סוכרת הריון – כל מה שאת צריכה לדעת

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

מה זה סוכרת הריון ובמה היא שונה מסוגים אחרים של סוכרת? למה היא מופיעה? למה יש יותר ויותר נשים עם סוכרת הריון? מה הסיכונים בסוכרת הריון ולמה חשוב להתחיל לטפל בה כמה שיותר מהר? איך מאבחנים אותה ואיך מטפלים בה? ומה קורה אחרי הלידה? על כל אלה – בפוסט הזה.

רוצה להאזין במקום לקרוא? לחצי כאן:

סוכרת הריון – תמונת מצב

יכול להיות ששמתן לב שליותר ויותר נשים יש סוכרת הריון. זה לא נדמה לכן. בארץ לא ראיתי נתונים רשמיים בנושא (למרות שיש יותר ויותר פניות אלי לקלינקה בנושא), אבל בארצות הברית, המרכז לבקרת מחלות פירסם לפני כחודש דו”ח על מגמות בסוכרת הריון בין השנים 2016 ועד סוף שנת 2020.
לפי הדו”ח, מתברר שיש כל הזמן מגמת עלייה בסוכרת הריון, אבל בין 2019 ועד סוף 2020 היתה עלייה תלולה במיוחד של 13% וסה”כ כשמשווים את אחוז הנשים עם סוכרת הריון מסך הנשים בהריון בין שנת 2016 לשנת 2020 רואים עלייה של 30%!

מה זה סוכרת הריון ובמה היא שונה מסוגים אחרים של סוכרת?

באופן כללי סוכרת היא מצב שבו הגוף לא יכול לטפל כמו שצריך בסוכר.
הסוכר אמור להיכנס לתוך התאים שלנו ולשמש שם כמקור לאנרגיה.
אבל הסוכר – ליתר דיוק גלוקוז – לא יכול להיכנס לתאים סתם ככה. צריך שני תנאים כדי שזה יקרה. התנאי הראשון הוא שתהיה בגוף רמה מספקת של אינסולין, הורמון שמופרש מהלבלב.
התנאי השני הוא שהתא ישתף פעולה עם האינסולין ויאפשר לו להכניס את הסוכר לתוכו.

סוכרת סוג 1

בסוכרת נעורים או סוכרת סוג 1 – אין אינסולין. מערכת החיסון, מסיבה לא ידועה, התחילה לתקוף את תאי בטא בלבלב שמייצרים אינסולין. כלומר, זאת מחלה אוטואימונית (כמו לופוס, קרוהן, פסוריאזיס, צליאק וכו’). קראו לה בעבר סוכרת נעורים, כי מצאו אותה בעיקר אצל תינוקות, ילדים ונוער.
עם זאת, יש גם סוכרת סוג 1 כזאת שיכולה להופיע בגיל מבוגר יותר, ויכולה להיראות בהתחלה כמו סוכרת סוג 2, כי אין מהלך דרמטי של המחלה, אבל כשעושים בדיקות רואים שהגוף מייצר נוגדנים נגד הלבלב ונגד אינסולין ושאין ייצור מספיק של אינסולין. זו סוכרת מסוג LADA. אגב, סוכרת סוג 1 יכולה גם להיות לא אוטואימונית אלא עקב פציעה בה נפגע הלבלב או כתוצאה מניתוח כריתה של הלבלב. בשורה התחתונה – אין אינסולין ולכן צריך להזריק אותו מבחוץ.

סוכרת סוג 2

לעומת זאת סוכרת סוג 2 שונה לגמרי – היא שילוב של מצב שבו התאים בגוף לא משתפים פעולה עם האינסולין, כלומר, מצב שנקרא “תנגודת לאינסולין” או “עמידות לאינסולין” ביחד עם מצב שיש חסר מסויים באינסולין. פעם חשבו שסוכרת סוג 2 היא מצב אחיד אצל כל האנשים ושלכולם יש עמידות לאינסולין. בשנים האחרונות כבר יודעים שיש קטגוריות שונות של סוכרת סוג 2. למשל, אנשים יוצאי תימן שיש להם סיכון גבוה יותר לסוכרת, מאופיינים עם סוכרת סוג 2 שיש בה מחסור יחסי באינסולין, לעומת אנשים מרקע גנטי אחר שיש להם יותר את הרכיב של עמידות לאינסולין. ההבדל הזה חשוב כי לסוגים שונים של סוכרת סוג 2 יש סיבוכים שונים וצריך להתאים תרופות שונות כדי שהטיפול יהיה יעיל.

סוכרת הריון

סוכרת הריון היא מצב של אי סבילות לפחמימות (כלומר, שלגוף אין יכולת להוריד את רמת הסוכר) שמופיע לראשונה בהריון.
כלומר, לפני ההריון הסוכר של האישה בטווח הנורמה, אבל כשמבצעים בדיקת העמסת סוכר בין שבוע 24 ל-28 רואים שיש בה ערכים לא תקינים.

בהריון המצב שונה ממצב רגיל: בתחילת ההריון יש רגישות גבוהה לאינסולין ובאמצע ההריון מתפתחת אצל כל הנשים עמידות לאינסולין בעקבות הורמון שמופרש מהשלייה שנקרא HPL והורמונים נוספים וכדי להתגבר על העמידות הזאת, הלבלב מייצר יותר אינסולין ממה שייצר לפני ההריון. זה מבחן סטרס לגוף.

אישה בסוף ההריון צריכה לייצר פי 2 עד פי 3 יותר אינסולין ממה שייצרה לפני ההריון ולא כל אישה מצליחה לייצר את הכמות המוגברת הזאת, אלו הן הנשים שמפתחות סוכרת הריון. לכן מבצעים את בדיקות העמסת הסוכר בשבוע 24 ולא לפני כן, כיוון שזו בערך התקופה שבה מתחילה התנגודת לאינסולין. כלומר, במצב של סוכרת הריון יש סכנה של סוכר גבוה מדי בדם של האם וסוכר גבוה מדי בדם של העובר.

בעתיד נדע יותר על סוגים שונים של סוכרת הריון

כשם שהיום יודעים כבר יודעים שיש סוגים שונים של סוכרת סוג 2 שצריך לטפל בהם באופן שונה. כך נדע בעתיד על סוגים שונים של סוכרת הריון. בשנת 2016 פורסם מחקר שנערך על 742 נשים עם סוכרת הריון לעומת נשים הרות ללא סוכרת הריון.
אצל הנשים ללא סוכרת הריון ראו שהתנגודת לאינסולין עולה, הפרשת אינסולין עולה ורמות גלוקוז בדם נשארות תקינות.
אצל הנשים עם סוכרת הריון ראו שכמחצית מהן היו עם תנגודת לאינסולין והפרשה גבוהה יחסית של אינסולין (והן הנשים עם הסיכון הכי גבוה לתינוקות גדולים), אצל 30% לא היתה תנגודת גדולה אבל היתה הפרשה מועטה מדי של אינסולין
וכ-20% הנותרות גם היתה תנגודת לאינסולין וגם לא הפרישו מספיק אינסולין.

זה מחקר ראשוני שמראה לנו שבעתיד אפשר יהיה לסווג נשים עם סוכרת הריון וככה לטפל בהן טוב יותר.

מה הגורמים לסוכרת הריון

יש גורמי סיכון לסוכרת הריון שאם יש לך אחד מהם או יותר את בסיכון גבוה יותר לפתח אותה, זה לא אומר שבהכרח יהיה לך, אבל הסיכון גבוה יותר:

  1. השמנה, כלומר BMI  לפני ההריון של 30 ומעלה. גם עודף משקל כלומר BMI 25-30 מעלה את הסיכון לסוכרת הריון לעומת אישה עם BMI מתחת ל-25, וככל שדרגת המשקל עולה כך הסיכון עולה.
  2. תסמונת השחלות הפוליציסטיות
  3. היסטוריה משפחתית של סוכרת סוג 2
  4. גיל מעל 35
  5. הריון תאומים (והריון מרובה עוברים באופן כללי)
  6. כנראה גם עלייה עודפת במשקל בהריון
  7. אם בזמן ההריון איתך לאמא שלך היתה סוכרת הריון – היום אנחנו יודעים שמצבים רפואיים רבים מתחילים כבר ברחם. לכן חשוב לאזן את סוכרת ההריון שלך כדי למנוע סוכרת הריון וסוכרת בכלל בדורות הבאים.
  8. וגם – יש מקרים בהם הסיבה לא תמיד ברורה, במיוחד אם מדובר בנשים במשקל תקין שעוסקות בספורט. המקרים האלה נדירים יותר אבל קיימים.

ברגע שיש לך גורמי סיכון, כשמופיעה התנגודת לאינסולין אצל כל הנשים בהריון במחצית השנייה של ההריון – כנראה קשה יותר לגוף לעמוד במבחן הסטרס הזה ולהפריש מספיק אינסולין ולהוריד את רמת הסוכר בדם.

בנוסף, נשים שיש להן עוד לפני ההריון תנגודת לאינסולין – למשל נשים עם PCOS, כבד שומני, תסמונת מטבולית או טרום סוכרת צריכות להקפיד עוד יותר על התזונה כבר מלפני ההריון.

למה יש עלייה בשכיחות של סוכרת הריון?

בשנים שלפני הקורונה אפשר לייחס את העלייה בשכיחות לעלייה הכללית באחוזי ההשמנה באוכלוסייה. יותר ויותר נשים נכנסות להריון בדרגת משקל שמוגדרת עודף משקל או השמנה וזה כאמור מהווה גורם סיכון. לגבי שנת 2020, מחברי הדו”ח של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות מציינים כסיבות לעלייה הגדולה במהלך השנה הזאת את הירידה בפעילות הגופנית כתוצאה מהסגרים, עלייה עודפת במשקל וגורמים אחרים של אורח חיים. בשבוע האחרון התפרסם מחקר בכתב העת The Lancet global health בו בדקו נתונים של אפליקציות סופרות צעדים של כ-140 מיליון משתמשים ברחבי העולם וראו שמספר הצעדים היומי הממוצע ירד מתחילת 2020 ועדיין לא השתקם. ואני רוצה להוסיף את הסטרס הגדול מאוד שהיינו כולנו שרויים בו במהלך החודשים בהם לא ידענו הרבה על המגיפה וגם לא היו לנו חיסונים מפניה. 

בשורה התחתונה – רוב הסיכויים שלא עשית לעצמך סוכרת הריון, וחבל על רגשות אשמה מיותרים והלקאה עצמית.

מה הסיכונים בסוכרת הריון ולמה חשוב להתחיל לטפל בה כמה שיותר מהר

סוכרת הריון היא הרבה מעבר לתינוק גדול, כמו שמקובל לחשוב. יש לה נזקים בטווח הקצר ובטווח הארוך. כדי שנבין את ההשלכות, חשוב להבין קודם כל מה קורה בגוף כשיש סוכרת הריון. ראינו שזה מצב שבו רמת הסוכר בדם של האם עלולה להיות גבוהה מהרצוי.  אם הסוכרת לא מאוזנת, רמת הסוכר בדם של האם גבוהה וככה מגיע לעובר יותר סוכר. מכיוון שיש יותר סוכר, העובר מפריש יותר אינסולין מאשר היה מפריש אילו רמת הסוכר בדם של האם היתה נמוכה יותר וכך יש לו גם רמה גבוהה יותר של אינסולין בדם. אינסולין אצל עוברים מתפקד גם כמעין הורמון גדילה. זה הורמון שגורם לצבירת שומן, וכך העובר צובר יותר שומן בפלג הגוף העליון, בעיקר בבטן, וכך אזור הכתפיים הוא הרחב ביותר, בשעה שהראש אמור להיות החלק הרחב ביותר כי הוא אמור לפלס דרך לשאר הגוף בלידה. כך שמשקל העובר גבוה והוא לא פרופורציוני – היקף הבטן גדול מכפי שאמור להיות לעומת גודל של איברים אחרים לגיל ההריון.

סיבוכים בטווח הקצר

  1. מקרוזומיה ובעיה בלידה: מצב שבו התינוק שוקל 4 ק”ג ומעלה נקרא מקרוזומיה וזה מצב שבו עלולה להיות בעיה בלידה, כי הראש יוצא, אבל הכתפיים הרחבות עלולות להיתקע. זה סיבוך מיילדותי שנקרא “Shoulder Dystocia” או “פרע כתפיים” ויכול לגרום לשיתוק ביד חס וחלילה, ב-3% מהמקרים מדובר בנזק קבוע. בגלל זה מעדיפים כשהערכת המשקל גבוהה ללכת מראש לניתוח קיסרי, שכמובן עדיף פחות מאשר לידה וגינלית.
  2. היפוגליקמיה אחרי הלידה: כלומר, מצב שבו רמת הסוכר בדם שלו יורד לרמה מסוכנת. למה זה קורה? כי כל עוד העובר ברחם, הוא מקבל יותר סוכר מהאם ומפריש בתגובה יותר אינסולין. ואז הוא נולד ומנתקים את חבל הטבור, אספקת הסוכר מהאם נפסקת אבל האינסולין שלו עדיין נשאר גבוה. לכן בודקים את רמת הסוכר של התינוק כל 4 שעות ב-24 השעות הראשונות לאחר הלידה.הסיכון להיפוגליקמיה  גבוה יותר אצל תינוקות עם מקרוזומיה (תינוקות במשקל 4 ק”ג ומעלה)  ועומד על 50%. אם הסוכרת מאוזנת, הסיכון למצב הזה יורד משמעותית ל- 5-15%. הסיכון להיפוגליקמיה מושפע במיוחד ממידת איזון הסוכרת בסוף ההריון ובלידה. לכן גם נשים שמתגלה אצלן סוכרת הריון רק בחודש התשיעי חייבות להתחיל בטיפול ולכן גם חשוב לעקוב אחרי רמת הסוכר במהלך הלידה.
  3. סיבוכים נוספים: צהבת, רמה נמוכה מדי של סידן בדם, רמה גבוהה של תאי דם אדומים וגם סיכון לתמותה, חס וחלילה, אבל הסיכונים האלה מאוד מאוד נדירים, במיוחד תמותה, תודה לאל, וברגע שהסוכרת מאוזנת, השכיחות של הסיכונים האלה היא כמו אצל נשים ללא סוכרת הריון.

סיבוכים בטווח הארוך

חשבו בעבר שאחרי הלידה הסוכרת נעלמת וזהו ואין לה שום השלכות. היום יודעים שזה לא המצב ושלסוכרת הריון יש השפעה על הטווח הארוך גם אצל האם וגם אצל התינוק. כי העובר מתפתח בסביבה לא אופטימלית, ולכך יש השפעות אפיגנטיות. כלומר, השתקה של גנים מסויימים והפעלה של גנים אחרים. אם תרצו לדעת עוד על אפיגנטיקה, מזמינה אתכן לקרוא את הפוסט שלי בנושא.

ההשפעות האפיגנטיות האלה גורמות לעוברים שנחשפו ברחם לסוכרת הריון לא מאוזנת להיות בהמשך חייהם בסיכון גבוה יותר לסוכרת סוג 2 ולתסמונת מטבולית באופן כללי – שכוללת לא רק סוכרת אלא גם לחץ דם גבוה, שומנים גבוהים בדם, כבד שומני, השמנה ועוד.

כך שמרגע איבחון הסוכרת, השאיפה שלנו היא להתחיל טיפול כמה שיותר מהר, כדי לצמצם את משך הזמן בו העובר חשוף לרמות סוכר גבוהות מדי ולכל ההשפעות שנובעות מכך.

אצל האם – סוכרת הריון היא גורם סיכון לסוכרת סוג 2 בעתיד. לפי קווי ההנחיה העדכניים של איגוד הסוכרת האמריקאי, לנשים שהיתה להן סוכרת הריון יש סיכון גבוה פי עשרה לפתח סוכרת סוג 2 לעומת נשים שלא היתה להן סוכרת הריון. הסיכון עולה עם השנים למשל – 20% מהנשים שהיתה להן סוכרת הריון יפתחו סוכרת סוג 2 תוך 10 שנים מהלידה אבל 50% מהנשים שהיתה להן סוכרת הריון יפתחו סוכרת סוג 2 תוך 40 שנים מהלידה.

חשוב לציין שזאת לא גזירת גורל ומחקרים מראים שתזונה בריאה ואורח חיים בריא מפחיתים את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 בעתיד. סוכרת הריון בהקשר הזה יכולה להיות צלצול השכמה כדי לאמץ אורח חיים בריא יותר.

איך מאבחנים סוכרת הריון

העמסת סוכר 50 גרם – בדיקת סקר לסוכרת

כל הנשים בהריון עוברות בין שבוע 24 ל-28 בדיקת העמסת סוכר של 50 גרם. זו בדיקת סקר ואינה בדיקה אבחנתית. תוצאה של 140 ומעלה נחשבת לא תקינה והיא מצריכה בדיקה נוספת, העמסת סוכר של 100 גרם.
אם תרצי לקרוא עוד על ביצוע הבדיקה הזאת, מוזמנת לפוסט הזה.
חשוב לבצע את בדיקת העמסת הסוכר של ה-100 גרם כמה שיותר מהר, כדי לאשר או לשלול סוכרת הריון, ואם אכן יש סוכרת הריון, להתחיל לטפל כמה שיותר מהר.

העמסת סוכר 100 גרם

בדיקה ארוכה יותר שבה מודדים לך סוכר בצום, את שותה תמיסה שמכילה 100 גרם גלוקוז ואז בודקים לך את הסוכר כעבור שעה, שעתיים ושלוש שעות. רשמית, כדי לאבחן סוכרת הריון צריכים להיות 2 ערכים מעל הנורמה, אבל היום יודעים שגם כשיש ערך גבוה אחד, כדאי להתחיל טיפול, כי ברוב המקרים המצב מתקדם להיות סוכרת הריון וחשוב מאוד לא להזניח מצב כזה.

אם אובחנת עם סוכרת הריון חשוב להתחיל טיפול כמה שיותר מהר, כדי לצמצם את משך הזמן בו העובר חשוף לרמות לא תקינות של סוכר.

איך מטפלים בסוכרת הריון?

הטיפול הוא קודם כל תזונתי, ולשם כך חשוב להגיע לדיאטנית בהקדם האפשרי.
כל אישה זכאית לתור דחוף לדיאטנית דרך הקופה, גם אם התור יהיה בעיר אחרת. לשם כך צריך להתקשר למרכז לבריאות האישה או לדיאטנית המחוזית.

יש ברשת מידע רב, אבל לא כולו נכתב על ידי אנשי מקצוע וחלק ממנו יכול להיות מידע לא שלם או מטעה וליצור הרבה לחץ ובלבול. לכן, חשוב להגיע לדיאטנית.

אני יודעת באיזה מצב נפשי נמצאת אישה שמאובחנת עם סוכרת הריון ובעקבות הצורך במידע אמין ומרגיע, יצרתי הדרכה אינטרנטית בשם “הצילו! יש לי סוכרת הריון!” שבה אני נותנת את כל ההסברים שאני מעבירה למטופלות שלי בפגישה הראשונה, כולל תפריט ראשוני לדוגמה, כדי לתת את כל הכלים, הידע ותוכנית הפעולה עד הפגישה עם הדיאטנית. עד כה רכשו אותה מאות נשים והיא עזרה להן מאוד בהרגעה ובפעולה. אני ממליצה לצפות בה עם עוד מי שמשמעותי בחייך כדי שכל מי שקרוב אלייך יידע עם מה את מתמודדת ואיך אפשר לעזור לך.

העקרונות המרכזיים של הטיפול

  1. הכלל החשוב ביותר הוא שהתזונה צריכה להיות בריאה לפי עקרונות התזונה הים תיכונית. למשל, אם בורקס או צ’יפס לא מקפיצים לך את הסוכר, זה עדיין לא אומר שכדאי לאכול אותם באופן קבוע.
  2. התזונה צריכה להיות מופחתת בפחמימות אבל זו לא דיאטה דלת פחמימות. אל תתבלבלו עם מידע מתחום הדיאטה הקטוגנית. במקום 50% מהקלוריות שלנו בצורת פחמימות אנחנו יורדות לכ-40%. דיאטנית תרכיב לך מרשם תזונתי שלוקח את זה בחשבון.
  3. הפחמימות צריכות להיות מפוזרות לאורך כל היום, כדי לאפשר לגוף להתמודד עם הכמות שהוא יכול בכל פעם. כדי לדעת מה הכמות, הכלי הטוב ביותר הוא מנות פחמימה. בהדרכה שלי אני מלמדת את הכלי הזה.
  4. במסגרת הפיזור של הפחמימות, עדיף לאכול פחות מנות פחמימה בבוקר בגלל הורמונים שמופרשים לפנות בוקר ויכולים לגרום לסוכר להיות גבוה יותר. עם זאת, יש נשים שיכולות לאכול יותר, וזה משהו שאפשר לראות ולהתאים תוך כדי המעקב.
  5. הפחמימה לא אוהבת להיות לבד, היא צריכה חברה – מה זאת אומרת? כשאוכלים מזון עשיר בפחמימות בלי מזון עשיר בחלבון ו/או בשומן איתו ביחד, הסוכר יכול לעלות מהר יותר. לכן כדאי לשלב עוד מזונות עם המזון הפחמימתי. למשל, פרי עם אגוזים. 
  6. התגובה למזונות פחמימתיים שונה מאישה לאישה. אין מזון אחד שגורם לעלייה תלולה בסוכר לכ-ל הנשים. צריך הרבה ניסוי וטעייה. יכול להיות שתגלי דווקא שתפוחי אדמה מצויינים לך ובטטה לא או להפך.
  7. שומן הוא חבר, אבל שומן טוב הוא חבר יותר טוב – שומן גורם לקיבה להתרוקן יותר לאט, ולכן רמת הסוכר בדם תעלה לאט יותר בנוכחות שומן. עדיף לנו שומן מהצומח (“שומן טוב”) כמו אגוזים, שמן זית, טחינה, אבוקדו ועוד ופחות גבינות שמנות, כי שומן רווי לא מומלץ בכמות גבוהה והוא מגביר תנגודת לאינסולין.
  8. ארוחת לילה לא חובה אבל שווה לנסות – לפעמים היא יכולה לשפר את רמת הסוכר בצום
  9. פעילות גופנית – חובה חובה חובה. גם תוספת של 15 דקות הליכה ביום כל יום היא משמעותית. פעילות גופנית עוזרת להוריד את רמת הסוכר בדם בלי תלות באינסולין.
  10. מעקב עם מד סוכר – בדיקת רמת הסוכר אחרי צום לילה ושעה מהביס הראשון של כל ארוחה בשבוע הראשון ולאחר מכן אחרי כל ארוחה עיקרית. יש מקומות בהם ימליצו לך על מדידה אחרי שעתיים.

אלה עיקרי הדברים. אני מרחיבה על כל אחד מהעקרונות האלה בהדרכה.
הטיפול התזונתי מספיק כדי לאזן את הסוכר בערך עבור 3/4 מהנשים עם סוכרת הריון.

מה קורה אם הטיפול התזונתי לבדו לא מספיק?

יש מצבים בהם למרות הקפדה על התזונה ופעילות גופנית, הסוכר עדיין גבוה, במיוחד הסוכר בצום. במצב כזה נכנס לתמונה גם טיפול תרופתי או אינסולין, לשיקול הרופא או הרופאה שמטפלים בך.

חשוב לי להדגיש שאם התזונה לבדה לא מספיקה, לא לנסות בכוח להוריד את כמות הפחמימות רק כדי שהסוכר יהיה מאוזן. את צריכה פחמימות בהריון, הן חשובות לגדילה מספקת של העובר ולמניעת יצירת קטונים. קטונים הם “תוכנית ב'” של התאים כשאין להם מספיק פחמימות. במחקרים על בעלי חיים ראו שקטונים עוברים למוח של העובר ומשפיעים על המבנה שלו. יש מינימום של פחמימות שצריך בהריון ולא כדאי לרדת ממנו רק כדי לא להזדקק לאינסולין. לכן, במקום להיות בחסך תזונתי ופסיכולוגי ובסטרס שנובע מכך תזכרי – זה לא כישלון שלך. הגוף שלך פשוט ככה ואת צריכה עזרה מבחוץ ועדיף לקבל אותה ולאכול ללא חסך.

פגשתי נשים שלא רצו להתחיל טיפול תרופתי כדי שלא יוגדרו כסוכרת הריון בדרגת חומרה גבוהה יותר, מה שמשפיע על הלידה (לא מאפשרים לידה טבעית), אבל אני רוצה להזכיר – מה שחשוב לנו בסופו של דבר הוא אמא בריאה ותינוק או תינוקת בריאים. הלידה עצמה פחות משמעותית, חשוב שתטפלי בעצמך בצורה הטובה ביותר.

ועוד נקודה חשובה – כל הטיפול התזונתי לא אמור להיות קיצוני. אם את מרגישה שהתזונה שלך נוקשה מדי וזה משפיע עלייך רגשית, דברי על כך עם הדיאטנית שלך. אם טיפלת בעצמך בלי דיאטנית, לכי לדיאטנית ושתפי אותה בתחושות שלך.

מה קורה אחרי הלידה?

ב-98% מהמקרים הסוכרת נעלמת. כדי לוודא שהסוכר תקין, חשוב לבצע בדיקת העמסת סוכר של 75 גרם בשבועות שאחרי הלידה. אני מפרטת את כל מה שצריך לדעת על החיים אחרי סוכרת הריון במדריך דיגיטלי חינמי שאת מוזמנת להוריד אותו דרך הקישור הזה.

בהריון הבא יש סיכון של 90% לסוכרת הריון, אבל אפשר להפחית את הסיכון בעזרת שינוי תזונה, פעילות גופנית ואורח חיים בריא באופן כללי. חלק מאורח חיים בריא הוא לשים את עצמך בראש סדרי העדיפויות כדי שיהיה לך את הזמן לדאוג לעצמך.

לסיום

במחקר מיוחד, שפורסם בשנת 2017 בכתב העת היוקרתי “לאנצט” החוקרות רצו לבדוק איך מרגישות נשים מרגע אבחנת הסוכרת ועד אחרי הלידה. לשם כך, הן ראיינו נשים שבוע אחרי האבחנה, כמה שבועות לאחר מכן ו-3 ימים אחרי הלידה. הן שאלו אותן שאלה אחת: “איך את מרגישה בנוגע לאבחנה שקיבלת על סוכרת הריון?”

החוקרות תימללו את התשובות שלהן ובדקו מה המילים שהופיעו בשכיחות הרבה ביותר אצל כל אחת מהקבוצות, ואז יצרו “ענן מילים” שמדגיש את ההבדל בין התחושות בכל שלב. בשלב הראשון המילה שהופיעה בשכיחות הכי גדולה היתה “מודאגת” בשלב השני – “התרגלתי” בשלב השלישי אחרי הלידה “הקלה”.

התשובות העידו שעם הזמן, עם תמיכה ועם מידע, התחושות הראשוניות של חרדה, אי שקט ואשמה התפתחו לראייה של סוכרת הריון כמצב שאפשר לטפל בו.

וזה כל העניין. בניגוד לסיבוכים שונים בהריון שאינם בשליטה שלנו, סוכרת הריון הוא מצב שאפשר להשפיע עליו לטובה! הכוח בידיים שלך. כך שאם את בשלב הראשוני – אולי יקל עלייך לדעת שבהמשך ההרגשה משתפרת.

אני ודיאטניות אחרות כאן כדי לעזור לך, ואם את מרגישה צורך בעזרה מיידית, תוכלי להיעזר בהדרכה הדיגיטלית שלי.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: