הרכב חלב אם: מה זה HMO?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

חברות התמ”ל מדגישות בפרסומים שלהן שהמוצרים שלהם מכילים את “רכיב ה-HMO”. מה זה ולמה זה חשוב? ומה ההבדל לעומת חלב אם?

מה זה HMO

HMO או ליתר דיוק HMOs הוא ראשי תיבות של Human Milk Oligosaccharides
כלומר – אוליגוסוכרים של חלב אם, ברבים ולא ביחיד, כי עד כה התגלו כ-200 סוגים שונים של HMO בחלב אם .

אוליגוסוכרים הם סוג של פחמימה וליתר דיוק, שרשרת קצרה של מולקולות סוכר מחוברות זו לזו שנמצאת בחלב אם.
בחלב האם, שהשתכלל במהלך 2 מיליון שנות אבולוציה של מחלקת היונקים, הרכיב הראשון בכמותו הוא לקטוז, סוכר החלב, בכמות של 7 גרם ל-100 מ”ל. הרכיב השני בכמותו הוא שומנים – 4 גרם ל-100 מ”ל והרכיב השלישי הוא הסוכרים האלה, HMOs, בכמות של 1.5-0.5 גרם ל-100 מ”ל.

יופי, אז זה עוד מקור פחמימות לתינוק, לא?

אז זהו, שלא. התינוק לא יכול לעכל אותן ולהפיק מהן אנרגיה. בעבר לא הבינו למה הגוף של האם ישקיע משאבים בייצור ה-HMO אם הם לא אמורים להזין את התינוק. התשובה התבררה רק לפני כמה שנים: החיידקים במעיים (המיקרוביום) של התינוק יודעים לפרק את הסוכרים האלה, זאת התזונה שלהם. במיוחד של חיידק מסויים, שהנוכחות שלו במעיים הכי חשובה לשמירה על בריאות תקינה של התינוק – ביפידוס אינפנטיס לונגום.

מה עושה החיידק הזה?

חלב האם התפתח כדי להזין את החיידק הזה והחיידק משחרר חומצות שומן מסויימות (חומצות שומן קצרות שרשרת) שמזינות את תאי המעיים כך שבעקיפין, האוליגוסוכרים האלה מביאים להזנה של התינוק. הביפידוס אינפנטיס גם מעודד את תאי המעי לייצר חלבונים שחותמים את הפערים ביניהם (tight junctions) ומולקולות נוגדות דלקת. השינויים האלה קורים רק כשהחיידק הזה גדל על האוליגוסוכרים האלה. אם נותנים לו רק לקטוז, הוא שורד, אבל לא משתתף בתגובה עם התאים של התינוק.

עוד הוכחות לחיוניות ה-HMOs עבור התינוק

בחלב אם יש פי 5 יותר סוגים של HMO מאשר בחלב פרה ופי מאות הכמות, וגם יותר מאשר בשימפנזה. משערים שזה בגלל שהמוח של בני האדם גדול יותר וגדל במהירות בשנה הראשונה לחיים, ואחד מהחומרים שהביפידוס אינפנטיס יוצר כשהוא ניזון מהאוליגוסוכרים, חומצה סיאלית, שחיונית לגדילה המהירה של המוח. ככל שמין הפרימאטים חברותי יותר, כך יש בחלב יותר HMOs.

תפקידים נוספים של ה-HMOs

האוליגוסוכרים האלה דומים במבנה שלהם לחומרים אליהם נצמדים חיידקים מחוללי מחלות, כך שהם פועלים כפתיון לחיידקים. זו סיבה נוספות מדוע לתינוקות יונקים יש פחות זיהומים במעיים. הם גם מפחיתים דלקת.

אז מעולה שיש את זה גם בתמ”ל, נכון?

נכון מאוד, אבל חשוב לזכור: לתמ”ל אי אפשר להוסיף את כל 200 הסוגים של ה-HMOs כמו שיש בחלב אם, ולכן לא תהיה בדיוק אותה השפעה כמו שיש לחלב האם.
רוצה לדעת יותר על התזונה שלך בהנקה? מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי “תזונה טובה בהנקה”.

עוד על HMO ורכיבים מופלאים נוספים בחלב האם תוכלי ללמוד בפרק הזה מהפודקאסט שלי

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: