יום הכיפורים: האם בטוח לצום בהריון ובהנקה?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

לקראת יום הכיפורים, נשים הרות ומיניקות רבות מתלבטות אם לצום או לא.
כדי לענות על השאלה, בואו נראה ראשית מה קורה בגוף במהלך הצום בהריון, כיוון שיש השלכות נפרדות הן להימנעות משתייה והן להימנעות מאכילה.

רוצה להאזין במקום לקרוא? לחצי כאן:

מה עושה לגוף בהריון הימנעות משתייה?

ההימנעות משתייה מובילה לדרגה מסויימת של התייבשות וכך חלה ירידה מסויימת בנפח הדם וכתוצאה מכך חשש לירידה בזרימת הדם לעובר. בהתייבשות מופרש גם ההורמון ADH – Anti Diuretic Hormone שמפחית את נפח השתן, אך הורמון זה דומה במבנה שלו לאוקסיטוצין, ההורמון שמעורר צירים, ונקשר לרצפטורים שלו, כך שהתייבשות יכולה להוביל לצירים טרם זמנם וללידה מוקדמת.

מה עושה לגוף בהריון הימנעות מאכילה?

ההימנעות מאכילה מובילה בסופו של דבר להתרוקנות מאגרי הגליקוגן בכבד וליצירת קטונים. לנשים הרות יש מלכתחילה נטייה לייצר קטונים מהר יותר מנשים שאינן בהריון. קטונים בדם הם מצב שאינו רצוי לעובר. נשאלת השאלה עד כמה משמעותית אפיזודה של כמה שעות בה יש קטונים בדם, ואין לכך תשובה. לכן, אם נרצה לנקוט את עקרון הזהירות המונעת, נעדיף לא להגיע למצב בו נוצרים קטונים.

אוקיי, הבנתי שלא בריא לצום בהריון, אבל מה אם אני כן רוצה לצום?

אכן מבחינה פיזיולוגית גרידא ברור שצום אינו מצב רצוי בהריון.
יחד עם זאת, המציאות היא שנשים רבות כן מעוניינות לצום מטעמי דת ואמונה, ולכן כדאי להנחות אותן כך שיוכלו לשמור על עצמן בצורה הטובה ביותר.
תחילה חשוב להדגיש כי לנשים בהריון בסיכון אסור לצום. הכוונה בעיקר לנשים עם סוכרת הריון או לחץ דם גבוה, ולמקרים נוספים לפי הגדרת הרופא/ה המטפל/ת.

אז איך נכון להתנהל?

עבור נשים בהריון תקין שמעוניינות לצום, מומלץ להרבות בשתיית נוזלים ביומיים שלפני הצום ולהימנע ממזונות עתירי מלח ומקפאין, לאכול ארוחות קטנות ומסודרות שמכילות חלבונים, פחמימות ושומנים.
נשים דתיות, מומלץ שיתייעצו עם הרב שלהן כדי לקבל היתר לאכילה ושתייה לשיעורין.
במהלך הצום מומלץ לשהות במזגן ולהיות במנוחה כדי למזער את איבוד הנוזלים.
בכל עת, אם האישה חשה ברע ו/או סובלת מבחילות והקאות, מומלץ להפסיק את הצום.
כדאי שהאישה תעשה “הערכת מצב” אחרי 12 שעות של צום ותבדוק איך היא מרגישה.
בכל מקרה של צירים, ירידת מים או טפטוף שלהם, ירידה בתנועות העובר או דימום יש לפנות מיד למיון.

ומה לגבי צום בהנקה?

הנקה תובענית יותר לגוף מבחינה תזונתית מאשר הריון, אבל על פי מחקרים, צומות קצרים מטעמי דת לא משפיעים על ההנקה. כן בשטח יש דיווחים של נשים מיניקות שצמו, שביום שלאחר הצום, התינוקות היו צמודים יותר לשד. ידוע שהתייבשות כן יכולה להפחית את כמות החלב וכן שבהנקה יש רעב מוגבר וגם שהנקה מורידה את רמת הסוכר בדם, ולכן כדאי לקבל אישור לאכילה ושתייה לשיעורין. אגב, באיסלאם, נשים מיניקות (ונשים הרות) פטורות מצום הרמדאן ועליהן להשלים אותו במועד אחר, כשלא יהיו הרות או מיניקות.
גם בהנקה, כדאי לאמץ את אותם כללים של צום בהריון.

גמר חתימה טובה!


המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: