המדריך השלם לתזונה בהיריון

הספר !!! למידע ולפרק חינם לחצו על התמונה

הספר

רוצה לאכול בריא בהריון, לפניו ואחריו? הרשמי כאן לסדרות טיפים שיגיעו לתיבת הדואר שלך אחת לשלושה ימים.

שם:
דוא"ל: 
 מתכננת הריון
 בשליש הראשון
 בשליש השני
 בשליש השלישי
 אחרי לידה
 טיפים על תזונה בריאה

לעולם לא אעביר את כתובת המייל שלכם לאף אחד בשום מצב. כן אשמח לשלוח לכם עדכונים על תוכן בעל ערך מתוצרתי.

מגבילים את הכמויות שאתם נותנים לילדים שלכם? זה לא עובד!

מאת: טובה קראוזה, דיאטנית קלינית

"הילדה שלי שמנה ואני לא יודעת מה לעשות", כתבה לי במייל אם מודאגת, "אני מגבילה לה את הכמויות, האם זה יעזור?"

הורים רבים מדווחים על כך שהם מגבילים את הכמויות שאוכל הילד, מה זה בעצם גורם לילדים?

האינטואיציה אומרת לנו שברגע שמכריזים על דבר כלשהו כעל אסור, ההשתוקקות אליו מזנקת פלאים...

אך מה קרה כשבדקו את השאלה הזו במחקר?

בשנת 2007 פורסם מחקר שנערך בהולנד ובו נבדקו 74 ילדים בני 5-6, חציים בנים וחציים בנות.

לילדים נאמר שהם משתתפים בניסוי טעימה של בית חרושת לממתקים.

הילדים חולקו לשתי קבוצות, קבוצת ניסוי (עליה יאסרו לאכול מזונות מסויימים) וקבוצת ביקורת (שעליה לא יוטל שום איסור).

הילדים בקבוצת הניסוי ישבו, כל אחד בתורו, מול 4 קערות: באחת, חטיף צ'יפס בצבע אדום, בשניה סוכריות  m&m בצבע אדום, בשלישית חטיף צ'יפס זהה בצבע צהוב וברביעית - סוכריות m&m זהות בצבע צהוב. בשלב הראשון של הניסוי נאמר לכל ילד שאסור לו לאכול את המזונות האדומים ובשלב השני אפשרו לו לאכול את הכמות שרצו. החוקרים, שהציגו את עצמם בפני הילדים כנציגי מפעל הממתקים, בררו עם הילדים לפי סקאלה מיוחדת עם פרצופונים, את מידת ההשתוקקות שלהם לכל אחד מסוגי הממתקים ושקלו את הקערות לאחר תום הניסוי עבור כל ילד וכך יכלו לחשב את הכמות שאכל כל אחד וכמה קלוריות צרך.

הילדים בקבוצת הביקורת קיבלו אף הם את אותם החטיפים אך לא הוטל עליהם כל איסור. גם אצלם נבדקה רמת ההשתוקקות וכן צריכת הממתקים והקלוריות של כל אחד.

מההורים ביקשו לדווח על רמת ההגבלה שהם מקיימים בבית לגבי האכילה של הילדים.

 

מה גילו?

1. בקבוצת הניסוי, רמת ההשתוקקות למזון האדום היתה גבוהה יותר בשלב הראשון לעומת קבוצת הביקורת.

2. הילדים בקבוצת האיסור צרכו יותר חטיפים אדומים בשלב השני של הניסוי מתוך סך כמות החטיפים שאכלו בהשוואה לקבוצת הביקורת.

3. ילדים שהוריהם דיווחו על רמה גבוהה של הגבלה צרכו יותר קלוריות במהלך כל הניסוי לעומת ילדים שהוריהם דיווחו על רמה מתונה של הגבלה בבית. המפתיע הוא, שהילדים שההורים שלהם דיווו על רמה נמוכה של הגבלה אף הם צרכו יותר קלוריות במהלך הניסוי לעומת אלה שהוריהם מגבילים אותם באופן מתון בלבד. (יכול להיות שהורים שלא מגבילים בכלל את הילדים לגבי אכילת ממתקים לא מנהיגים בבית אכילה מסודרת ולכן הילדים נוהגים לצרוך יותר קלוריות מחטיפים באופן כללי. )

 

ומה המסקנות?

1. תוצאות המחקר מצביעות על כך שלהגבלה יכולה להיות השפעה שלילית על העדפות המזון של הילדים ועל הצריכה הקלורית שלהם.

משערים שהורים אשר שולטים יותר מדי על צריכת המזון של הילדים שלהם עשויים להתערב ביכולת של הילד לווסת בעצמו את הצריכה. כתוצאה מכך, ילדים יגיבו יותר לאיתותים חיצוניים כמו הריח או הנוכחות של המזון בניגוד לאיתותים פנימיים כמו רעב ושובע. בתמורה, זה יכול לגרום לילדים לאכול גם כשאינם רעבים ולבסוף לעליה עודפת במשקל.

2. כששאלו את ההורים לגבי מידת הלחץ שלהם על הילדים לאכול מזונות בריאים, מצאו החוקרים  שלחץ כזה  קשור לצריכה מופחתת של פירות וירקות ולאכילה ברירנית אצל ילדים.

3. הממצאים של מחקר זה תומכים בעדות קודמת בנוגע לרעיון שהורים צריכים להזהר בהגבלת צריכת המזון של הילדים שלהם באופן נוקשה כיוון שזה הופך את הילדים ללהוטים יותר לאותו מזון.

4. בקיצור, הגבלת צריכת המזון של הילדים היא לא אסטרטגיה אפקטיבית לטיפול בעודף משקל, האינטואיציה שלנו, במקרה זה, מסתמנת כנכונה...

 

מקור לקריאה נוספת:

Jensen E. Do not eat the red food!: prohibition of snacks leads to their relatively higher consumption in children. Appetite 2007;49:572-577.