הנקה למרחקים ארוכים – למה כדאי לך להיניק אחרי גיל שנה? (עדכון 2022)

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

מיניקה פעוט בן שנה ומעלה? אם אמרו לך ש”החלב לא שווה כלום” טעו ובגדול, מחקרים מוכיחים את מה שהיה ידוע כבר בימי קדם: להנקה יש ערך תזונתי ובריאותי רב גם אחרי גיל שנה,וגם את יוצאת נשכרת.

 

הנקה ממושכת – הווה ועבר

אישה המיניקה את ילדה מעל לשנה גוררת אחריה הרבה גבות מורמות בפליאה ובמקרים רבים גם חוסר סובלנות בחברה שלנו. האמונה הרווחת בקרב הציבור, וגם בקרב חלק מאנשי המקצוע היא, שאין כל תועלת בהנקה מעל לגיל שנה, כאשר הפעוט כבר אוכל מגוון של מזונות.

מעדויות בנות אלפי שנים מהתלמוד ומתרבויות יוון, הודו, בבל ורומא ,ניתן ללמוד כי לאורך ההיסטוריה, תינוקות ינקו לפחות עד גיל שנתיים. רק מתחילת המאה העשרים החלו להטיל ספק בחשיבות ההנקה לאורך זמן, וזאת במקביל לייצור תרכובות מזון לתינוקות ( שנקראים בשם הלא מדוייק: “תחליפי חלב אם”). משנות החמישים של המאה הקודמת המגמה הייתה מתן מזון מוצק לתינוק כבר בגיל ארבעה חודשים וגמילה מהשד בשלב מוקדם. דרך  זו הייתה מקובלת בעולם המערבי במשך רוב המחצית השניה של המאה העשרים. בעשור האחרון הצטברה עדות מחקרית ומדעית אשר מוכיחה מעל לכל ספק את חיוניותה של ההנקה גם לאחר 12 החודשים הראשונים לחיים.

מה ההמלצות?

האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) ממליצה בנייר העמדה העדכני שלה שפורסם ביוני 2022 בכתב העת הרפואי  “פדיאטריקס” להיניק הנקה בלעדית למשך כשישה חודשים לאחר הלידה ותומכת בהמשך ההנקה, תוך שילוב מזונות משלימים נאותים מגיל חצי שנה לערך כל עוד האם והתינוק רוצים בכך למשך שנתיים או יותר מכך. זהו עדכון לנייר העמדה הקודם משנת 2012, בו המליצו על הנקה של שנה לפחות. גוף זה גם קבע בנייר העמדה שפרסם בשנת 2005 שאין גבול עליון למשך הנקה, ואין שום עדות לנזק פסיכולוגי או התפתחותי מהנקה שנמשכת למעלה משנתיים.

בכך, מיישרת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים קו עם המלצות ארגון הבריאות העולמי ויוניצ”ף לפיהן יש להמשיך ולהיניק לפחות עד גיל שנתיים. בדו”ח של ארגון הבריאות העולמי בנושא תזונת תינוקות ופעוטות כתוב במפורש כי יש להיניק הנקה בלעדית (ללא כל תוספות) במשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק ולאחר מכן, להציע מזונות בטוחים ומתאימים ובמקביל להמשיך את ההנקה עד לגיל שנתיים או למעלה מכך. הדו”ח האחרון ממאי 2016 חוזר ומדגיש המלצות אלה.

היעד של רשויות הבריאות בארצות הברית לשנת 2020 היה שלמעלה משליש  (34.1%) מכל התינוקות בגיל שנה עדיין ימשיכו לינוק.  על פי סקר לאומי משנת 2018 הנתון הזה הושג – 35% מהתינוקות עדיין ינקו בגיל שנה. היעד לשנת 2030 הוא שבגיל שנה 54.1% מהתינוקות ימשיכו לינוק.

בסקר הנקה שערך משרד הבריאות בין השנים 2009-2010 נמצא כי יש עליה במשך ההנקה בישראל ובגיל 6 חודשים עדיין 58% מהתינוקות בארץ יונקים לעומת 38% עשור לפני כן.

למרות הממצאים וההנחיות, מאחרות המלצות הארגונים לחלחל את השטח, לדרגים שמתחתיהם: סקר שנערך בקרב למעלה מ-1600 רופאי ילדים בארצות הברית גילה כי רק 37% מהם המליצו על הנקה אחרי גיל שנה. רוב רופאי הילדים לא נהגו לפי המלצת ארגונם או לא הכירו אותה.

כמו כן נמצא שבתי הספר לרפואה בארצות הברית אינם מדגישים בתוכנית הלימודים את נושא ההנקה, ואינם מקדישים זמן ללמד נושא חשוב זה.

ערכו התזונתי של חלב האם אחרי גיל שנה

יש רופאים אשר ממליצים, בטעות, לגמול את התינוק מהנקה בגיל שנה בטענה כי ערכו התזונתי של חלב האם ירוד. לפי מחקרים, החלב המיוצר אצל האם במהלך השנה השניה לחיים ממשיך להיות מקור רב ערך לחלבון, שומן, ויטמינים, סידן ומינרלים נוספים.

במחקר שנערך בארץ והתפרסם בגיליון ספטמבר 2005 של “פדיאטריקס” נמצא, שחלב אם אחרי גיל שנה מספק תרומה משמעותית לתזונת התינוק. במחקר, שנערך על ידי ד”ר דרור מנדל, ד”ר רונית לובצקי ועמיתיהם ממחלקת הפגים והילודים בביה”ח “ליס”, נבדק הרכב חלב האם משתי קבוצות של נשים: נשים שהיניקו תינוקות בני חודשיים עד חצי שנה לעומת נשים שהיניקו תינוקות בני שנה ומעלה. תכולת הקלוריות של החלב מאמהות המיניקות מעל שנה היתה בממוצע 880 קלוריות לליטר לעומת 742 אצל אמהות שמיניקות תקופה קצרה יותר (לשם השוואה, תרכובת מזון לתינוקות מכילה 680-740 קלוריות לליטר בלבד). גם אחוז השומן היה גבוה משמעותית בחלב המיניקות ה”ותיקות” (כמעט 11% בממוצע) לעומת החלב של המיניקות ה”טריות” יותר (כ-7% בממוצע).

אז למה כדאי להיניק מעבר לשנה?

כי הנקה מגינה מפני זיהומים ואלרגיות ומספקת הגנה מפני וירוסים וחיידקים או מקצרת את משך המחלה. קיימים דיווחים מחקריים על כך שהנקה ממושכת מספקת הגנה נגד זיהומים ספציפיים כמו דלקת קרום המוח או  דלקת של האוזן התיכונה. הואיל ובמקרים רבים פעוטות בני שנה ומעלה מבלים את היום בחברת ילדים אחרים, הם נחשפים ליותר זיהומים. הנקה יכולה לספק יתרון בריאותי במיוחד בשלב רגיש זה.

כי חלב האם מכיל ריכוז גבוה יותר של נוגדנים בשנה השניה לחיי התינוק. למשל, ריכוז נוגדנים מסוגIgA , אשר מגינים על המעיים מפני חדירת חיידקים או וירוסים, עולה פי שנים בין גיל חצי שנה לשנה ומוסיף לעלות בעוד עשרה אחוזים לאחר גיל שנה.

כי עדות מחקרית מצביעה על הנקה ממושכת כאמצעי להפחתת הסיכון למחלות כרוניות אצל ילדים: מחקר אחד,שפורסם בשנת 1999, מצא כי הנקה מפחיתה את הסיכון ללקות בלוקמיה (סרטן הדם) בקרב ילדים. ככל שמשך ההנקה ארוך יותר, כך הקשר חזק יותר. בדומה לכך, סקירות אחרות שפורסמו בעשור האחרון מצביעות על כך שההשפעה המגינה של הנקה מפני סרטן מסוג לימפומה חזקה יותר ככל שמשך ההנקה ארוך יותר.

כי חוקרים רבים דיווחו על תוצאות גבוהות יותר במבחני משכל אצל ילדים שינקו לעומת ילדים שלא ינקו. במיוחד נמצא קשר מובהק בין רמת ההישגים במבחנים אלו לבין משך התקופה בה ינקו הילדים.

כי מבחינה פסיכולוגית, הנקה אחרי גיל שנה מציעה קירבה, נחמה, עידוד והמשך קשר טוב בין האם לפעוט. הואיל וברוב המקרים בגילאים אלו האם נפרדת מן הפעוט למשך היום, פגישה מחודשת המלווה בהנקה מספקת יתרון רגשי הן לפעוט והן לאמו.

כי מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו קשר בין משך ההנקה לבין הפחתת הסיכון של האם ללקות במחלות שונות:

–          בקרב אמהות ללא הסטוריה של סוכרת הריון, כל שנה של הנקה הפחיתה את הסיכון בעתיד לסוכרת סוג 2 ב-4-12% (למרבה הצער, השפעה מגינה זו לא נצפתה אצל אמהות שאובחנו עם סוכרת הריון).

–          משך הנקה מצטבר של למעלה מ-12 חודשים מפחית ב-20% את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית ואם תקופת ההנקה מצטברת ליותר מ-24 חודשים הסיכון יורד ב-50% לעומת נשים שהיניקו פחות מ-12 חודשים בסך הכל.

–          תקופת הנקה של 12-23 במצטבר קשורה בסיכון נמוך יותר ב-11% ליתר לחץ דם, 19% פחות לכולסטרול גבוה ו- 10% פחות למחלות לב וכלי דם.

המשך המצטבר של ההנקה קשור גם בירידה בסיכון לסרטן שד (בעיקר במהלך גיל הפוריות) והשחלות. תקופת הנקה מצטברת של למעלה מ-12 חודשים קשורה בירידה של 28% בסיכון לסרטן שד ושחלות. כנראה הירידה ברמות האסטרוגן בתקופת ההנקה קשורה להשפעה מגינה זו. הסיכון היה נמוך יותר ככל שהאישה היניקה זמן רב יותר. ביולי 2002 התפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי “לאנצט” מחקר (שממשיכים לצטט גם שנים לאחר פרסומו) אשר לפיו, כל שנת הנקה מורידה את הסיכון ללקות במחלה ב- 4.3%, בנוסף ל-7% הגנה שמספק ההריון עצמו. כך, למשל, אישה שילדה שני ילדים והיניקה כל אחד מהם במשך שנתיים מפחיתה את הסיכון שלה ללקות בסרטן השד בלמעלה משלושים אחוזים!

איך ההנקה משתלבת עם התפריט בגיל שנה ואילך?

תזונת התינוק מגיל שנה ואילך יכולה לכלול את כל המזונות אשר בתפריט המשפחה, המותאמים במרקם ובגודל חתיכות המזון: ירקות, פירות, דגנים ומוצרי מאפה, קטניות, מוצרי חלב, עוף, דג, ביצה ומזונות עשירים בשומן כמו טחינה, אבוקדו ושמן. תינוק שעדיין יונק יכול לינוק עם קומו בבוקר, לאחר מכן לאכול ארוחת בוקר, ארוחת ביניים, ארוחת צהרים, חטיף נוסף או הנקה נוספת לאחר שנת הצהרים, עוד ארוחת ביניים, ארוחת ערב ויניקה לפני השינה. אפשר לכוון את מספר ההנקות לפי סדר היום הנהוג בבית: חלק מהפעוטות יונקים רק בבוקר ובערב. ניתן לראות כי בשלב זה אין צורך לשאוב חלב בזמן שהאם אינה נמצאת עם ילדה, כיוון שמספר ההנקות אינו רב.  אגב, תינוק שאינו יונק לרוב שותה תמ”ל (תרכובת מזון לתינוקות) אותו מספר פעמים  במשך היום ובאותם זמנים.

מתי לגמול

אמהות רבות מדווחות על כך שהסביבה מצפה מהן לגמול את ילדיהן בגיל שנה לכל היותר. נראה שהנקה בלתי מוגבלת בזמן אינה נחשבת כמתאימה לקצב החיים המודרניים. כמו כן, אנשים רבים, בהם גם אנשי מקצוע, מניחים בטעות כי נשים מתייחסות להנקה כאל מטרד ומעונינות לסיים אותה בהקדם האפשרי (“למה לך להשתעבד? את לא רוצה קצת לנסוע לחופש?”). תפיסה זו, כמובן, איננה נכונה במרבית המקרים. אין ספק שההחלטה מתי לגמול תלויה בגורמים רבים ובמיוחד בצמד אם ותינוק. עם זאת, חשוב לקבל את ההחלטה  בנוגע למועד הגמילה על סמך עובדות ולא על סמך דעות קדומות או הנחות מוטעות. בכל התלבטות, מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה. ובקבוצת הפייסבוק של ליגת לה לצ’ה.

בתחילת שנות התשעים אמרה אנטוניה קואלו-נובלו, הממונה על בריאות הציבור בארצות הברית באותה העת, כי תינוק אשר ממשיך לינוק בגיל שנתיים הוא תינוק בר-מזל. העדויות המצטברות תומכות בהצהרתה זו. ההבנה של יתרונות ההנקה מעבר ל-12 חודשים יכולה להוביל לשינוי התרבותי שבסופו הנקה ממושכת תיחשב לנורמה. כל הצדדים יכולים רק להרוויח מכך.

דרושה תמיכה 

על פי נייר העמדה החדש משנת 2022, אימהות שמחליטות להיניק מעבר לגיל שנה זקוקות לתמיכה. הן מדווחות לעיתים קרובות על תגובות של לעג או ניכור בנוגע לבחירה שלהן ומסתירות את העובדה שהן עדיין מיניקות כדי למזער הערות ותגובות שיפוטיות. קיימת עדות לכך שרק מחצית מהאימהות שמיניקות אחרי גיל שנה דנות בהחלטה שלהן עם רופא/ת הילדים שלהן וכ-38% מהנשים שדיווחו שרופא/ת הילדים לא תמך בהנקה אחרי גיל שנה בחרו להחליף רופא.

מילה אישית

הגירסה הראשונית של הכתבה הזאת התפרסמה בינואר 2003 במוסף הבריאות של “ידיעות אחרונות”. הינקתי אז את בני השני, שהיה אז בן שנה וחצי, והתרגזתי לשמוע מסביבי ביקורת על ההנקה שלי. כשאני מתרגזת, אני כותבת, וכך נולדה הכתבה הזאת, שעברה עדכונים רבים מאז שכתבתי אותה לראשונה.

יש לך שאלות או ספקות לגבי התזונה שלך בהנקה? מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי “תזונה טובה בהנקה”.

 

מקורות לקריאה נוספת:

Joan Younger Meek, Lawrence Noble, Section on  Breastfeeding; Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics July 2022; 150 (1): e2022057988. 10.1542/peds.2022-057988

Piovanetti Y. Breastfeeding beyond 12 months an historical perspective.  Pediatric Clin North Am. 2001;48:199-206.

Gartner LM et al. Breastfeeding and the use of human milk. American Academy of Pediatrics. Policy Statement, Section on breastfeeding. Pediatrics. 2005;115:496-506.

World Health Organization, UNICEF. Global Strategy for Infant and Young ChildFeeding. World Health Organization 2003.

World Health Organization. 10 facts on breastfeeding. Updated August 2017.

National Academy of Science. Nutrition during lactation. Institute of medicine, Washington,DC. National academy press. 1991.  http://www.nap.edu/catalog/1577.html#toc

Mandel D et al. Fat and energy contents of expressed human breast milk in prolonged lactation. Pediatrics. 2005;116:e432-e435.

Schack-Nielsen L et al. Long term effects of breastfeeding on the infant and mother. Adv Exp Med Biol. 2005;569:16-23.

Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer..Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without

the disease. Lancet. 2002;360(9328):187-95.

 Eidelman AI, Schanler RJ. Breastfeeding and the use of human milk. American Academy of Pediatrics. Policy Statement, Section on breastfeeding. Pediatrics. 2012;129(3) e827-e841.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: