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי בנושא.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: