בירה ויין ללא אלכוהול: האם הם בטוחים בהריון?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

יכול להיות שנתקלת בפרסום ברשתות החברתיות ליין ללא אלכוהול ש”מתאים במיוחד להריון”, ואולי נתקלת פה ושם בסטורי של משפיענית אינסטגרם כזו או אחרת שכרגע בהריון ומצולמת כדרך אגב עם בקבוק בירה ללא אלכוהול. בשנים האחרונות משווקים בארץ יינות ובירות ללא אלכוהול. חיפוש בגוגל לפי “בירה ללא אלכוהול” מעלה כמה תכנים שיווקיים בשיתוף היצרניות, לפיהם המוצר בטוח לחלוטין בהריון ולא מכיל אלכוהול.

לכאורה, הכל נראה מעולה, אבל האם באמת נכון לצרוך מוצר כזה בהריון?

אלכוהול, כידוע, הוא חומר טרטוגן (גורם למומים בעובר) שפוגע במוח ובאיברים נוספים של העובר. הסיכונים כוללים קשת של בעיות שמוגדרות כ-FASD – Fetal alcohol spectrum disorder או “קשת נזקי האלכוהול” בעברית.
מסיבה זו, נכון להיום אין כמות של אלכוהול שידועה כבטוחה לצריכה בהריון ולכן ההמלצה של כל גופי הבריאות בעולם היא להימנע לחלוטין מאלכוהול בהריון.

בדיקה מחקרית של תכולת אלכוהול ביין ובבירה ללא אלכוהול

לפי המלצת motherisk, קבוצת המחקר הגדולה בעולם לחקר השפעת תרופות בהריון ובהנקה מיסודו של פרופ’ גידי קורן (ויש להם גם שלוחה בישראל), מומלץ להימנע בהריון גם מבירה ללא אלכוהול.

הסיבה לכך היא שבעוד שאין מחקרים שמעריכים ישירות את בטיחותן של בירות ללא אלכוהול בהריון, קיימים נתונים ממחקר שערכו ב-motherisk ובו בדקו תכולת אלכוהול (אתאנול) במשקאות שמוגדרים ללא אלכוהול (בירות ויינות למיניהם). 13 מתוך 45 משקאות שנבדקו הכילו רמת אתאנול גבוהה מהמוצהר על התווית, מתוכם מוצרים שעל התווית היה כתוב 0.0% אלכוהול והכילו בפועל 1.8%. למה זה קורה? הבירה (או היין) אמורה לעבור חימום ולאדות את האלכוהול מתוכה, אבל תיאורטית עלולה להישאר כמות מסויימת של אלכוהול.

כך שייתכן מצב בו כן תהיה חשיפה לאלכוהול משתיית מוצרים ללא אלכוהול, במיוחד אם יש נטייה לשתות מספר משקאות מתוך האמונה שהם בטוחים בהריון.
למשל – בקבוק בירה שבפועל מכיל 0.3% אלכוהול יכיל כ-1 גרם אלכוהול לבקבוק. זאת לעומת 16.5 גרם אלכוהול בבירה רגילה שמכילה 5%.

דרושה הוכחה מחקרית אובייקטיבית

כן, אני יודעת שזה מבאס וחלק מכן שואלות אותי עכשיו “מה את לוקחת לנו את זה”? ולכן הייתי שמחה שאחד מגופי התקשורת יבצע בדיקת מעבדה אובייקטיבית ויוכיח שכמות האלכוהול במוצרים האלה שמשווקים בארץ אפסית ושהם אכן בטוחים לשימוש. אני אשמח מאוד לעדכן את הפוסט הזה בהתאם.
עדכון יולי 2024: תקנה חדשה של משרד הבריאות קבעה כי יש לציין גילוי נאות על בירה ללא אלכוהול במקרה שיש בה שיעור של אלכוהול. בעקבות זאת הוסיפה חברת “טמפו” על גבי התווית של “הייניקן 0.0” שהמוצר מכיל 0.05% אלכוהול ושצריכתו מיועדת לבני 18 פלוס.
כלומר, יש לנו נתון לפחות של מותג אחד שנמכר בארץ לגבי כמות האלכוהול שלו. מצד אחד, משמח לדעת שהאחוז נמוך יותר מהנתונים ממחקרים בחו”ל. למעשה 0.05% אלכוהול בבקבוק בירה שנפחו 330 מ”ל משמעותו כמות אלכוהול של 0.165 גרם לבקבוק – פחות מחמישית הגרם.
מצד שני, ההמלצה בהריון היא אפס אלכוהול ולכן עדיף בהריון מעכשיו להימנע גם מהבירה הזאת, מה גם שיכול להיות מצב בו אישה בהריון תצרוך יותר מבקבוק אחד מתוך מחשבה שזה ממילא ללא אלכוהול בכלל.

שיווק בעייתי

בנוסף, השיווק של המשקאות האלה במיוחד לנשים הרות מאוד צורם בעיני, כאילו היו משווקים את המוצר לקהל יעד של בני נוער. איך היינו מרגישים עם פרסום לאוכלוסיה של בני נוער? אם היינו רואים נערה או נער בני 16 שמחזיקים בקבוק? והתוכן השיווקי עוד יותר מקומם. בכתבה שהתפרסמה באתר פופולארי בחסות אחת היצרניות כתוב: “סוגיית האלכוהול בהריון לא מפסיקה להשתנות ובכל פעם צץ מחקר חדש שסותר את קודמו” אז זהו, שלא. לא במקרה הזה. הסוגייה לא משתנה, ההמלצה היא הימנעות מוחלטת. עצוב מאוד שכדי למכור מוצר פוגעים בבריאות הציבור. מקווה שימחקו את המשפט הזה.

ומה בהנקה?

לגבי מיניקות ההמלצה של motherisk מעודדת יותר – אמנם אצל נשים שצרכו עד ליטר וחצי של בירה ללא אלכוהול מצאו אלכוהול בחלב אם סמוך לשתייה אך לא לאחר שעה, כך שאפשר לשלב את המוצר הזה בזמן הנקה, רק לחכות בין השתייה לבין ההנקה, כנראה פחות מהשעתיים המומלצות.

מקורות

המלצת motherisk
Adiong JP, Kim E, Koren G, Bozzo P. Consuming non-alcoholic beer and other beverages during pregnancy and breastfeeding. Can Fam Physician. 2014 Aug;60(8):724-5. PMID: 25122816; PMCID: PMC4131961.
https://www.cfp.ca/content/cfp/60/8/724.full.pdf

תכולת אלכוהול במשקאות שאמורים להיות ללא אלכוהול

Goh YI, Verjee Z, Koren G. Alcohol content in declared non-to low alcoholic beverages: implications to pregnancy. Can J Clin Pharmacol. 2010 Winter;17(1):e47-50. Epub 2010 Jan 4. PMID: 20051610.
https://jptcp.com/index.php/jptcp/article/view/535/464

רוצה לדעת עוד על אלכוהול בהריון? מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי בקישור הזה

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: