11 דברים שחשוב לעשות לפני ההריון

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

חושבת על הריון? הנה 11 דברים חשובים שצריך לעשות לקראת תחילת הניסיונות להרות, ועוד 2 בונוס.

בשנים האחרונות, יותר ויותר חוקרים וגופי בריאות בעולם מבינים שהריון בריא מתחיל כבר לפני ההריון. התקופה שלפני ההריון היא הזדמנות חד פעמית לשפר את הבריאות שלך ואת המצב התזונתי שלך וכך להגביר מאוד את הסיכוי להריון בריא וללא סיבוכים. איך לעשות את זה? אפשר להתחיל ב-11 הפעולות הבאות:

רוצה להאזין במקום לקרוא? לחצי כאן:

1. לקחת תוסף חומצה פולית

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B שממלא תפקיד חשוב בסגירת התעלה העצבית של העובר, שתתפתח למערכת העצבים שלו. מכיוון שהתעלה העצבית נסגרת כ-3-4 שבועות לאחר ההפריה, כשהאישה לרוב עדיין לא יודעת שהיא בהריון, ממליץ משרד הבריאות לנשים בגיל הפוריות לצרוך באופן קבוע תוסף שמכיל 400 מיקרוגרם חומצה פולית, אם קיימת אפשרות שייכנסו להריון או לפחות חודש לפני הכניסה להריון. יש נשים שיזדקקו למינון גבוה יותר של 5000 מיקרוגרם (5 מ”ג) כמו נשים שלהן או במשפחתן הקרובה היה עובר עם מום במערכת העצבים, נשים שנוטלות תרופות נגד פרכוסים, נשים עם סוכרת או עם השמנה ועוד.

2. לקחת תוסף יוד

כן כן, לא רק החומצה הפולית חשובה לפני ההריון:
יוד הוא מינרל שחיוני לפעילות תקינה של בלוטת התריס ויצירת הורמוני בלוטת התריס. בתחילת ההריון, ההורמונים הללו חיוניים להתפתחות תקינה של מוח העובר. אחד המקורות העיקריים ליוד הוא מי השתייה שלנו, אך בשנים האחרונות רוב מי השתיה הם מים מותפלים והיוד הוצא מהם בתהליך ההתפלה. במחקר שבדק את רמת היוד בקרב מדגם של נשים הרות בארץ נמצא שנשים הרות סובלות ממחסור ביוד, אם כי לא מחסור חמור. יחד עם זאת, בגלל חשיבות היוד, ממליץ משרד הבריאות על תיסוף של יוד במינון של 150-250 מיקרוגרם לפחות חודש לפני ההריון ובמהלך תקופת ההריון וההנקה.
אפשר לקבל את היוד והחומצה הפולית במסגרת תוסף ויטמינים ומינרלים לנשים הרות (פרנטאל). בחלק מהמקרים אפשר לצרוך מלח מועשר ביוד בשילוב תזונה שמכילה מספיק יוד.

3. לבצע בדיקות דם מקיפות

ממילא מומלץ לכולנו לערוך בדיקות מקיפות פעם בשנה וכעת הבדיקות יעזרו לך לדעת אם הכל תקין או אם יש משהו שכדאי לטפל בו עוד לפני ההריון ולהתחיל אותו בצורה הטובה ביותר. למשל, הבדיקות יגלו אם יש לך אנמיה, מחסור בוויטמין B12 או בוויטמין D או אם יש בעיה עם בלוטת התריס.

4. להתחיל לאכול בריא ומסודר

באורח החיים המהיר שלנו ובשאיפה התמידית לרזון, יכול מאוד להיות שאנחנו לא אוכלות אוכל מזין ומסודר. משרד הבריאות מוכיח לנו שאנחנו לא אוכלות בריא: סקר מב”ת 2 שנערך בין השנים 2014-2016 מגלה שנשים בגיל הפוריות צורכות בערך מחצית מכמות הסידן הדרושה ביום ופחות מרבע כמות ויטמין D הדרושה ביום. סקרי תזונה קודמים הראו צריכה לא מספקת כמעט מכל הוויטמינים והמינרלים. אם יש לך ספקות, כדאי להתייעץ עם דיאטנית. כדאי גם לדעת שבמחצית הראשונה של המחזור החודשי, כשהביצית מתכוננת לביוץ, הביצית רגישה להשפעות מהסביבה, כולל תזונה, עוד סיבה לשמור על אכילה מסודרת.

5. לרדת במשקל במידת הצורך

התחלת הריון ב-BMI מעל 30 מגדילה סיכונים לסיבוכים שונים בהריון, כולל סוכרת ורעלת הריון וסיכון לסוכרת גם אצל הילד בעתיד. כל הפחתה בריאה במשקל לפני הכניסה להריון (לא בדיאטה קיצונית), גם של קילוגרמים בודדים, יכולה להגביר את הסיכויים להרות ולעבור הריון בריא וללא סיבוכים.

6. להתחיל פעילות גופנית

קל יותר להמשיך בהריון פעילות שאת כבר רגילה אליה, לכן כדאי להתחיל לבצע פעילות גופנית באופן קבוע. כדי שתמשיכי אותה גם בהריון, קחי בחשבון שזו צריכה להיות פעילות שאין בה סכנת חבלה לאזור הבטן או נפילה. אצל רוב הנשים פעילות גופנית מומלצת מאוד לכל אורך ההריון והיא יכולה להפחית סיכון לסיבוכים שונים כמו סוכרת הריון. למשל, במחקר שנערך על 35 אלף נשים נמצא שאלו שעשו יותר פעילות גופנית לפני ההריון היו עם סיכון נמוך יותר לסוכרת הריון.

7. להפסיק לשתות אלכוהול

כ-50% מההריונות לא מתוכננים, כך שייתכן מצב שבו תשתי אלכוהול וכבר תהיי בהריון בשליש הראשון, בדיוק בשלב הרגיש כל כך בו מתפתחות כל המערכות של העובר. אלכוהול הוא חומר מסוכן מאוד לעובר ובמיוחד למוח שלו וכל מה ששותה האישה מגיע לעובר. יש גם חשש שהאלכוהול משפיע לרעה על הביצית המתפתחת.

8. להפסיק לעשן

אחת מכל 8 נשים בישראל מעשנת, לפי נתוני משרד הבריאות. עישון במהלך ההריון קשור בסיכון מוגבר למשקל לידה נמוך ולאסתמה אחרי הלידה אך גם עישון בתקופה שלפני ההריון מכפיל את הסיכון למשקל לידה נמוך. המשמעות של משקל לידה נמוך היא הרבה מעבר לכמות שומן – מדובר באיברים פנימיים קטנים יותר, שמכילים פחות תאים ובכך הסיכון גבוה יותר למחלות כרוניות שונות בעתיד. בנוסף, חומרים רעילים מהסיגריות יכולים להגיע אל הביצית המופרית. לא נקודת הזינוק שהיינו רוצות עבור העובר שלנו.

9. להפחית קפאין

אם את שותה יותר מ-2 כוסות קפה ביום, כדאי להפחית בהדרגה את מספר הכוסות עד ל-2-3. אם למשל שתית 7 כוסות קפה ביום ואת מפחיתה בבת אחת, זה עלול לגרום לך לתסמיני גמילה כמו כאבי ראש. מינון גבוה מאוד של קפאין נקשר במחקרים לסיכון מוגבר להפלות. אם את שותה 2-3 כוסות קפה ביום, את יכולה להמשיך. בהריון מומלץ לא לעבור כמות של 200 מ”ג קפאין, הכמות שנמצאת בערך ב-2 כוסות קפה או ב-4 כוסות תה רגיל. עוד מקורות לקפאין הם משקאות קולה ומשקאות אנרגיה שעדיף להימנע מהם.

10. לשים לב לתוספים ולתרופות שאת נוטלת

גם תרופות ללא מרשם עלולות להיות לפעמים בעייתיות בהריון ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלך ובמרכזים טרטולוגיים (שאפשר למצוא בקלות את הטלפונים שלהם ברשת) לגבי הנטילה שלהם כדי שלא יווצר מצב שבו תיקחי תרופות שאינן מומלצות כשאת בתחילת ההריון.
 

11. אם היתה לך סוכרת הריון בהריון הקודם

כדאי לדעת שאת בסיכון לסוכרת גם בהריון הבא ולהופעתה בשלב מוקדם יותר. לכן חשוב במיוחד להתכונן להריון הבא: לאכול בצורה שמאזנת את הסוכר שלך – ללא סוכר מוסף ועם כמות מדודה של פחמימות, לבצע פעילות גופנית ובמידת הצורך גם לרדת במשקל. כדאי מאוד להיות במעקב ובליווי של דיאטנית לקראת ההריון וגם במהלכו ובכך למזער את הסיכון לסוכרת הריון, זה אפשרי.

טיפ בונוס 1 – לשלוח את הפוסט הזה לגברים

נכון, את עושה את כל העבודה אבל גם לתרומה של הגבר יש הרבה מאוד חשיבות ואין לו פטור מהכנה להריון. השמנה אצל גברים קשורה בפגיעה בכמות הזרע ובאיכות שלו וגם להשמנה אצל הילד. גם התזונה משפיעה על איכות הזרע ולכן, חשוב לאכול בריא, להפחית אלכוהול (עדיף להימנע) ועישון, לישון טוב, להפחית סטרס במידת האפשר ולא לצרוך תרופות לא נחוצות, במיוחד לא סטרואידים לבניית שרירים.

טיפ בונוס 2 – לקרוא עוד בספר הדיגיטלי על תזונה לקראת הריון

רוצה לדעת עוד על חשיבות התזונה שלך, מה לאכול, מה הקשר לפוריות, אילו בדיקות מעבדה לבצע, מה הוויטמינים והמינרלים החשובים שאת צריכה, הרגלים נוספים שצריך לשנות, מיתוסים על תזונה ופוריות, התזונה ופוריות של נשים ושל גברים ועוד?
מזמינה אותך לספר הדיגיטלי ואודיו החדש שלי, “הכנה בתזונה לקראת הריון” בו תוכלי לקבל את כל המידע בצורה מסודרת, ברורה ונגישה.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: