נשירת שיער אחרי לידה: האם התזונה יכולה לעזור?

עוד משהו שיכול לעניין אותך

כדאי לקרוא

פוסטים אחרונים

אובחנת עם סוכרת הריון? מזמינה אותך להדרכה שלי

הצילו! יש לי סוכרת הריון!
הדרכה אינטרנטית עד שתגיעי לדיאטנית

ילדת לפני 3 או 4 חודשים והשיער נושר? זה בהחלט מלחיץ, אבל לפני שאת חושדת במחסור תזונתי ורצה לחפש תוספי תזונה לשיער, הנה כמה עובדות שיכולות להרגיע ואולי גם להפתיע:

רוצה להאזין במקום לקרוא? מוזמנת בלחיצה לפרק בפודקאסט שלי.

אם את כארבעה חודשים אחרי לידה, יכול להיות ששמת לב

שהשיער נושר, ובכמויות גדולות מהרגיל. הוא בכל מקום! על הכרית, אחרי חפיפה – במכסה הביוב ועל המסרק. זה מבהיל, אבל הדבר הראשון שחשוב שתדעי הוא שאת לא לבד. רוב הנשים אחרי לידה חוות נשירת שיער. הדחף הראשון שלנו הוא לחפש איזו תרופה, אבל לפני זה, בואי נבין למה זה קורה דרך מחזור החיים של השערה.

מחזור החיים של השערה

צמיחת השיער היא תהליך מתמיד של התחדשות מחזורית. כל זקיק שיער עובר שלבים של גדילה ושל מנוחה.
השלב הראשון נקרא anagenשלב הצמיחה של השיער. התאים בשורש השערה ה מתחלקים בקצב מהיר, השערה צומחת בערך ב-1 ס”מ בכל חודש ויכולה להישאר בשלב הצמיחה בין שנתיים לשבע שנים. ככל שהשלב הזה יותר ארוך, אפשר לגדל שיער ארוך יותר.
השלב השני נקרא catagenשלב המעבר. הוא נמשך בין שבועיים לשלושה שבועות ובמהלכו השערה מפסיקה לצמוח. בכל רגע נתון, אגב, 3% מהשערות שלנו נמצאות בשלב הזה.
השלב השלישי נקרא telogenשלב המנוחה. בשלב הזה, זקיק השערה לא פעיל בכלל. השערה, שהפסיקה לצמוח בשלב הקודם, נושרת. השלב הזה לרוב נמשך כ-3 חודשים. במצב רגיל (לא הריון ולא אחרי לידה), 15-20% מהשערות שלנו נמצאות בשלב הזה.

מה קורה לשיער בהריון?

בהריון יש עיכוב של שלב המנוחה והשערות נשארות בשלב הצמיחה. לכן פחות שערות נושרות והשיער נראה מלא יותר מהרגיל. לשם השוואה, רק 10% מהשערות נמצאות בשלב המנוחה לעומת 15-20% לפני ההריון.

ומה קורה לשיער אחרי הלידה?

אחרי הלידה חלים שינויים הורמונליים קיצוניים ופתאומיים. בהריון היתה עלייה הדרגתית של פרוגסטרון עד רמות שגבוהות פי 9 מהרמות שלפני ההריון ועלייה הדרגתית של אסטרוגן עד רמות שגבוהות פי 8 מהרמות שלפני ההריון, אבל ברגע שהשליה יוצאת, הרמות צונחות וחוזרות למצב הרגיל תוך 2-4 ימים בלבד. משערים שהשינויים ההורמונליים האלה משתתפים בהשפעה על זקיקי השיער. זאת משום שבשבועות הראשונים אחרי הלידה השיער נכנס לשלב המנוחה, ובערך 9 שבועות אחרי הלידה, 30% מהשיער נמצא בשלב המנוחה, הטלוגן, בו נושרות השערות.
זה מסביר מדוע הנשירה לא מתחילה מיד אחרי הלידה אלא לפחות חודשיים אחרי ולרוב כארבעה חודשים אחרי הלידה.

הנשירה, קווים לדמותה:

מה מאפיין את הנשירה אחרי הלידה? כמו שכבר ראינו, היא מתחילה בערך 2-4 חודשים אחרי הלידה, היא נמשכת ברוב המקרים 6-24 שבועות ורק במקרים נדירים היא נמשכת 15 חודשים. המשמעות היא שאם תוך חצי שנה מתחילת הנשירה (כלומר, כ-10 חודשים אחרי הלידה) את עדיין חווה נשירה משמעותית, כדאי להתייעץ עם רופא/ת עור כדי לשלול בעיות רפואיות.
הנשירה לא מתרחשת בחלק מסויים של הראש, אלא מפוזרת על כל הקרקפת. היא כן מודגשת יותר בקו הקדמי של השיער. בהקשר הזה כדאי לציין שאובדן שיער מפושט כזה יכול להתרחש 3 חודשים אחרי “אירוע טריגר” כמו חום גבוה, סטרס קיצוני, ניתוח גדול, פעילות יתר של בלוטת התריס ועוד. גם במקרים האלה, הנשירה הזאת מוגבלת בזמן.

אז האם בכלל יש קשר לתזונה?

באופן כללי, התזונה משפיעה גם על צמיחת השיער, כמו שהיא משפיעה על כל דבר בגוף שלנו. בזקיק השערה, כל עוד השערה צומחת, יש התחלקות מתמדת של תאים ולכן דרושים כל רכיבי התזונה: כמות מספקת של קלוריות, של חלבון, של ויטמינים ושל מינרלים. ידוע ומתועד שמחסורים תזונתיים או תת תזונה פוגעים בגדילה של השיער.
אבל, וזה אבל משמעותי, בתזונה רגילה אין בעיה להצמיח שערות כרגיל. אם התזונה שלך בריאה, אין השפעה על השיער. מכיוון שהריון והנקה הם אתגרים תזונתיים לגוף, כדאי לבצע בדיקות דם ולוודא שאין לך מחסורים ספציפיים, ובמידת הצורך ליטול תוספים, אבל אין צורך ואין טעם לקחת תוספים במיוחד כדי למנוע נשירה או לטפל בה. תוספים לא יהפכו את השיער לשופע יותר ממה שהוא אמור להיות לפי הגנטיקה שלך, ולא יעצרו את הנשירה שמתרחשת אחרי הלידה.

אז מה היה לנו?

נשירת שיער אחרי לידה היא תופעה נפוצה ונובעת מכך שחלק גדול מהשערות נכנסות לשלב המנוחה. כאילו כל השערות שהיו אמורות לנשור לולא היית בהריון בתקופה הזאת, נושרות עכשיו. הנשירה מפסיקה מעצמה ולא קשורה לתזונה אלא כנראה לשינויים הורמונליים ועוד סיבות שאינן ידועות. תמיד צריך להקפיד על תזונה בריאה, אבל אם התזונה שלך סבירה, את לא מבצעת דיאטה קיצונית ואין לך מחסורים חמורים שיגרמו לנשירת שיער, פשוט צריך להמשיך לאכול בריא ולתת לזמן לעשות את שלו.

מקורות לקריאה נוספת:

  1. Pierard-Franchimont C and Pierard GE. Alterations in Hair Follicle Dynamics in Women. Biomed Res Int. 2013;2013:957432
  2. Ebling FJ. The biology of hair. Dermatol Clin 1987;5:467-81.
  3. Mirallas O and Grimalt R. The Postpartum Telogen Effluvium Fallacy. Skin Appendage Disord 2016;1:198-201.
  4. Trüeb RM. Effect of ultraviolet radiation, smoking and nutrition on hair.  Curr Probl Dermatol. 2015;47:107-20.


המשיכי לקרוא מאמרים נוספים בנושאי תזונה בהריון: