היפראמזיס גרבידרום – hyperemesis gravidarum (או בקיצור, היפראמזיס) הוא סיבוך חמור של הריון שכולל בחילות והקאות בלתי פוסקות. 1-2% מהנשים בהריון סובלות ממנו, כלומר לפחות 1800 נשים בשנה בישראל. לכבוד יום המודעות להיפראמזיס, החל כל שנה ב-15 במאי, אני מראיינת את עמיתתי, הדיאטנית נטע שמואל, דיאטנית לנשים הרות שחוותה בעצמה היפראמזיס.
ספרי לי על עצמך
“נעים מאוד:) נטע שמואל, בת הזוג של דור ואמא של פלג ורגב, מתגוררת בשנים האחרונות בגדרה. במקצועי – תזונאית קלינית ומדריכת פילאטיס לנשים בתקופת פריון, הריון ולאחר לידה.”
איך הבנת שיש לך היפראמזיס?
“את ההריון השני תכננתי עם החברה הכי טובה שלי, רצינו חופשת לידה יחד (אז עוד לא צפינו שהקורונה תהרוס לנו אותה 🙂 ), אצל שתינו ההריון הראשון היה לא קל וידענו שאנחנו הולכת לקראת תקופה מורכבת (לא דמיינו עד כמה זה יכול להחמיר מהריון להריון) , היא הייתה הראשונה להתאשפז ולקבל את האבחנה ולאחר כמה ימים היא הצליחה לשכנע גם אותי להגיע לבית חולים לקבל טיפול רפואי – שם בפעם הראשונה הבנתי שמה שיש לי זה אכן היפראמזיס – הסיבה שלקח לי זמן להגיע לאיבחון הוא בעיקר חוסר אמונה של רופאת הנשים שהייתה לי בתחילת ההריון שמאוד זלזלה בחוויה שתיארתי ורק לאחר תחנונים שלי (לא פחות) הסכימה לתת לי מרשם לדיקלקטין (שהיה בהמשך התרופה הכי קלה שלקחתי מכל קוקטייל התרופות שקיבלתי באישפוז) – מאותו הרגע הרגשתי אשמה ומפונקת ולא תיארתי לעצמי שאני חלק מהסטטיסטיקה של נשים עם היפראמזיס (את המחלה עצמה כמובן שהכרתי אבל לא ראיתי את עצמי כמישהי שסובלת ממנה).”
תוכלי להסביר לנשים שלא חוו היפראמזיס (ולגברים) איך מרגישה אישה במצב הזה?
“התחושות הנלוות למחלה הזו מאוד מורכבות ולא פשוטות. ההתמודדות עם ההיפראמזיס נחלקת בעיני להתמודדות בפן הפיזי של המחלה הכולל הקאות רבות , בחילות קשות עד לרמת חוסר תפקוד, רגישות גבוהה לריחות, הפרשת רוק מוגברת, טעם לוואי שליווה אותי חודשים רבים מההריון, התייבשות ועוד. ובמקביל ההתמודדות עם הפן הנפשי – שלי באופן אישי הייתה הרבה יותר קשה- התגובות מהסביבה, תחושות האשמה והבדידות. במשך תקופה ארוכה הרגשתי כמו צל של האישה שהייתי פעם. איבדתי את כל הדברים שאפיינו אותי והעצמאות שלי הייתה האובדן הכי מרכזי בתקופה הזו, עצוב להגיד שאפילו לא יכולתי להתקלח ללא עזרה מבן זוגי.”
מה אפשר לעשות? האם יש משהו בתזונה שיכול לעזור?
“אני חושבת שבראש ובראשונה חשוב להבין שתזונה לא תעלים את המחלה ואת התסמינים שלה אבל בהחלט אפשר להקל בעזרתה לדעתי.
הדברים ממה שלמדתי לאורך הדרך משתנים בין אישה לאישה וגם אצל אותה אישה דברים שהתאימו אתמול לא בהכרח יתאימו גם היום.
נשים שחולות בהיפראמזיס לרב יחלקו את נושא התזונה לשניים – מה הן מצליחות לאכול מבחינת נראות וריח ומה יותר “סימפטי” להקיא, כן זה מוזר שהראש עובד ככה אבל בגלל כמות ההקאות הגדולה ישנם מזונות שממש פוצעים את הגרון ומעצימים את הכאב הפיזי.
לי מאוד עזרו דברים קרים וקפואים כמו ארטיקים, קרח גרוס ואבטיח מאוד קר ודברים יבשים כמו קרקרים, בייגלה או לחם.
רב הנשים הסובלות מהיפראמזיס לא מצליחות לשתות מים ולכן חשוב לחפש משקה חלופי, לאכול דברים עם תכולת מים גבוה ובמידה ויש צורך לגשת ולקבל עירוי נוזלים.”
איך התמודדת? מה עזר לך – פיזית ונפשית?
“פיזית לקח לי זמן למצוא את מה שעוזר אבל לאחר 2 אשפוזים בבית חולים התאימו לי מינון תרופתי שסייע לי להפחית בכמות ההקאות והבחילות והועברתי לאישפוז ביתי עם חיבור לעירוי נוזלים על בסיס יומי שמנע ממני את ההתייבשויות החוזרות.
נפשית – תמיכה, תמיכה ושוב תמיכה! יש לי בן זוג מכיל ומדהים שהתגייס כל כולו לסיטואציה, משפחה מאוד תומכת וקומץ מצומצם מאוד של חברים שבאמת הכירו את הסיפור המלא ויכולו לתמוך – אלו אנשים שאני מודה ומוקירה שהיו חלק מחיי בתקופה הזו.”
איזה מסר את רוצה להעביר לכל מי שקורא/ת את הפוסט הזה?
“זה נשמע קלישאתי אבל חשוב לי שידעו שהריון יכול להיות מחלה, אצל רב הנשים זה לא ככה וזה מצוין ומדהים אבל יש קומץ של נשים שעבורן ההריון נראה אחרת וההכרה בדבר חשובה גם לאישה שסובלת וגם לסביבה שלה, חשוב לנהוג באופן כללי עם נשים בהריון בהרבה רגישות, גם אם לא מזדהים חשוב לקבל שאלו תחושת האישה העומדת לפניך, לא לזלזל בתחושות אלו ולא לנסות להקטין אותן.
ולנשים שאולי מזדהות עם חלק מהדברים שסיפרתי חשוב לי לציין שיש קבוצת תמיכה בפייסבוק שהייתה עבורי חלק משמעותי מההריון ועזרה לי מאוד להרגיש “בבית”, קיימת קבוצת תמיכה נפרדת גם לבני הזוג שזו תקופה מאוד לא פשוטה גם עבורם.”