4 תוספי התזונה שצריך לקחת בהריון לפי המלצות משרד הבריאות

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

למרבה השמחה, כל המטופלות שאני פוגשת וגם נשים שאני פוגשת ברשתות החברתיות יודעות שצריך ליטול חומצה פולית כבר לפני ההריון ולוקחות את התוסף גם בהריון.

חלק גדול מהנשים גם יודעות שהן זקוקות לתוסף ברזל.

עם זאת, יש עוד שני רכיבים שמשרד הבריאות ממליץ עליהם בהריון, ורוב הציבור אינו מודע לכך: כבר בשנת 2017 יצא משרד הבריאות בהמלצות על ארבעה רכיבים שיש ליטול במהלך ההריון, וההמלצה עדיין לא מיושמת במלואה בשטח.

4 הרכיבים הם שני ויטמינים – ויטמין D וחומצה פולית

ושני מינרלים – ברזל ויוד

בפוסט הזה ארחיב על כל אחד מהם:

רוצה להאזין במקום לקרוא? לחצי כאן:

חומצה פולית

למה חשוב לקחת חומצה פולית – החומצה הפולית חיונית להתפתחות תקינה של העובר באופן כללי ובמיוחד למניעת מומים במערכת העצבים של העובר. מכיוון שמערכת העצבים הראשונית של העובר נוצרת בשלב מאוד מוקדם של ההריון, ומכיוון שנשים לרוב לא יודעות בשלב הזה אם הן בהריון, חשוב ליטול חומצה פולית לפני ההריון כדי “לתפוס” את הימים החשובים האלה. מתברר שגם בישראל, מדינה עם שפע של פירות וירקות, עדיין אין צריכה גבוהה של חומצה פולית בצורתה הטבעית מהצומח (שנקראת “פולאט”).

מתי צריך לקחת חומצה פולית – משרד הבריאות ממליץ על תוסף חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם לאורך כל שנות הפוריות ולפחות חודש לפני ההריון (עדיף 3 חודשים לפניו) ולהמשיך במהלך ההריון.

באיזה מינון צריך לקחת חומצה פולית – כאמור, רוב הנשים זקוקות ל-400 מיקרוגרם בלבד, אבל יש נשים שיזדקקו למינון גבוה יותר של 5000 מיקרוגרם (שהם 5 מיליגרם) כמו נשים שהיתה להן היסטוריה אישית או משפחתית של עובר עם מום בתעלה העצבית (ספינה ביפידה, אנאנצפאלי וכו’), נשים עם סוכרת טרום הריונית, נשים שנוטלות תרופות נגד פרכוסים ותרופות נוספות, נשים עם מחלות מעי שגורמות לתת ספיגה ונשים עם BMI 30 ומעלה. נשים אלה צריכות ליטול את התוסף במינון המוגבר במהלך השליש הראשון של ההריון.

יוד

למה חשוב לקחת יוד יוד חיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס. בתחילת ההריון, בלוטת התריס עובדת קשה יותר ומייצרת את ההורמונים גם עבור העובר, לכן חשוב שתהיה כמות מספקת של יוד כבר לפני ההריון. להורמוני הבלוטה יש תפקיד חשוב בהתפתחות המוח של העובר ומחסור ביוד מוביל לייצור מופחת של רמות ההורמונים האלה. לכן חשוב למנוע מחסור ביוד, כדי למנוע פגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית של העובר וביכולת השכלית שלו בעתיד. במחקר שנערך בארץ בשנת 2017 נמצא כי נשים בהריון סובלות ממחסור קל ביוד ולכן משרד הבריאות יצא בהמלצה ליטול יוד לקראת ההריון. 

מתי צריך לקחת יוד – משרד הבריאות ממליץ על יוד לפחות חודש לפני שהאשה מתכננת להרות, ולהמשיך כל תקופת ההריון וההנקה.

באיזה מינון צריך לקחת יוד – משרד הבריאות ממליץ על מינון של 150-250 מק”ג. בהקשר הזה חשוב לציין שהקצובה המומלצת לנשים שאינן בהריון היא 150 מק”ג ליום ואילו בהריון הקצובה המומלצת היא 220 מק”ג. נשים שצריכת היוד שלהן נמוכה, חשוב שיתייעצו עם דיאטנית לגבי תיסוף הדרגתי של היוד. זאת משום שכשיש מחסור ביוד, גם מתן הכמות המומלצת בבת אחת עלול להשפיע על הבלוטה שלא לטובה וכדאי לעשות זאת בהדרגה. בלחיצה כאן תוכלי לקרוא עוד על יוד ועל מקורות בתזונה ליוד.

ויטמין D

למה חשוב לקחת ויטמין D – ויטמין D ממלא תפקידים רבים בבריאות האם באופן כללי ובהתפתחות העובר. ניתן למצוא קולטנים (רצפטורים) לוויטמין ברקמות שונות בגוף כמו בשחלות, ברירית הרחם, בשליה ובבלוטת יותרת המוח, מה שמרמז על כך שלוויטמין D יש תפקיד פעיל ברקמות האלה וכל זה בנוסף לתפקיד בבקרה על הסידן וכך שמירה על העצמות. לוויטמין D גם תפקיד בהשפעה על מערכת החיסון ומשק הסוכר בדם. כמיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מרמה נמוכה של ויטמין D או ממחסור בו, במיוחד נשים בגיל הפוריות. בישראל הצריכה הממוצעת של נשים בגיל הפוריות עומדת על כרבע מהצריכה המומלצת, ונשים שלא נחשפות לשמש או נשים צמחוניות וטבעוניות או נשים כהות עור הן בסיכון גבוה יותר למחסור בוויטמין.

מתי צריך לקחת ויטמין Dמשרד הבריאות ממליץ ליטול ויטמין D  במשך כל ההריון ותקופת ההנקה.

באיזה מינון צריך לקחת ויטמין D – משרד הבריאות ממליץ על 200-400 IU (יחידות בינלאומיות) ביום, אך יש נשים שיזדקקו למינון גבוה יותר כתלות בתוצאות בדיקות הדם שלהן.

ברזל

למה חשוב לקחת ברזל ברזל חשוב לתהליכים רבים בגוף ושני תפקידים שלו משמעותיים במיוחד בהריון. האחד – חשיבותו ליצירה תקינה של תאי דם אדומים ולמניעת אנמיה, השני – חשיבותו בהתפתחות תקינה של המוח. בהריון צורכי הברזל שלך מזנקים וברזל מהתזונה בלבד לא יכולה להספיק למילוי הצורך הדרוש.

מתי צריך לקחת ברזל – משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף ברזל החל מתחילת השליש השני ועד שישה שבועות לאחר הלידה.

באיזה מינון צריך לקחת ברזל – משרד הבריאות ממליץ על מינון של 30 מ”ג, אך יש נשים שיזדקקו למינון גבוה יותר כתלות בתוצאות בדיקות הדם שלהן. בלחיצה כאן תוכלי לקרוא על סוגים שונים של תוספי ברזל.

שימי לב שאת נוטלת את ארבעת הרכיבים האלה

יש תכשירים שמכילים את ארבעתם בתוספת רכיבת תזונה נוסף אחד או שניים ויש תכשירים שמכילים בנוסף עוד ויטמינים ומינרלים. מוזמנת לקרוא אודות תוספי ויטמינים ומינרלים בהריון בקישור הזה.

ועוד משהו לסיום

חשוב לדעת שהמינונים שמשרד הבריאות ממליץ עליהם הינם לאוכלוסייה הכללית של נשים בהריון. להתאמה אישית, יש להתייעץ עם דיאטנ/ית או עם רופא/ה.

כאן תמצאו את המלצות משרד הבריאות המלאות.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: