1000 הימים הכי חשובים

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

1000 הימים הראשונים לחיים נחשבים כתקופה הקריטית ביותר להתפתחות, שקובעת את הבריאות שלנו בעתיד. מה זה בדיוק ואיפה התזונה משתלבת?

מה זה 1000 הימים הראשונים?

הביטוי 1000 הימים הראשונים מתייחס לתקופה שמהיום הראשון של ההריון ועד יום הולדת שנתיים של הילד:
הריון 270 ימים + 365 ימים שנה 1 + 365 ימים שנה 2 = 1000 ימים

למה התקופה הזאת חשובה?

זוהי תקופה של התפתחות האיברים והמערכות בגוף וגדילה מהירה שלהם. ואין לה “מועדי ב'”.
למשל, בשליש השלישי להריון המוח מתפתח וגדל ב-200% ומוסיף לגדול בעוד 200% בשנה הראשונה לחיים וממשיך לגדול גם בשנה השנייה לחיים.
מהלידה (ואולי אפילו לפני כן) מתפתח המיקרוביום שלנו, מתפתחת מערכת העיכול,המערכת החיסונית וכל שאר המערכות.
ההתפתחות של כל מערכת ומערכת בגוף היא תהליך שמתוזמן היטב, שבו נדבך נבנה על נדבך, כך שכל שלב צריך להתבצע כמו שצריך כדי שהשלבים הבאים יוכלו להתקיים בצורה הנכונה.
לכן, מדובר בחלונות הזדמנויות קריטיים, שאם מתקיימים במהלכם כל התנאים הדרושים, ההתפתחות תהיה תקינה, לפי הפוטנציאל הגנטי .
עם זאת, אם קיימים מחסורים תזונתיים או תנאים סביבתיים אחרים כמו למשל סטרס, חלה פגיעה בהתפתחות, והפגיעה הזאת בלתי הפיכה וגם יכולה לעבור לדור הבא.

איך יכולה להיות השפעה כזאת משמעותית?

ב-1000 הימים הראשונים יש לתנאים סביבתיים השפעה על הפעלה או השתקה של הגנים במנגנונים אפיגנטיים.  הרצף של הגנים לא משתנה, אבל תוכנית ההפעלה שלהם יכולה להשתנות, זה מושפע מהתנאים הסביבתיים וזה מאפשר התאמה לסביבה שהעובר נחשף אליה ברחם וגם מחוצה לו.
התזונה ב-1000 הימים הראשונים לא רק משפיעה על הבריאות של התינוק לטווח הקצר, היא משפיעה על הבריאות שלו בטווח הארוך ותזונה לקויה יכולה להגביר את הסיכון לקומה נמוכה, השמנה, סוכרת, אלרגיות, מחלות לב ועוד.
אגב, תזונה לקוייה יכולה להיות תזונה שחסרה אבל גם תזונה שקשורה בהשמנה!
לכן, קריטי במיוחד ברמת האוכלוסייה לדאוג שנשים הרות, תינוקות ופעוטות יקבלו תזונה מתאימה – זה אולי יישמע יומרני, אבל האמת היא שזה ישפיע על היכולת של האוכלוסייה ליצור, ללמוד, לעבוד ולתפקד, כלומר – ישפיע על העתיד של המדינה.

שיפור התזונה – ההשקעה הכי חשובה ומניבה

מדענים, כלכלנים ומומחי בריאות מובילים מסכימים ששיפור התזונה במהלך חלון אלף הימים הקריטיים הוא אחת מההשקעות הטובות ביותר שנוכל לבצע. למעשה, כל דולר שמושקע בשיפור התזונה באלף הימים הראשונים מניב תמורה של 35 דולר בבריאות טובה יותר ובפרודוקטיביות כלכלית. אין השקעה טובה יותר שאפשר לעשות כדי להבטיח את עתידם של ילדים, משפחות ואומות.

התזונה הנכונה במהלך חלון אלף הימים מסייעת:

  • לבנות את מוח הילד ולספק אנרגיה לגדילתו
  • לשפר את המוכנות של הילד לבית הספר ולהישגים לימודיים
  • לצמצם פערים בבריאות, בחינוך ובפוטנציאל ההשתכרות
  • להפחית את הסיכון לפתח מחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב בעתיד
  • לחסוך למעלה ממיליון חיי אדם בעולם בשנה
  • להעלות את התל”ג של המדינה ב-12%
  • לשבור את מעגל העוני הבין דורי

משמעות ההנקה באלף הימים הראשונים

הנקה היא דרך ההזנה שהתפתחה במהלך האבולוציה ולתינוק יש ציפייה ביולוגית לקבל. חלב אם מכיל את כל רכיבי התזונה בכמות הדרושה וחומרים רבים נוספים כמו נוגדנים, הורמונים, חומרים נוגדי דלקת ועוד. הנקה גם מקלה על התפתחות הקשר בין האם לתינוק ולהפחתה של סטרס. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים ולאחר מכן להמשיך הנקה עם מזונות משלימים עד גיל שנתיים. במקביל, גם האם המיניקה צריכה לדאוג לתזונה שלה.

אתגרים בישראל באלף הימים הראשונים

חוסר בטחון תזונתי:

ביטחון תזונתי – אולי שמעת את המונח הזה, אבל לא היה לך ברור מה המשמעות שלו. זוהי היכולת של אדם לספק לו ולמשפחתו מזון בריא ומזין, הכולל את כל אבות המזון, בכמות ובאיכות מתאימים ומספיקים, באורח סדיר ובדרכים מקובלות חברתית. כלומר, ללא הצורך להזדקק לעזרתם של מקורות חירום או לבקש נדבות.

על-פי סקר שערך המוסד לביטוח לאומי בשנת 2011, כחמישית מתושבי ישראל (כ- 1,745,000) סובלים מחוסר ביטחון תזונתי, מעל למחציתם סובלים מחוסר ביטחון תזונתי ניכר (עם סממני רעב), בהם מאות אלפי ילדים.

כל ילד שלישי בישראל סובל מחוסר בטחון תזונתי – כ-755 אלף ילדים, מתוכם קרוב ל-300 אלף סובלים מחוסר בטחון תזונתי חמור, עם ביטויי רעב.
איך ייראה הדור הבא במדינה שלנו אם שליש ממנו לא מקבל את התזונה המתאימה לו, בחלונות זמן קריטיים, כשאי אפשר יהיה לתקן אחר כך את הנזק?

מחסור ביוד

במחקר שפורסם ב-2017 (במסגרת עבודת הדוקטורט של עמיתי, הדיאטן יניב עובדיה) נמצא שקיים מחסור ביוד בקרב נשים הרות בישראל. המחסור נובע משימוש הולך וגובר במים מותפלים. יוד חיוני לייצור הורמוני בלוטת התריס ולהתפתחות תקינה של המוח. בעקבות פרסום המחקר התחיל להמליץ משרד הבריאות על תוסף יוד במינון 150-250 מק”ג ליום לפחות חודש לפני הכניסה להריון ובמשך כל תקופת ההריון וההנקה.

מה עוד הופך את ישראל למיוחדת בהקשר של אלף הימים הראשונים?

בהריון

בישראל יש הריונות מרובים יחסית לעולם המערבי. המשמעות היא שכל אישה תעבור כ-3 הריונות במהלך חייה ו(בשאיפה) תניק שלושה ילדים. חשוב לדאוג שנשים יכירו את חשיבות התזונה הבריאה כבר לפני ההריון וכמובן במהלכו ולאחר הלידה.
בישראל כ-50% מהנשים בגיל הפוריות נמצאות בעודף משקל או בהשמנה, ולכך יש השפעה לא אופטימלית על מהלך ההריון. בנוסף, מחקרים מהעולם מראים שלפחות מחצית מהנשים עולות במשקל יותר מהמומלץ להן.
בישראל קיים גם אי שיוויון בשירותי הבריאות במגזרים מסויימים ובפריפריה, וכך יש פגיעה כפולה באוכלוסיות מוחלשות.
יש כמובן עוד השפעות סביבתיות שאינן תזונה כמו זיהום אוויר, בעיקר באזור חיפה והקריות, וסטרס שנובע מהמצב הבטחוני הייחודי של ישראל.

בהנקה

על פי סקר מב”ת לרך, משרד הבריאות 2014, 91% מכלל האמהות בישראל מעוניינות להיניק, אבל רק 59% מיניקות הנקה בלעדית 3 חודשים אחרי הלידה, ורק 20% מיניקות הנקה בלעדית חצי שנה אחרי הלידה.
עבור הנקה כלשהי (לא רק בלעדית) – כ-55% מהתינוקות בישראל עדיין יונקים בגיל חצי שנה
השיעורים אמנם גבוהים יחסית, (יותר מארצות הברית!) אבל יש צניחה חופשית בשיעורי ההנקה בגיל 3 חודשים בגלל החזרה לעבודה. אם ישכילו ליצור מערכת תמיכה טובה יותר למיניקות (מעונות במקום העבודה או סמוך לה, חדרים לשאיבת חלב לא רק בשירות המדינה וביחידות הסמך) אפשר יהיה להגיע ליעדים שמשרד הבריאות הציב לשנת 2020 של למשל 77.6% הנקה בלעדית בגיל 3 חודשים ו-28.5% בגיל חצי שנה.

ואם נסכם:

1000 הימים הראשונים הם החשובים ביותר להתפתחות ומשפיעים עליה באופן בלתי הפיך. אם לא מצליחים לספק רכיבי תזונה נאותים ב-1000 הימים הראשונים לחיים זה עלול להתנקם בנו בהוצאות מוגברות מאוחר יותר בצורה של טיפול רפואי, פסיכיאטרי ופסיכולוגי, הוראה מתקנת, אובדן שכר וניהול התנהגות. כך שהתערבות מוקדמת בתזונה מספקת יתרונות פוטנציאליים עצומים לאורך כל החיים, ואם לא ממלאים את הצרכים התזונתיים בתקופה הזאת, מתרחשים אובדנים התפתחותיים שקשה לשקם. איפה כל אחד ואחד מאיתנו בשמירה על תזונה מתאימה בתקופה הקריטית הזאת?

האזינו גם לפרק בפודקאסט שלי בו אני מדברת על 1000 הימים הראשונים:

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: