מה לעשות אם אני לא רוצה לעשות את בדיקת ה-100 גרם?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

לפעמים שואלות אותי נשים אם הן יכולות לוותר על בדיקת ה-100 גרם. בואו נבין מהי הבדיקה, באילו מקרים אפשר או צריך לוותר עליה ומה לעשות במקום.

מהי בדיקת העמסת סוכר 100 גרם

בשיטת איבחון הסוכרת שמקובלת בישראל, כל הנשים מבצעות בשלב הראשון העמסת סוכר של 50 גרם גלוקוז. נשים שהתוצאה שלהן 140 ומעלה (ובמקרים מסויימים גם 130 ומעלה, למשל אם יש גורמי סיכון לסוכרת) נשלחות לבצע את בדיקת העמסת ה-100 גרם.
בבדיקה הזאת את מגיעה בצום למרפאה ונלקחת ממך בדיקת הדם הראשונה. לאחר מכן את שותה 100 גרם גלוקוז מומס במים וקמה שוב לבדיקות דם כעבור שעה, שעתיים ושלוש שעות משתיית התמיסה.
תוצאות שנחשבות תקינות הן, באופן רשמי: בצום מתחת ל-95 מ”ג/ד”ל, כעבור שעה מתחת ל-180, כעבור שעתיים מתחת ל-155 וכעבור 3 שעות מתחת ל-140.

מה היתרונות והחשיבות של בדיקת ה-100 גרם

בדיקת ה-100 גרם היא בדיקה אבחנתית בעוד שבדיקת ה-50 גרם היא בדיקת סקר. מה זה אומר? בדיוק כמו שאת מבצעת בדיקת דם לחלבון עוברי ובשילוב נתונים נוספים את מקבלת את מידת הסיכון שלך לעובר עם תסמונת דאון – זוהי בדיקת סקר סטטיסטית. לעומתה – בדיקת מי שפיר שבודקת את הדנ”א של העובר היא בדיקה אבחנתית. כלומר, התוצאות של בדיקה אבחנתית הן חד משמעיות ונותנות תשובה מדוייקת. לכן, כדי לשלול או לאבחן באופן ברור סוכרת הריון, בדיקת ה-100 גרם היא הבדיקה שמאפשרת את זה.
גם אם מתגלים ערכים גבוליים, עדיין עדיף להתייחס לתוצאה כאל סוכרת הריון, מכיוון שסוכרת הריון, כמו כל מצב מטבולי (ולא זיהום שנגרם מחיידק למשל) היא מצב של רצף, ואת זה יכולה הבדיקה לגלות.
נכון, היא לא מושלמת, אבל זאת האופציה הטובה ביותר שקיימת כרגע כדי לאבחן סוכרת הריון.

אבל 100 גרם סוכר זה המון סוכר, לא?

בהחלט, זה הרבה מאוד סוכר.
זאת למשל כמות הסוכר שהגוף מקבל מכמעט 7 פרוסות לחם, אבל התועלת בקבלת אבחנה ברורה גדולה בהרבה מהשפעה של העמסה חד פעמית של 100 גרם סוכר.
מה גם שבחיי היומיום לפעמים מגיעים לכמות כזאת בלי לשים לב.
איך? אם נזמין בבית קפה אייס קפה עם מאפה כלשהו כבר נגיע לכמות של כ-100 גרם פחמימות, וזה עוד בלי לכלול את שאר הפחמימות שנאכל ביום.

מתי בכל זאת כדאי לעשות משהו אחר

במקרים הבאים כדאי שלא לבצע את הבדיקה:
1. אם הקאת אחרי הבדיקה, התוצאות שלה אינן אמינות וייתכן שגם אם תחזרי על הבדיקה, תקיאי שוב.

2. אם עברת ניתוח בריאטרי, סיכוי גבוה שתסבלי מ”תסמונת ההצפה” (dumping syndrome) בתגובה לשתיית תמיסת סוכר. מה זה? אחרי ניתוחים בקיבה (וגם ניתוחים בוושט) יכול להיווצר מצב שבו הקיבה מתרוקנת מהר מדי ואז סוכר מגיע מהר מדי מהקיבה אל המעי הדק. במצב כזה יכולה להיות ספיגה מהירה מאוד של סוכר לדם ותגובה חזקה של האינסולין שתוביל בסופו של דבר לירידה קיצונית ברמת הסוכר בדם, מה שנקרא “היפוגליקמיה” שמאופיינת בתסמינים של דופק מהיר, הזעה, סחרחורת וחולשה. לחלופין, במצב כזה של “דאמפינג” יכולים להיות גם תסמינים של בחילות, הקאות, כאבי בטן ושלשולים. ברור שאם עברת ניתוח בריאטרי, זה לא רעיון מוצלח לתת לך לשתות תמיסה של 100 גרם סוכר שעלולה לגרום לך לכל התסמינים הללו ומבלי שאפשר יהיה לאבחן אם יש או אין לך סוכרת הריון.

3. פגשתי גם נשים שסרבו בכל תוקף לבצע את הבדיקה של ה-100, כל אחת מסיבותיה שלה. במצב כזה, אחרי שאת מודעת לחשיבות של הבדיקה ובכל זאת מעדיפה שלא לעשות אותה, כדאי לפנות לאלטרנטיבה:

מה לעשות

הפתרון הוא לבצע מעקב סוכר בעזרת מד סוכר. לשם כך תזדקקי למד סוכר ולסטיקים, תוכלי לקבל אליהם מרשם מרופא/ת המשפחה שלך או מרופא/ת הנשים שלך ולרכוש אותם דרך בית המרקחת של קופת החולים. את אמורה לקבל הנחייה מהרופא/ה והדרכה מהאחות לגבי השימוש במכשיר והמדידות הרצויות. בינתיים, עד שתגיעי אליהם, תוכלי למדוד בשבוע הראשון את הסוכר שלך בצום ושעה או שעתיים אחרי האוכל.
בצום – הכוונה כשאת מתעוררת בבוקר.
אחרי שעה או שעתיים – למדוד את הזמן מהביס הראשון של הארוחה.
לפני המדידה, שטפי ידיים במים ובסבון ונגבי היטב. אל תחטאי באלכוהול, כי מד הסוכר קורא את מולקולת האלכוהול כסוכר והתוצאה עלולה להיות גבוהה מכפי שהיא באמת. נגבי היטב כדי שטיפת הדם לא תימהל ותראה תוצאה נמוכה מהמציאות.

מה הערכים הרצויים?

בצום – מתחת ל-95 מ”ג/ד”ל (בחלק מהמקומות מעדיפים שהסוכר בצום יהיה מתחת ל-90)
אחרי שעה – מתחת ל-140 מ”ג/ד”ל (בחלק מהמקומות מעדיפים שיהיה מתחת ל-130)
אחרי שעתיים – מתחת ל-120 מ”ג/ד”ל (בחלק מהמקומות מעדיפים שיהיה יותר לכיוון ה-115)

שימי לב שוב: אין צורך למדוד גם אחרי שעה וגם אחרי שעתיים. עדיף למדוד אחרי שעה.

לסיכום

זה לא תחליף אופטימלי, אבל לפחות מספק מעקב ומידע רב ערך. כך את לומדת הרבה על מה שמשפיע לך על ערכי הסוכר.
גשי לרופא/ה שלך עם המדידות, ביחד תדונו על הצורך בהמשך מעקב. במהלך ההריון הדרישה לאינסולין הולכת וגדלה, לכן גם אם הערכים תקינים כעת, זה לא מבטיח שהם ימשיכו להיות כך בהמשך. כמובן, כדאי גם להגיע לדיאטנית כדי לקבל תפריט, הדרכה ומעקב. ואם התור לדיאטנית רחוק, אפשר להיעזר בהדרכה שלי.

רוצה לדעת עוד על סוכרת הריון?
1. מוזמנת להדרכה האינטרנטית שלי
2. מוזמנת לקרוא פוסטים נוספים על סוכרת הריון כאן באתר

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: