11 דברים שהנקה עושה עבור התינוק שלך

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

דמיינו לעצמכם שאפשר היה לקנות תרופה או תוסף שמפחיתים סיכון אצל התינוק לדלקת ריאות, דלקת אוזניים, הצטננויות, דלקת גרון, מוות בעריסה, שלשולים, אלרגיות, צליאק, לימפומה ולויקמיה, מפחיתים את הסיכון לסוכרת ולהשמנה גם בבגרות ואפילו מוסיפים כמה נקודות ב-I.Q…

הייתם קונים? ברור, בכל מחיר.

למרבה השמחה, הנקה עושה את כל זה, ובחינם. הנה הנתונים החדשים ביותר מתוך נייר העמדה של ארגון רופאי הילדים האמריקאי (“האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים”) שפורסם במרץ 2012. שימו לב שכל חודש של הנקה משמעותי וגם להנקה של חצי שנה יש השפעה רבה.

 

1. מונעת זיהומים בדרכי הנשימה ודלקות אוזניים

–         הסיכון לזיהום בדרכי הנשימה התחתונות  בשנה הראשונה לחיים יורד ב- 72% אצל תינוקות שיונקים בלעדית למעלה מ-4 חודשים.

–         לתינוקות שיונקים בלעדית 4-6 חודשים יש סיכון גבוה פי 4 לדלקת ריאות בהשוואה לתינוקות אשר יונקים בלעדית למעלה מ-6 חודשים

–         חומרת ברונכיוליטיס כתוצאה מווירוס RSV מופחת ב-74% אצל תינקות שיונקים בלעדית 4 חודשים בהשוואה לתינוקות שלא ינקו מעולם או ינקו רק חלקית

–         כל הנקה בהשוואה למתן בלעדי של תמ”ל תפחית את הסיכון לדלקת אוזניים ב-23%. הנקה בלעדית למשך יותר מ-3 חודשים מחפיחתה את הסיכון לדלקת אוניים ב-50%.

–         אצל תינוקות שינקו בלעדית במשך 6 חודשים הצטננויות חמורות וזיהומים של האוזן והגרון היו נמוכים ב-63%.

 

2. מונעת זיהומים במערכת העיכול

כל הנקה שהיא קשורה בהפחתה של 64% בהיארעות זיהומים לא ספציפים של מערכת העיכול וההשפעה הזו נמשכת חודשיים לאחר הפסקת ההנקה

 

3. מונעת סיבוך מסוכן אצל פגים

מעי נמקי (Necrotizing enterocolitis = NEC) הוא סיבוך שאופייני לפגים. מתן חלב אם לפגים קשור בהפחתה של 58% בשכיחות הסיבוך הזה.

 

4. מונעת מוות בעריסה

הנקה קשורה בסיכון מופחת ב-36% למוות בעריסה.

עבור כל הנקה, הסיכון יורד ב-45%.

עבור הנקה בלעדית, הסיכון יורד ב-73%!

ההשפעה החיובית של ההנקה לא קשורה לתנוחת השינה.

חישבו שבארצות הברית, חייהם של למעלה מ-900 תינוקות בשנה היו ניצלים אילו 90% מהאמהות היו מיניקות בלעדית עד גיל 6 חודשים.

במבט כלל עולמי, הנקה בלעדית למשך 6 חודשים וגמילה לאחר גיל שנה יכולה למנוע תמותה שללמעלה ממיליון תינוקות בשנה ממוות בעריסה, שווה ערך למניעת 13% מתמותת הילדים בעולם.

 

5. מונעת אלרגיות

הנקה בלעדית במשך 3-4 חודשים מפחיתה שכיחות של אסתמה, אטופיק דרמטיטיס ואקזמה ב-27% בקרב אוכלוסיה בסיכון נמוך ועד 42% בקרב תינוקות בעלי היסטוריה משפחתית חיובית.

 

6. מונעת צליאק

בקרב תינוקות שינקו בזמן החשיפה לגלוטן היתה ירידה של 52% בסיכון לפתח צליאק.

קיים קשר בין משך הנקה מוגבר לבין סיכון מופחת לצליאק. הגורם המגן העיקרי הוא כנראה לא עיתוי החשיפה לגלוטן אלא החפיפה של תקופת ההנקה עם החשיפה הראשונית לגלוטן. כך שיש להציג מזונות המכילים גלוטן בזמן שהתינוק מקבל רק חלב אם ולא תמ”ל או מוצרי חלב פרה אחרים.

 

7. מונעת מחלות מעי דלקתיות

הנקה קשורה בהפחתה של 31% בסיכון למחלות מעי דלקתיות (כמו קוליטיס או קרוהן) בילדות. משערים שההשפעה המגינה נובעת מיחסי גומלין בין ההשפעות של מערכת החיסון בחלב אם לבין הרגישות הגנטית של התינוק. עוד השפעה מגינה היא אוכלוסיית החיידקים שבמעי, אשר שונה אצל תינוקות יונקים מזו של תינוקות המוזנים בתמ”ל.

 

8. מונעת השמנה

מבוגרים או מתבגרים שקיבלו משך כלשהו של הנקה בתור תינוקות נהנו מירידה של 15-30% בסיכון להשמנה בהשוואה למבוגרים ומתבגרים שלא ינקו כלל.

כל חודש של הנקה נמצא כמפחית 4% בסיכון להשמנה.

 

9. מונעת סוכרת

הנקה בלעדית של 3 חודשים קשורה בירידה של עד 30% בסיכון לסוכרת סוג 1.

משערים שהמנגנון האפשרי להתפתחות סוכרת סוג 1 הוא חשיפת התינוק לחלבון החלב בטא לקטוגלובולין, אשר מגרה תהליך המתווך על ידי מערכת החיסון ומגיב עם תאי בטא בלבלב.

הנקה מורידה ב-40% את הסיכון לסוכרת סוג 2. כנראה דרך ההשפעה על המשקל ועל הוויסות העצמי של האכילה.

 

10. מונעת לימפומה ולוקמיה של ילדות

הפחתה של 20% בסיכון לALL והפחתה של 15% בסיכון לAML אצל תינוקות שינקו 6 חודשים ומעלה. הנקה של פחות מ-6 חודשים מגינה אך בעוצמה פחותה – 12 ו-10 אחוזים בהתאמה. עדיין לא ברור המנגון.

 

11. משפיעה לטובה על התפתחות המוח

תינוקות שינקו בלעדית במשך 3 חודשים ומעלה קיבלו ציונים גבוהים יותר במבחני אינטליגנציה. ההבדלים בהתפתחות הנוירולוגית בין יונקים ללא יונקים ניכרים במיוחד אצל פגים, שהם אוכלוסיה שנתונה יותר לסיכון.

 

מקור לקריאה נוספת:

 American Academy of Pediatrics, Policy Statement. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2012;129:e827-41

 

 

 

 

רוצה לדעת עוד על התזונה שלך בהנקה? מוזמנת להדרכה הדיגיטלית שלי “תזונה טובה בהנקה”.

המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: