בתוך כל המיתוסים שקיימים על תזונה בהנקה, יש גם בלבול גדול לגבי צמחי מרפא וסוגי חליטות שמומלצות או אסורות בהנקה. מיעוט המחקרים בתחום מבלבל עוד יותר, והמחקרים שכבר בוצעו אינם באיכות טובה מספיק כדי לבסס עליהם המלצות. אז מה לעשות בכל זאת? אחרי הפוסט שפירסמתי על תה בהריון, קיבלתי בקשות רבות לכתוב על תה בהנקה. חיפשתי בשני מאגרי מידע: מיקרומדקס ו-LACTMED ולא תמיד מצאתי תשובה חד משמעית. כתבתי גם כאן עבור כל צמח את המסקנה האישית שלי, וממליצה כתמיד להתייעץ עם מרכזים טרטולוגיים.
סוגי חליטות שאפשר לשתות בהנקה
קמומיל – Chamomile
לפי מיקרומדקס, אפשר לצרוך בבטחה את הפרחים בהנקה (החליטה מופקת מהפרחים). לפי לקטמד, ברפואה העממית קמומיל נחשב כמגביר ייצור חלב (גלקטוגוג) וכן שלאורך השנים השתמשו בחליטת קמומיל לתינוקות, כך שסביר להניח שהכמויות המועטות של החומרים הפעילים בצמח שעוברות לחלב האם ששותה את התה לא יזיקו, כל עוד כמויות התה סבירות. מדגישים שמצאו את החיידק קלוסטרידיום בוטולינום בתה קמומיל שנמכר בתפזורת, וכן מזכירים תיאור מקרה של אישה שהיניקה תינוק בן 3 חודשים ושתתה בין ליטר וחצי לשני ליטר חליטת קמומיל ביום והאישה חוותה עלייה בייצור החלב.
בשורה התחתונה:
אפשר לשתות בהנקה, להקפיד על רכישה של תה ארוז של חברה מוכרת ולא בתפזורת. לא להסתמך על תיאור מקרה אחד ולא לשתות כמויות עצומות של התה כדי להגביר ייצור חלב, אלא לשתות כמות מתונה. מקובל להגדיר כמות מתונה כ-2-3 כוסות ביום.
נענע – Peppermint
לפי מיקרומדקס, אין עדות מדעית על שימוש בטוח בנענע בהנקה. לפי לקטמד, נענע נחשב כגלקטוגוג ללא ביסוס מדעי. החומרים הפעילים בצמח, מנטול וסינול, מופרשים לחלב בכמויות קטנות. מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הגדיר את הנענע כ-GRAS (generally recognized as safe כלומר, בטוח לצריכה בתנאי השימוש שהגדיר ה-FDA לגבי שילוב במוצרים מסויימים ובמינונים מוגדרים). בנוסף, מחברי הספר Breastfeeding – a guide for the medical profession, ממליצים על נענע כאחד מסוגי התה הבטוחים לשימוש בהנקה. עדויות של אימהות מהשטח מצביעות דווקא על השפעה שלילית של שתיית תה נענע על ייצור החלב. עם זאת, זאת לא עדות מדעית שאפשר להסתמך עליה אלא עדות אנקדוטלית.
בשורה התחתונה:
אין מניעה לשתות, אבל כדאי לעשות זאת במתינות וליתר בטחון, לשים לב אם יש השפעה על החלב.
שומר – Fennel
לפי מיקרומדקס, לא קיימות הגבלות ידועות לשימוש בזרעי שומר בהנקה. לפי לקטמד, זרעי שומר מכילים חומר בשם אנתול (anethole) שהוא פיטואסטרוגן, כלומר דומה במבנה המולקולרי שלו להורמון הנקבי אסטרוגן ולכן יכול, תיאורטית, לתפקד כהורמון חלש בגוף. שומר נחשב לגלקטוגוג ותה שומר ניתן לאורך השנים לתינוקות ללא השפעות שליליות, כך שמניחים שכמויות קטנות של החומרים שבזרעי השומר שעוברות בחלב האם כנראה לא מזיקות כשהאם צורכת את התה במינון סביר. יש המתריעים בפני שימוש בשומר כגלקטוגוג כיוון שאצל חלק מהנשים הוא יכול דווקא לפגוע בייצור החלב.
בשורה התחתונה:
טעים לך ואת רוצה לשתות? אין מניעה לשתות תה שומר, אך עדיף לא לצרוך אותו מתוך מטרה להגביר ייצור חלב. כתמיד, לצרוך במתינות ולשים לב אם יש השפעה על החלב.
אניס – Anise (Pimpinella anisum)
אניס מופיע בתה בדרך כלל כחלק מכמה צמחים, בעיקר בסוגי תה שמתיימרים להגביר את ייצור החלב. זרעי האניס מכילים, כמו השומר, אנתול שהוא פיטואסטרוגן. הוא נחשב כגלקטוגוג אם כי אין לכך ביסוס מדעי. הוא יכול להשפיע על ריח החלב. לפי ה-FDA נחשב כ-GRAS.
בלקטמד מתארים מקרים של עלייה ברמות אנזימי הכבד בעקבות צריכת תה שמכיל אניס (אך היו באותו תה גם רכיבים נוספים).
בשורה התחתונה:
אין מה לחשוש אם צרכת תה שמכיל אניס עד עכשיו, אם טעים לך את יכולה לשתות אבל כמו עם השומר, עדיף לא לצרוך אותו מתוך מטרה להגביר ייצור חלב. כתמיד, לצרוך במתינות ולשים לב אם יש השפעה על החלב.
סוגי חליטות שעדיף להימנע מהן בהנקה
מרווה – Sage (Salvia officinalis)
לפי מיקרומדקס, למרות שיש למרווה מוניטין של הפחתת כמות החלב, לא נמצאו מחקרים שהוכיחו את ההשפעה הזאת בבני אדם או בבעלי חיים. כך כתוב גם בלקטמד. אין מידע על בטיחות מרווה באמהות מיניקות או בתינוקות. בנוסף, מרווה טרייה מכילה חומר בשם thujone וכן חומר בשם קמפור אשר ברמות גבוהות עלולים להיות רעילים למערכת העצבים.
בשורה התחתונה:
אם יש ספק, אין ספק. עדיף להימנע.
שיבה – (Artemisia absinthium)
לפי מיקרומדקס, לא מומלץ להשתמש בצמח בזמן הנקה, אין נימוק מדוע. לא מצאתי את הצמח בלקטמד.
בשורה התחתונה:
גם כאן, אם יש ספק – אין ספק ועדיף להימנע
יסמין – Jasmine
לפי שני המקורות, נחשב ברפואה העממית כמדכא הנקה, אך אין הרבה עדויות על כך.
בשורה התחתונה:
עדיף להימנע.
צמחים שאין עליהם מספיק מידע
לגבי הצמחים הבאים – אין עדות מדעית שזמינה על שימוש בהם בהנקה:
לימונית, קינמון, אכינציאה (בלקטמד כתוב שיש מקורות לפיהם היא בטוחה ואחרים שממליצים להימנע ממנה בהנקה), סמבוק, ציפורן, סרפד, הל, רויבוש – אם כי בספר Breastfeeding – a guide for the medical profession רויבוש מוזכר כאחד מסוגי התה הבטוחים לשימוש בהנקה.
ומה לגבי תה רגיל?
אפשר לשתות תה רגיל בהנקה, ולזכור שהוא מכיל קפאין: כוס תה רגיל (שחור) מכילה כ-50 מ”ג קפאין, מחצית כמות הקפאין שיש בכוס קפה, כמובן תלוי בחוזק של המשקה, תה ירוק מכיל כ-30 מ”ג קפאין. אמנם כמות הקפאין בדם של התינוק היא 1% מכמות הקפאין שאצל האם, אבל מכיוון שקפאין עובר בחלב ואל התינוק, כדאי להמעיט בכמות הקפאין ב-4-5 החודשים הראשונים לחיי התינוק, עד שהכבד שלו בשל יותר לפרק את הקפאין. כך שמקובל לצרוך כוס קפה אחת או 2 כוסות תה ביום בתקופה הזאת ובמקביל לשים לב להשפעה על התינוק. לאחר גיל 5 חודשים, אפשר להגדיל את כמות הקפאין הנצרכת ביום ל-200-300 מ”ג.
רוצה לדעת עוד על אסור ומותר בהנקה? מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי “תזונה טובה בהנקה”.