בכל מה שקשור לתזונה בהריון, קשה לפעמים להפריד בין המיתוסים לבין האמת. מה אתם באמת יודעים על תזונה בהריון? 12 השאלות הבאות (והתשובות שבהמשך) יכולות לתת לכם מושג:
1. כל אשה בהריון צריכה לעלות לפחות 12 ק”ג
2. כבד עשיר בברזל ולכן חשוב לאכול כמות רבה ממנו בהריון
3. אשה בהריון צריכה יותר סידן מאשה שאינה בהריון
4. לפני ההריון מומלץ ליטול כל יום תוסף של חומצה פולית במינון 400 מיקרוגרם
5. בהריון צריך להכפיל את כמות הקלוריות שאוכלים
6. אשה הרה זקוקה ל-50% יותר ברזל לעומת אשה שאינה הרה
7. השמנה בהריון איננה מסוכנת
8. קינואה, שעועית וטחינה הם מזונות עשירים בברזל אך הברזל הזמין ביותר מגיע מבשרים
9. בהריון מומלץ להימנע ממזונות המכילים בשרים ודגים לא מבושלים או מעושנים
10. שתיה מספקת חשובה במיוחד בהריון
11. תזונה צמחונית אינה מומלצת בהריון
12. הריון תמיד גורם להשמנה
תשובות
1. לא נכון. העליה המומלצת לכל אשה בהריון נקבעת לפי דרגת המשקל שלה לפני ההריון. נשים שהיו בתת משקל לפני תחילת ההריון צריכות לעלות 12.5-18 ק”ג, יותר מאשר נשים שמתחילות הריון במשקל תקין שצריכות לעלות 11.5-16 ק”ג. נשים שמתחילות הריון בעודף משקל צריכות לעלות 7-11.5 ק”ג ואילו נשים שמתחילות את ההריון בדרגת משקל של השמנה צריכות לעלות פחות מכולן – כ-7 ק”ג ולעיתים אף פחות.
2. לא נכון. על אף שכבד הוא אחד המזונות העשירים בברזל, לא מומלץ לצרוך ממנו בכמות גדולה בהריון כיוון שהוא מכיל כמות גדולה של ויטמין A בצורת רטינול. צריכה עודפת של ויטמין זה בהריון עלולה לגרום למומים בעובר ולכן עדיף לצרוך כבד בכמות קטנה ובתדירות נמוכה.
3. לא נכון. אמנם סידן הוא מינרל בעל חשיבות מרכזית בהריון, כיוון שבין היתר הוא אחראי לבניית עצמות העובר, אך נשים הרות כמו גם נשים שאינן בהריון זקוקות לאותה כמות סידן ביום – 1000 מ”ג סידן. כמות כזו של סידן אפשר לקבל על ידי אכילת 3 מנות של מוצרי חלב ביום בשילוב מזונות נוספים עשירים בסידן כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, חסה, שעועית ירוקה, סרדינים משומרים עם העצמות, תאנים, תפוזים וטחינה.
4. נכון. מומלץ לכל הנשים בגיל הפוריות, ובמיוחד נשים המתכננות הריון, ליטול מדי יום תוסף של חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם שלושה חודשים לפחות לפני תחילת הנסיונות להרות. חומצה פולית היא ויטמין אשר חיוני למניעת מומים מסויימים בעובר.
5. לא נכון. אין צורך “לאכול בשביל שניים”… אשה בהריון זקוקה לתוספת של 300 קלוריות ביום בלבד, וזאת רק מהשליש השני. 300 הקלוריות הללו צריכות להגיע ממזונות מזינים כמו למשל 2 פרוסות לחם עם 2 כפות גבינה וירקות.
6. נכון. בהריון יש צורך רב יותר בברזל כיוון שהוא נחוץ לשליה הגדלה, לעובר ולייצור של יותר תאי דם אדומים אצל האשה. הקצובה היומית המומלצת לברזל בהריון עומדת על 50% יותר מאשר לפניו.
7. לא נכון. השמנה בהריון מציבה את האשה בסיכון מוגבר לסיבוכים שונים כמו יתר לחץ דם, רעלת, סוכרת הריון, לידה מוקדמת, זיהומים ועוד וגם חושפת את העובר לסיבוכים כמו משקל גבוה מדי וסיכון גבוה יותר להשמנה בעתיד.
8. נכון. הברזל מבשרים (בקר, הודו, עוף) או מדגים קשור לחלבון אשר גורם לו להיות זמין יותר לגוף, כלומר להקלט טוב יותר מאשר ברזל שמקורו במזונות אחרים. אפשר לשפר את ספיגת הברזל שמקורו אינו מבשרים או דגים בעזרת שילוב מזון עשיר בוויטמין C בכל ארוחה כמו עגבנייה, פלפל אדום, קיווי, פרי הדר או מלון.
9. נכון. מזונות המכילים בשרים ודגים לא מבושלים או מעושנים עלולים להכיל את החיידק המסוכן ליסטריה מונוציטוגנס. חיידק זה מסוכן במיוחד בהריון כיוון שהוא עלול לגרום להפלה, ללידת מת או ללידה מוקדמת הכרוכה בפגיעה קשה בעובר. למרות השכיחות הנמוכה של מספר מקרי ההדבקות בחיידק זה, עדיף לא לקחת סיכונים מיותרים.
10. נכון. בהריון זקוקים לכמות נוזלים של 3 ליטרים ביום. ליטר אחד מגיע מהתפריט והשניים הנותרים – משתיה. השתיה המומלצת ביותר היא, כמובן, מים. השתיה המספקת חשובה במיוחד בהריון בגלל העליה בנפח הדם והעובדה שהתייבשות עלולה להוביל לצירים טרם זמנם. בנוסף, שתיה מספקת של מים יכולה לסייע במניעת עצירות, תופעה שפוקדת נשים רבות במהלך ההריון.
11. לא נכון. אפשר בהחלט להיות צמחונית גם בהריון בתנאי שמתכננים היטב את התפריט והוא כולל דגנים, קטניות, אגוזים, זרעים, ביצים, מוצרי חלב, פירות וירקות. חשוב גם לעקוב אחר רמות ההמוגלובין וויטמין B12 ובמידת הצורך ליטול תוספי ברזל וויטמין B12 .
12. לא נכון. למרות העובדה שנשים רבות לא יורדות במשקל לאחר הלידה ומתחילות את ההריון הבא בעודף משקל אין זו גזירת גורל. למעשה, אשה שעולה את המשקל המומלץ לה בהריון יכולה לחזור תוך כמה חודשים עד שנה למשקל בו היתה לפני ההריון. אין ספק שבגלל השינוי בסגנון החיים שמגיע עם התינוק צריך להשקיע באכילה מסודרת ובפעילות גופנית, אך זו אינה משימה בלתי אפשרית ואפילו אחת החשובות ביותר שלך.
תוצאות
סכמו את מספר התשובות הנכונות שקיבלתם:
0-4 תשובות נכונות: נראה שהמיתוסים הרבים בנושא תזונה בהריון מבלבלים אתכם. כדאי להשקיע זמן בלמידה על העובדות ממקורות מידע אמינים, הבריאות שלכם תוכל רק להרוויח. והמקום הראשון להתחיל בו הוא כאן באתר וכמובן בספרי, “המדריך השלם לתזונה בהריון“.
4-8 תשובות נכונות: יש לכם ידע בנושא התזונה בהריון, אך הוא עדיין לא שלם ומעורב בהמלצות ששמעתם או קראתם בעבר ממקורות שאינם מקצועיים. כדאי להשלים את פערי הידע. והמקום הראשון להתחיל בו הוא כאן באתר וכמובן בספרי, “המדריך השלם לתזונה בהריון“.
8-12 תשובות נכונות: כל הכבוד! אתם מעודכנים ויש לכם ידע לא מבוטל בנושא. נותר רק לקוות שאתם אכן מיישמים את הידע בחיי היומיום. זכרו שאם יש לכם ספק כלשהו בנוגע לתזונה שלכם, אפשר וכדאי תמיד להתייעץ עם דיאטנית ולהמשיך להתעדכן כאן באתר.