המדריך השלם לתזונה בהיריון

הספר !!! למידע ולפרק חינם לחצו על התמונה

הספר

רוצה לאכול בריא בהריון, לפניו ואחריו? הרשמי כאן לסדרות טיפים שיגיעו לתיבת הדואר שלך אחת לשלושה ימים.

שם:
דוא"ל: 
 מתכננת הריון
 בשליש הראשון
 בשליש השני
 בשליש השלישי
 אחרי לידה
 טיפים על תזונה בריאה

לעולם לא אעביר את כתובת המייל שלכם לאף אחד בשום מצב. כן אשמח לשלוח לכם עדכונים על תוכן בעל ערך מתוצרתי.

גילית שיש לך סוכרת הריון - מה לעשות? - מדריך מהיר

מאת: טובה קראוזה, דיאטנית קלינית

גילית שיש לך סוכרת הריון.

אולי ראית את תוצאות בדיקת ההעמסה של ה-100 גרם והבנת שיש לך ערך אחד או שניים גבוהים מהרצוי. אולי קיבלת טלפון מהרופא/ה שלך, כך או כך, הגילוי של סוכרת הריון יכול להיות מלחיץ.

יחד עם זאת, מידע והדרכה יאפשרו לך להתנהל נכון ולהיות רגועה.

הנה כמה עקרונות חשובים ותכל'סיים שתוכלי ליישם עד התור שלך אצל הדיאטנית:

 

מה לאכול ומה לא

מתוק מול לא מתוק
המזונות שמשפיעים על רמת הסוכר הם מזונות עשירים בפחמימות. 
אפשר לחלק אותם באופן מאוד פשטני לשתי קבוצות "מתוק" ו"לא מתוק".
המזונות בקבוצת ה"מתוק" מכילים סוכרים או מה שנקרא פחמימות פשוטות - סוכר (כולל סוכר חום, סוכר קוקוס, סוכר דקל וכו'), דבש, סילאן, סירופ מייפל, סירופ אגבה, ממתקים, שתייה מתוקה וכדומה. 
מהמזונות האלה מומלץ להימנע, כיוון שאין להם ערך תזונתי והם מעלים במהירות את רמת הסוכר.


לקבוצת ה"מתוק" שייכים עוד שני סוגי מזונות שדווקא אפשר לאכול מהם - 
האחד – פירות: רוב הנשים עם סוכרת הריון יכולות לאכול שתי מנות פרי במהלך היום. לא ביחד ועדיף לא בלילה. מנת פרי נחשבת כפרי בגודל אגרוף קטן או שני פירות קטנים יותר (למשל, שני שזיפים).

השני - סוכר החלב, הלקטוז, שנמצא במוצרי חלב. עם זאת, אם את אוכלת 2-3 מנות במהלך היום אין בכך זה בעיה.

יש גם מוצרי חלב עם כמות נמוכה עד מזערית של פחמימות כמו קוטג' וגבינות צהובות. 

המזונות בקבוצת ה"לא מתוק" מכילים עמילן או מה שנקרא פחמימות מורכבות - דגנים, קטניות וירקות עמילניים.
דגנים = חיטה [לחם, פסטה, בורגול, סולת, קוסקוס, פריקי]
שעורה [גריסים]
שיפון
אורז
תירס
כוסמין
דוחן
וגם קינואה וכוסמת, למרות שהם לא נחשבים דגן מבחינה בוטנית, הם כן נחשבים דגן מבחינה תזונתית. 
קטניות = אפונה, עדשים, שעועית, סויה, לוביה, מאש, גרגרי חומוס
ירקות עמילניים = תפוח אדמה ובטטה
מכל המזונות האלה כדאי לאכול את הגירסה הכמה שפחות מעובדת שלהם. למשל - לחם מלא במקום לחם לבן, קוסקוס מלא, תבשיל שמשלב גם קטניות וכו'.
מהמזונות האלה אפשר בהחלט לאכול, אבל לשים לב לכמויות שלהם.

כשתגיעי לדיאטנית, היא תלמד אותך לספור פחמימות, כך שיהיה לך קל לעקוב אחר התפריט ולגוון את מה שתאכלי בלי לחרוג מכמות הפחמימות הדרושה לך.
בגדול, מנת פחמימה היא למשל פרוסת לחם או שלוש כפות אחרי בישול של דגנים או קטניות. 

 

מה לגבי סוגים אחרים של מזונות?
שאר המזונות - ירקות (יש ירקות שמכילים קצת יותר פחמימות כמו גזר, סלק ודלורית ובינתיים את יכולה לאכול מהם מעט עד שתגיעי לדיאטנית), ביצים, בשרים, דגים, אגוזים, אבוקדו, שקדים, שמן זית, טחינה הם מזונות שאת לא מוגבלת באכילה שלהם. יש משהו מנחם בכך שאם אי אפשר כרגע לאכול משהו מתוק, אפשר כן לאכול קצת יותר אגוזים ומזונות עשירים יותר בשומן באופן כללי.  הדיאטנית שלך תדריך אותך גם לגבי הכמויות מהמזונות האחרים.

 

איך כדאי לאכול?

מומלץ לאכול 6 ארוחות ביום - בוקר, ביניים, צהרים, ביניים, ערב ולילה. 
עבור רוב הנשים בבוקר מומלץ לאכול כמות קטנה של פחמימות - משהו כמו מנה אחת בארוחת בוקר ועוד מנה בארוחת ביניים.
בצהרים אפשר לאכול יותר, וכך גם אחר הצהרים ובערב.
יש נשים שיזדקקו לארוחת לילה ויש נשים שלא.
הדיאטנית תתאים לך תפריט ותעזור לך לעשות בו שינויים בפגישות המעקב לפי המדידות שלך והרישומים שתבצעי. 

יש גם כל מיני "טריקים" של שילובים שהדיאטנית תלמד אותך - כמו למשל לאכול פרי עם אגוזים ובכך לגרום לרמת הסוכר לעלות לאט יותר ובאופן מתון יותר.

 

איך לבצע מעקב?
בקצרה - כדאי כבר כעת לבצע רישום של כל מה שאת אוכלת ומה רמת הסוכר שאת מודדת שעתיים אחרי הארוחה מתחילת הארוחה. 
הערכים אמורים להיות:
בצום - באופן רשמי ההמלצה היא מתחת ל-95 אבל בשטח ההעדפה היא מתחת ל-90.
שעתיים אחרי האוכל (מודדות זמן מתחילת הארוחה) - מתחת ל-120. 

גם אם הכל נראה לך הרבה מאוד, 
יכול להיות שתהיי מופתעת לגלות שתוך ימים ספורים את שולטת בכל ענייני המדידות, הארוחות, הרישום והאיזון. 
ואם תרצי לדעת עוד על מנות פחמימה, לקבל רשימות מסודרות של מנות פחמימה, תפריט לדוגמה, מה ההגיון מאחורי התפריט, טבלת מעקב ועוד – עד שתגיעי לדיאטנית – מוזמנת להדרכה שלי "הצילו! יש לי סוכרת הריון!"

 

בהצלחה רבה!