מה אסור לאכול בהנקה?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

קראתי פעם בקבוצה של נשים הרות תשובה שכתבה אישה לאישה אחרת ששאלה על מה לא לאכול בהריון. התשובה היתה: “חכי חכי להנקה, ואז תראי כמה דברים אסור לך לאכול”. האם זה באמת נכון? בואו נראה:

מזונות שעלולים לגרום להרעלת מזון כמו בהריון?

בהריון, מערכת החיסון נמצאת במצב מסוים של דיכוי, כך שנשים הרות נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בזיהומים בכלל וזיהומים מהמזון בפרט. ברגע שילדת, מערכת החיסון לא “קופצת” מיד למצב הקודם שלה, אלא חוזרת לעצמה תוך 6 השבועות של תקופת משכב הלידה. כך שהבטוח ביותר הוא לאכול תמיד מזונות שלא מגבירים סיכון להרעלות מזון. לאחר תקופת משכב הלידה, את יכולה לחזור לאכול מזונות שלא מומלצים בהריון מחשש לזיהום, וגם אם לפני כן אכלת משהו, התינוק לא יידבק. בכל מקרה, חשוב לשמור על כללי בטיחות מזון.

מזונות שמכילים חומרים שעלולים להזיק לתינוק היונק?

1.דגים שמכילים כספית ומזהמים נוספים

כריש, דג חרב, מקרל ענק וליבנה וכן טונה אדומה וטונה אלבקור הם סוגי דגים שעלולים להכיל כמות גדולה של כספית ולכן כדאי להימנע מהם גם בהנקה, כיוון שהמזהמים הללו עוברים בחלב האם. אפשר וכדאי לאכול סוגים אחרים של דגים קטנים יותר, כולל טונה בהירה בקופסת שימורים. עם זאת, בעקבות האסון האקולוגי מפברואר 2021, יש להימנע מדגים שנידוגו בים התיכון (כמו ברבוניה) ובמקומם לאכול דגי בריכות כמו אמנון, קרפיון, פורל, לברק, מוסר ובאס.

2. אלכוהול

בהנקה עקרונית עדיף להימנע מאלכוהול, כיוון שהוא מגיע לחלב, אבל אם את רוצה לשתות – את יכולה, כל עוד את נמנעת לפחות שעתיים מהנקה מהרגע ששתית. כתבתי בהרחבה על הנושא בפוסט נפרד כאן.

3. קפאין

ניתן לאתר קפאין בחלב האם תוך 15 דקות מצריכתו ורמות הקפאין מגיעות לשיא תוך שעה מהצריכה. אמנם רמות הקפאין אצל התינוק הן רק אחוז אחד מהרמות בדם של האם, אבל לילודים יש יכולת מוגבלת לפרק קפאין: זמן מחצית החיים שלו עומד על כ-80 שעות (לעומת לא יותר מ-4.5 שעות אצל מבוגר כאמור). במצב כזה, רמות הקפאין יכולות להצטבר בדם של התינוק ולהשפיע על דפוסי השינה והעירות שלו ולהוביל לאי שקט. מנסיון בשטח אפשר לראות שיש תינוקות שרגישים יותר ותינוקות שרגישים פחות. בנוסף, העדות המדעית הקיימת כיום מציעה שתכולת הברזל בחלב האם יורדת אצל נשים שצורכות קפה באופן כרוני. אחרי גיל 5-6 חודשים, היכולת לפרק קפאין לקילוגרם משקל גוף מגיעה ליכולת של מבוגר. לכן ההמלצה היא לא לצרוך מעבר ל-200-300 מ”ג קפאין ביום. בליגת לה לצ’ה ממליצים לאימהות המיניקות לצרוך לא יותר מכוס קפה אחת ביום ב-5 החודשים הראשונים לחיי התינוק, עד שהכבד שלו בשל מספיק לפרק את הקפאין. רצוי לשתות את הקפה בבוקר ולאחר סיום ההנקה, כדי שרמתו בדם ובחלב תרד כמה שיותר עד ההנקה הבאה. עוד על קפאין ומקורות לקפאין בפוסט הזה.

מזונות שעלולים לגרום לגזים לתינוק?

המחשבה האוטומטית של אמהות שהתינוקות שלהן סובלים מקוליק או מאי שקט שמקורו בגזים היא שהן אכלו משהו שעבר בחלב וגרם לגזים אצל התינוק. האמת המדעית היא, שברוב המכריע של המקרים אין קשר בין תזונת האם המיניקה לבין קוליק. כן יכולה להיות תגובה ספציפית חולפת של התינוק למזון מסוים שאכלה האם, אבל זאת תגובה אינדיבידואלית של אותו תינוק ואי אפשר להסיק ממנה על רשימה של מזונות שנשים מיניקות צריכות להימנע מהן מראש.

יש גם הרבה מיתוסים כמו מזון חומצי, קטניות או משקאות מוגזים – כולם לא נכונים. המזון לא משנה את החומציות של החלב, הקטניות גורמות לנו לגזים אבל החומרים שגורמים לגזים לא עוברים בחלב וגם הגזים מהמשקאות המוגזים לא מגיעים לחלב. עוד על קוליק ותזונת האם המיניקה כתבתי בפוסט הזה.

פרוקטוקוליטיס אלרגי

מקרה יוצא דופן הוא מצב בשם “פרוקטוקוליטיס אלרגי” שמאופיין בדם בצואה. זהו מצב שהשכיחות שלו עומדת על 0.5-1% מהתינוקות היונקים ונגרם מתגובה אלרגית של התינוק לחלבונים מהתזונה של האם שמגיעים לחלב שלה. במצב כזה חשוב להגיע לדיאטנית כדי לבצע דיאטת אלימינציה. ברוב המקרים הורדה של מוצרי חלב פרה פותרת את הבעיה אם כי יש מצבים בהם צריך להשמיט מזונות נוספים. שימי לב ש-99.5%-99% מהאימהות המיניקות לא יצטרכו להשמיט מזונות מהתזונה שלהן.

אז מה אסור לאכול בהנקה?

בשורה התחתונה – רוב הנשים המיניקות יכולות לאכול הכל. כן לבצע את ההתאמות לגבי קפאין, אלכוהול ודגים בעלי תכולה גבוהה של כספית וכן לשמור על בטיחות מזון, אבל ההנקה אמורה לפשט לנו את החיים ולא לסבך אותם באיסורים שונים ומשונים של תזונה. תמיד יש יוצאי דופן, אבל באופן כללי, פשוט לאכול בריא ומגוון, ואם יש ספקות, תמיד כדאי להתייעץ עם דיאטנית.

רוצה לדעת עוד על תזונה בהנקה? מזמינה אותך להדרכה הדיגיטלית שלי “תזונה טובה בהנקה”

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: