מה לא לאכול בהריון

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

1. בהריון הסיכון שלך גדול יותר ללקות בהרעלות מזון. מסיבה זו כדאי להימנע ממזונות שעלולים להיות מזוהמים:

בשר ודגים לא מבושלים או לא מבושלים די הצורך

  סטייק טרטר, קרפצ’יו, סביצ’ה, סטייק שאינו “וול דאן”סושי,  סשימי, דג מלוח. אין בעיה עם סושי צמחוני תוצרת בית בו אפשר לדעת באילו משטחי עבודה השתמשו.

בשרים או דגים מעושנים

פסטרמה, נקניקים, נקניקיות וסלמון מעושן, דג מלוח, לקרדה, הרינג ולקס. אפשר לאכול אותם רק בתנאי שמחממים אותם עד שיעלו אדים או אם הם נאכלים כחלק מתבשיל שחומם כך.   

מה לגבי קוויאר בהריון?

קוויאר אדום לא עובר חימום בתהליך הייצור והוא נמצא בתמיסה שהמליחות בה לא רבה, כך שחיידקים מסוכנים (ובמיוחד הליסטריה) יכולים להיות שם. מומלץ לא לאכול קוויאר בהריון.

ביצים לא מבושלות או לא מבושלות די הצורך ומזונות המכילים אותם

ביצה רכה, ביצת “עין”, חביתה בה החלמון עדיין נוזלי, מוס על בסיס קצף ביצים ועוגות מוס, טירמיסו וכל קינוח המכיל קצף ביצים. רטבים לסלט המכילים ביצים לא מבושלות (רוטב הולנדייז, ברנז, איולי, רוטב לסלט קיסר), מיונז שאינו קנוי (הכוונה – אל תאכלי מיונז שמייצרים במקום או בבית מביצים חיות). מיונז קנוי (מצנצנות) עשוי מביצים מפוסטרות ובטוח לשימוש. אין גם בעיה עם קרמבו, כיוון שהוא עשוי מחלבון ביצה מיובש שעבר פיסטור.

מוצרי חלב לא מפוסטרים

גבינות או חלב שלא ידוע אם עברו פיסטור. כדאי במיוחד להיזהר מקניית מוצרי חלב במקומות ללא רישיון עסק, בצידי הדרכים ובשווקים שונים.

מבין מוצרי החלב המפוסטרים

משרד הבריאות ממליץ להימנע מגבינות בשלות (גבינות עובש) גם אם הן מיוצרות מחלב מפוסטר, כיוון שהעובש מוריד את רמת החומציות (מעלה את ה-pH) ובכך יוצר תנאים בהם יכולים להתפתח חיידקים מסוכנים – מדובר בגבינות כמו רוקפור, ברי, קממבר וכו’.
גבינות מלוחות כמו בולגרית, צפתית ופטה נמצאות במי מלח, בהם חיידק הליסטריה יכול עדיין לגדול, במיוחד אם קונים אותן במעדניות של המרכולים או אוכלים אותן במסעדות. את כל הגבינות הללו ניתן לצרוך לאחר בישול יסודי.

מיצי פירות או ירקות שלא עברו פיסטור

 בעיקר מיצים שנקנים בדוכנים. בדקי את אריזות המיצים הקנויים כדי לוודא שהם מפוסטרים. אפשר לסחוט מיצים בבית, כל עוד שומרים על כללי בטיחות מזון. כאן אני חייבת להזכיר שעדיף לאכול את הפרי השלם מאשר לשתות את המיץ.

נבטים לא מבושלים

בחו”ל נמצאו חיידקי סלמונלה וזן מסוכן במיוחד של E קולי בנבטים לא מבושלים, ולכן עדיף לנקוט זהירות ולאכול נבטים רק אם עברו בישול.  

סלטים ארוזים קנויים

מדי פעם עולה לכותרות הסרה של סלט זה או אחר מהמדפים בגלל זיהום מסוכן (מאי 2014 – חשש לליסטריה בחומוס של “מעדני מיקי”, בשנת 2013 מצאו ליסטריה בסלט אבוקדו קנוי, ארוז וסגור של “סלטי שמיר”, סלט חצילים וסלט ביצים של אותו יצרן, בשנת 2012 מצאו ליסטריה בחומוס שנמכר תחת המותג הפרטי של שופרסל). מכיוון שסלטים מסוג זה עלולים להיות מזוהמים, במיוחד בחיידק המסוכן לנשים הרות, ממליץ משרד הבריאות להימנע מסלטים קנויים ולהכין אותם בבית. במיוחד חשוב להימנע מהסלטים שנמכרים במעדניות, בהן יש סכנה לזיהום צולב (זיהום שמגיע למזון ממקור אחר). משרד הבריאות ממליץ להימנע מסלט חומוס קנוי מכל מקור שהוא, ולאכול רק סלט חומוס שהוכן בבית, תוך יומיים מהכנתו. 

בהקשר הזה, גם פאטה כבד שנשמר בקירור אינו מומלץ בהריון מאותן סיבות.

2. כמו כן, מומלץ להימנע או לצמצם צריכה של מזונות שעלולים לחשוף את העובר לחומרים מזיקים:

דגים

דגים עלולים להכיל כספית ומזהמים אחרים. ככל שהדג גדול יותר, כך הוא מכיל ריכוז גבוה יותר של מזהמים. לכן נשים הרות,מיניקות וילדים צריכים להימנע מאכילת כריש, דג חרב, מקרל ענק (מסוג King Mackerel) ודג בשם Tilefish. שאר הדגים נחשבים בטוחים בהריון (כל עוד הם מבושלים היטב). ה-FDA האמריקאי ממליץ להגביל את צריכת הדגים לכמות של 340 גרם בשבוע. בישראל אין הגבלה כזאת, אלא המלצה לצרוך דגים במסגרת תפריט מאוזן. יחד עם זאת, לאחרונה פורסם כי חוף הים בישראל מזוהם בכספית כתוצאה ממפעל “תעשיות פטרוכימיות” הנטוש בעכו, ולכן כדאי לשקול אם לאכול דגי ים שדגו באזור החוף בארץ. משרד הבריאות עדיין לא פירסם הנחיות בנושא.

קפאין

מומלץ לא לעבור מינון של 200 מיליגרם קפאין ביום. כמות זו נמצאת ב-1-2 כוסות קפה (תלוי בחוזק שלו) או ב-4 כוסות תה רגיל.

אלכוהול

מומלץ להימנע לחלוטין מאלכוהול במהלך ההריון. זאת משום שלא ידוע אם קיים סף שמתחת לו בטוח לשתות משקאות אלכוהוליים. חשוב לדעת שכל כמות של אלכוהול שאת שותה מגיעה לעובר: אלכוהול עובר שליה ב-100%, נכנס למוח של העובר וגורם לנזק בלתי הפיך. נושא נזקי האלכוהול בהריון הוא נושא חדש יחסית, ונכנס ללימודי הרפואה רק לפני כמה שנים.

כבד

בגלל תכולה גבוהה של של ויטמין A, שצריכה עודפת ממנו עלולה לגרום למומים בעובר. על פי משרד הבריאות, אין מניעה לאכול כבד בהריון. יש הגורסים שכמשנה זהירות עדיף  לצרוך כבד בתדירות נמוכה ובכמות קטנה.

ממתיקים מלאכותיים

ממתיקים מלאכותיים נחקרו על בעלי חיים ונמצאו בטוחים בהריון, אם כי מומלץ להימנע מסכרין (נמצא בסוכרזית במיכל בצורת פטריה וב”מתוק וקל”). מכיוון שאי אפשר לבדוק את השפעת הממתיקים המלאכותיים בהריון על בני אדם, עדיף לנקוט את עקרון הזהירות המונעת ולצרוך מעט ככל האפשר, חומרים מצמח הסטיביה שמשמשים כממתיקים (גליקוזידים מהסטיביה) נחשבים בטוחים בהריון אם כי גם עליהם אין מספיק שנות מחקר ולכן כדאי גם כאן לצרוך במתינות. אפשר לצרוך פוליאולים כמו מלטיטול, מניטול, סורביטול ואריתריטול, הם סוג של פחמימה שקיים באופן טבעי בפירות ובירקות. 

ספירולינה

הספירולינה גדלה בתנאים שיכולים לחשוף אותה לזיהומים ברעלים ובמתכות כבדות. לכן עדיף לנקוט זהירות ולהימנע ממנה בהריון ובהנקה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: