העמסת סוכר 50 גרם – איך עושים את הבדיקה הזאת נכון?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

בדיקת “העמסת סוכר” 50 גרם היא בדיקת סקר לסוכרת שעוברת כל אשה בהריון בישראל בין שבוע 24 ל-28. הבדיקה פשוטה מאוד, אבל מדי פעם אני נתקלת בנשים שלא קיבלו הסבר איך לבצע אותה. הנה כל מה שצריך לדעת על הבדיקה הזאת:

מה זאת הבדיקה הזאת ולמה עושים אותה

השם הנכון של הבדיקה הוא “בדיקת סקר לסוכרת” או GCT, ראשי תיבות של Glucose Challenge Test

(“בדיקת אתגר הגלוקוז” – נכון נשמע יותר טוב?).

בלשון עממית קוראים לה “העמסת סוכר”, אולי כי מבלבלים אותה עם בדיקת העמסת הסוכר של 100 גרם, ולפעמים קוראים לה גם “המסת סוכר”, אולי כי כדי לבצע אותה צריך להמיס את הסוכר במים.

בכל מקרה, מדובר בבדיקה שהמטרה שלה לאתר מבין כל הנשים בהריון בישראל את אלו שנמצאות בסיכון לסוכרת הריון. חשוב לזכור: לא מדובר בבדיקה אבחנתית אלא בבדיקת סקר, שאם היא יוצאת חיובית, צריך להמשיך את הבירור בבדיקת העמסת סוכר של 100 גרם.

כדי להמחיש את ההבדל בין בדיקת סקר לבדיקה אבחנתית, מזמינה אותך להיזכר בבדיקת החלבון העוברי. הבדיקה הזאת היא בדיקת סקר שנותנת את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון. לעומתה, בדיקת מי שפיר היא בדיקה אבחנתית, כיוון שהיא נותנת תשובה חד משמעית.

כ-7% מהנשים ההרות בישראל מאובחנת מדי שנה עם סוכרת הריון בסופו של דבר, מדובר בכ-12300 נשים. סוכרת הריון הוא מצב שיכול לסכן מאוד את האישה ואת העובר, ולמזלנו כיום יש לנו כלים ודרכים לטפל באישה ולשמור על העובר כך ששניהם יהיו בריאים. כדי שאפשר יהיה לטפל בהם, חשוב שנדע מי נמצאת בסיכון, לאבחן ולטפל.

 

מתי עושים את הבדיקה

את בדיקת ה-GCT מבצעים בין שבוע 24 ל-28 להריון. אין הצדקה לבצע אותה לפני שבוע 24, כיוון שרק בסביבות שבוע זה מתחילה הפרשה של הורמונים מהשליה שיכולה להוביל למצב בו מתפתחת סוכרת הריון. אם יש חשש לסוכרת בשלבים מוקדמים יותר של ההריון (למשל, בגלל רמה גבוהה של סוכר בצום או בגלל השמנה, או הריון קודם עם סוכרת הריון), מבצעים רק את העמסת הסוכר של 100 גרם ואם התשובה תקינה, בדרך כלל גם חוזרים עליה בשלב מאוחר יותר ובכל מקרה לא מבצעים את בדיקת ה-50 גרם.

 

מה צריך לעשות לפני הבדיקה

שימי לב – וזאת הנקודה החשובה ביותר: את הבדיקה הזאת לא עושים בצום, בניגוד לכל בדיקת דם אחרת. לפני הבדיקה אוכלים “משהו קטן”.

 

מה אוכלים לפני הבדיקה (ומה לא)

למרות שחיפשתי בספרות המדעית לא מצאתי המלצה מדוייקת של גופי בריאות גדולים בעולם לסוג המזון שכדאי לאכול לפני הבדיקה, כך שהניסיון והשכל הישר מנחים אותי לכתוב שמדובר בסדר גודל של פרוסת לחם עם ממרח כלשהו לא מתוק (גבינה, אבוקדו, טחינה) וירק. שימי לב שאם תאכלי פרוסת עוגה לפני הבדיקה הזאת (כפי שסיפרו לי כמה מטופלות במהלך השנים), ייתכן שאמינות הבדיקה תיפגע ותקבלי תוצאה חיובית ללא הצדקה. חבל לעשות זאת ולהילחץ.

 

איך מבצעים את הבדיקה

אחרי שאכלת משהו קטן בבוקר, כדאי להכין את תמיסת הסוכר. בדרך כלל את מקבלת מראש בקבוקון פלסטיק ובו 50 גרם גלוקוז. גלוקוז נקרא גם “סוכר ענבים” אבל אל תבלבלי אותו עם פרוקטוז, סוכר הפירות. גלוקוז הוא גם לא הסוכר הלבן שיש לנו במטבח, אלא סוג שונה של סוכר. את הגלוקוז את יכולה להוסיף בעזרת משפך לבקבוק מים מינרלים ריק בנפח חצי ליטר ולהוסיף לו מיץ סחוט מחצי לימון או לימון, לפי הטעם. לאחר מכן, מלאי את הבקבוק במים וערבבי היטב.

אפשר גם להכין את התמיסה בכוס, לערבב היטב, ואז להוסיף לבקבוק בעזרת משפך.

ייתכן שתקבלי תמיסה מוכנה לשתייה אצל האחות, טעם הלימון כבר בפנים.

הנפח בו את ממיסה את התמיסה צריך להיות לפחות 300 מ”ל. לא מזמן היתה אצלי מטופלת שערבבה את הסוכר בכמות מועטה מדי של מים, הגלוקוז לא התמוסס כולו ועם השתייה היא הרגישה את האבקה בפה והבדיקה לא יצאה תקינה. אם קיבלת תמיסה מוכנה לשתיה כמובן אין את הבעיה הזאת.

עדיף לא לשתות את התמיסה בבית (אלא אם את גרה ממש קרוב למרפאה), כיוון שקרוב לוודאי שתבצעי פעילות של הליכה עד שתגיעי למרפאה, השרירים ינצלו את הגלוקוז ששתית ואמינות הבדיקה תיפגע. קחי את התמיסה איתך למרפאה.

במרפאה כדאי להיכנס לחדר האחות כדי שתדע שאת נמצאת, להסתכל על השעון, לשתות את התמיסה תוך 1-2 דקות ולשבת. הליכה יכולה, כאמור, לשבש את אמינות הבדיקה, לכן כדאי להכין מראש תעסוקה להמתנה של שעה. שימי לב גם לא לשתות את התמיסה בהמשכים. זאת לא שתייה “בשביל הכיף” אלא סוג של אתגר לגוף כדי לראות איך הוא מתמודד, ולכן השתייה צריכה להיות מהירה. לאחר שעברה שעה מרגע שתיית התמיסה, הגיע הזמן להיכנס שוב לחדר האחות כדי שתיקח ממך דם. ברוב קופות החולים, אם לא בכולן, התשובה מגיעה כבר באותו יום לאפליקציה או לאתר הקופה.

 

רגע רגע, 50 גרם זה המון סוכר!

זה בהחלט לא מעט, זו בדיוק הכמות שיש ב-12.5 כפיות סוכר (כל כפית סוכר = 4 גרם) או 10 שקיות סוכר של בית קפה, אבל כדאי לדעת שאנחנו צורכים לפעמים כמויות כאלה בלי להרגיש. למשל, ספל שוקו ב”ארומה” מכיל 51 גרם סוכר (אם מוסיפים עוגה ליד, מקבלים קרוב ל-100 גרם!), וחצי ליטר משקה ממותק כלשהו (קולה, מיץ וכו’) מכיל 55 גרם סוכר.

ברור שעדיף לא לצרוך כמות כזאת גדולה בבת אחת, לא רק כשאת בהריון, אבל מדובר בצריכה חד פעמית ובבדיקה לצורך אבחנה שיכולה להציל חיים.

 

מה המשמעות של תוצאות הבדיקה

אם התוצאה מתחת ל-140 מ”ג / דציליטר – הבדיקה נחשבת תקינה ורוב הסיכויים שאין לך סוכרת הריון.

אם התוצאה 140 ומעלה, יפנו אותך לבצע בדיקת העמסת סוכר של 100 גרם שנקראת גם

OGTT – Oral Glucose Tolerance Test שתאשר או תשלול סוכרת הריון.

יש רופאים שמעדיפים לשלוח להעמסת סוכר של 100 גרם אם התוצאה מעל 130, ליתר בטחון.

כדאי לדעת: בבדיקת GCT יש כ-14% סיכוי לתשובה “חיובית כוזבת”, כלומר – התוצאה יכולה להיות גבוהה, אבל בבדיקת ה-100 יתברר שהכל תקין, לכן חשוב לעשות את בדיקת ה-100 גרם.

עם זאת, אם בבדיקת GCT מתקבל ערך של 200 ומעלה, ברור שמדובר בסוכרת הריון ואז אין צורך לבצע את בדיקת ה-100.

יש מקרים, נדירים יחסית, בהם הערך בבדיקת ה-GCT נמוך מדי ועומד למשל על 70 או פחות. במקרה כזה, אמנם לא מדובר בסוכרת הריון, אבל חשוב ליידע את הרופא בתוצאה הנמוכה כיוון שייתכן שהפרשת האינסולין אצלך מוגברת ויכול להיות שיהיה צורך במעקב גדילה מחשש שמעט מדי סוכר מגיע מהאם לעובר.

 

 

לחצי כאן כדי לקרוא עוד על הבדיקות לאבחנת סוכרת הריון 

 

אובחנת עם סוכרת הריון ויש לך הרבה שאלות וספקות עד הפגישה עם הדיאטנית? כל התשובות כאן

 

ואיך מבצעים את בדיקת ה-100 גרם? מוזמנת לצפות בקטע קצר מההדרכה שלי “הצילו! יש לי סוכרת הריון!”

 

 

 

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: